More

  PROTIV ODGOVORNIH ZA SEČU DRVOREDA U ALEKSINCU RERI PODNEO KRIVIČNE PRIJAVE

  • Zbog seče drvoreda u Aleksincu, koja je obavljena bez prethodno izdatih odobrenja i uz niz proceduralnih nepravilnosti, podneli smo krivične prijave protiv odgovornih, saopštio je RERI
  • Opštinska uprava u Aleksincu dostavila je netačne informacije i dokumentaciju o uklanjanju stabala iz centralne pešačke zone u tom gradu
  • RERI je podneo krivičnu prijavu protiv Novice Dragićević, načelnika Odeljenja za komunalne i građevinske poslove u Aleksincu zbog sumnje da je izvršio krivično delo falsifikovanja službene isprave
  • Inspekciji Ministarstva zaštite životne sredine podneli smo zahtev za vanredni inspekcijski nadzor u Opštinskoj upravi Aleksinca, zbog kršenja člana 20. Zakona o zaštiti životne sredine, navodi RERI
  • Podnet je zahtev i za vanredni inspekcijski nadzor u JKP „Komunalne usluge“ Aleksinac, koji je posekao drvored, zbog  utvrđivanja uslova pod kojima je sporna seča izvršena i utvrđivanja zakonitosti sprovedenog postupka.
  • Drvored od 45 stabala lipe i kestena je isečen, a tri stabla su izmeštena početkom maja, po nalogu lokalne vlasti koja je tvrdila da on ugrožava kanalizaciju

  Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI)  podneo je krivične prijave protiv odgovornih za seča drvoreda u Aleksincu jer je obavljena je bez prethodno izdatih odobrenja i uz niz proceduralnih nepravilnosti.

  -Od nadležnih opštinskih organa zatražili smo dodatne informacije i dokumentaciju o uklanjanju stabala iz centralne pešačke zone, a nakon što je opštinska uprava dostavila netačne informacije, odlučili smo da protiv odgovornih osoba i organa pokrenemo odgovarajuće postupke-navodi RERI.

  RERI je podneo krivičnu prijavu protiv Novice Dragićević, načelnika Odeljenja za komunalne i građevinske poslove u Aleksincu zbog sumnje da je izvršio krivično delo falsifikovanja službene isprave, jer im je dostavio netačne informacije na osnovu podnetog zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, koje se odnose na seču sprovedenu u centru Aleksinca.

  – Inspekciji Ministarstva zaštite životne sredine podneli smo zahtev za vanredni inspekcijski nadzor u Opštinskoj upravi Aleksinac, zbog kršenja člana 20. Zakona o zaštiti životne sredine, odnosno zbog nepostojanja odluke kojom se uređuju opšti uslovi zaštite, način podizanja i održavanja i obnove uništenih javnih zelenih površina, kao i vođenje podataka o javnim zelenim površinama, što je bila obaveza Opštine Aleksinac-naglašava RERI.

  Oni dodaju da su odeljenju za inspekcijske poslove Opštine Aleksinac podneli zahtev za vanredni inspekcijski nadzor u JKP „Komunalne usluge“ Aleksinac, koji je posekao drvored, zbog  utvrđivanja uslova pod kojima je sporna seča izvršena i utvrđivanja zakonitosti sprovedenog postupka.

  -Elaborat Instituta za šumarstvo, u koji smo imali uvid, nije i ne može biti odobrenje niti osnov za seču, jer predstavlja tehnički dokument koji opisuje stanje stabala u glavnoj aleksinačkoj ulici, naglašava se u saopštenju.

  Drvored od 45 stabala lipe i kestena je isečen, a tri stabla su izmeštena početkom maja, po nalogu lokalne vlasti koja je tvrdila da on ugrožava kanalizaciju, a nakon što je Institut za šumarstvo kroz svoj elaborat „odobrio“ da se ukloni sa šetališta.  Lokalna vlast je navela da će umesto lipa biti posađeni javori.


  ALEKSINČANI NISU USPELI DA ZAUSTAVE SEČU DRVOREDA

  Seča drvoreda u Aleksincu pokrenula je proteste građana, koji su čak i svojim telima pokušali da zaustave seču, ali bez uspeha. Opozicija je podnela krivične prijave zbog sumnje da je seča drvoreda nezakonita.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi