More

  Protest “ Ustanak za opstanak“ u Beogradu: Vlast mora da poništi sve obaveze prema Rio Tintu

  • Aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je Vladu Srbije,  Aleksandra Vučića i Zoranu Mihajlović da ponište sve obaveze prema Rio Tintu
  • On je na protestu „Ustanak za opstanak“ rekao da ova kompanija mora da ide iz Srbije
  • Nenad Kostić, koji je pre tri godine podneo ostavku na članstvo u SANU, rekao je da Rio tinto ne radi na zaštiti životne sredine, već isključivo na propaganda
  • Nije mi jasno zašto sada neki ustanci i protesti pošto konačno imamo Vladu koja brine o ekologiji radi nešto za zaštitu životne sredine, od 2014. godine, izjavila je premijerka Ana Brnabić
  • Saobraćajna policija nije na vreme zaustavila saobraćaj na Brankovom mestu, pa su se tokom blokade ovog mosta dogodile manje prepirke između protestanata i vozača

  Vlada Srbije,  Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović moraju da  ponište sve obaveze prema Rio Tintu, rekao je danas aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta na protestu „Ustanak za opstanak“ u Beogradu.

  -Rio Tinto, marš iz Srbije, poručio je on.

  Kompanija Rio Tinto planira izgradnju rudnika za eksploataciju litijuma u Jadru kod  Loznice, ali  se meštani protive strahujući da će rudnik izazvati ekološku katastrofu. Nalazište u blizini Loznice, gde je pre 16 godina otkrivena ruda jadarit,  je jedinstveno u svetu zbog visoke koncetracije litijuma i bora i predstavlja jedno od najznačajnih nalazišta litijuma u svetu.

  Jovanović je najpre pozvao okupljene da održe minut ćutanja „za sve nestale reke i preminule u Srbiji od zagađenog vazduha“.

  On je pokazao na Skupštinu Srbije u kojoj, kako je kazao, sede „robovi“.

  -Skupština koja umesto narodne volje sporovode volju jednog što je umislio da je Bog, jednog kome je Rio Tinto draži od našeg seljaka, onom kome je litijum pomračio um-konstatovao  je Jovanović.

  Kada je izgovorio ime Aleksandra Vučića, okupljeni su počeli da skandiraju pogrdno.

  -Ekološke organizacije su se okupile u aprilu na ovom mestu, bilo nas je više od 60 i  tom prilikom smo sastavili 13 zahteva na koje niko nije odgovorio do danas. Sada imamo dodatni zahtev-kazao je Jovanović-

  On je poručio  predsedniku Srbije -„Aleksandre Vučiću, našu zemlju nećeš natapati otrovom, našu decu nećeš trovati sumpor dioksidom”.

  – Poruka za sve koje si doveo – od**bite od naših reka, šuma, zemlje-rekao je Jovanović.

  On je naglasio da će danas blokirati Brankov most, a bude li se pojavila mehanizacija prema Loznici, blokiraće i celu Srbiju.

  Na kraju je pozvao sve da prestanu da se dele na društevnim mrežama, jer je ovo, kako je rekao, „iznad svake politike“.

  Nenad Kostić, koji je pre tri godine podneo ostavku na članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), rekao je da Rio tinto ne radi na zaštiti životne sredine, već isključivo na propagandi.

  On je, istakavši da govori u svoje ime, naveo da Rio tinto glumi da razvija visokotehnološke procese jer, kako je istakao, “ta kompanija ne haje za tehnologoiju i ekologiju, već isključivo za propagandu”.

  Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić odao je priznanje meštanima Gornjih Nedeljica, kao i drugima koji se protive rudarenju jadarita i istraživanju litijuma i naglasio da je na skupu u Beogradu prisutna “savest Srbije”.

  Ristić je rekao da nema nikakvog razloga da se to radi u Srbiji te je naveo da najveći svetski proizvodjač baterija, koji je u Kini, od 2023. prelazi na pakovanje natrijumskih baterija.

  Naveo je i primer druge kineske kompanije koja je napravila baterije od materijala koji se dobija iz grafita i upitao zašto vlada Srbije na podrži poljoprivredu, posebno na području Jadra.

  Kazao je i da strane multinacionalne kompanije Srbiju vide kao jeftinu resursnu bazu i da svaki investitor može da radi šta hoće.

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas komentarišući održavanje ekološkog protesta u Beogradu, da je zaštita životne sredine „užasno važna tema“

  Foto: m. k.

  -Ne bih volela da se to politizuje. Nije mi jasno zašto sada neki ustanci i protesti pošto konačno imamo Vladu koja brine o ekologiji radi nešto za zaštitu životne sredine, od 2014. godine- kazala je Brnabić na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba u Beogradu.

  Na protestu su govorili brojni ekološki aktivisti, javne ličnosti, profesori, glumci, književnici…


  Incidenti na Brankovom mostu

  Foto: m. k.

  Oko 16.10 krenula je protestna šetnja do Brankovog mosta, koji je bio blokiran dva sata. Pošto saobraćajna policija na vreme nije zaustavila saobraćaj, bilo je problema na mostu – prepirka i blaži sukobi vozača i učesnika protesta.

  Situacija rešena pošto je oslobođen prolaz vozilima unazad sa mosta ka Novom Beogradu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi