More

  Protest u niškoj Juri zbog “oboljevanja radnika” i nepoštovanja mera zaštite od korone

  • Komandant niškog Kriznog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Darko Bulatović saopštio je danas da Institut za javno zdravlje proverava situaciju u Juri i da će nakon toga doneti zaključke koje će ta kompanija  “morati da poštuje”
  • Radnici Jure u Nišu su neposredno pre toga započeli protest ispred ulaza u fabriku, zahtevajući obustavu proizvodnje zbog toga što su “neki od njih zaraženi korona virusom”, a kompanija i dalje ne primenjuje propisane zaštitne mere
  • Poslovodstvo Jure je okupljenim radicima dostavilo “proglas” u kojem ih obaveštava da fabrika posluje sa gubitkom zbog pandemije i vanrednog stanja i da je primorana da organizuje minimum procesa rada
  • Prema onima koji odbiju da se vrate u fabriku, kompanija će postupiti prema pravilniku- navedeno je u proglasu
  • Radnici su se posle nekoliko sati razišli i najavili novi protest za sutra ujutru

  Komandant niškog Kriznog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Darko Bulatović saopštio je danas da Institut za javno zdravlje proverava situaciju u Juri i da će nakon toga doneti zaključke koje će ta kompanija  “morati da poštuje”.

  Radnici Jure u Nišu su neposredno pre toga započeli protest ispred ulaza u fabriku, zahtevajući obustavu proizvodnje zbog toga što su “neki od njih zaraženi korona virusom”, a kompanija i dalje ne primenjuje propisane zaštitne mere.

  – Naš Štab je uputio Institutu informacije do kojih smo došli, predstavnici Instituta su u kompaniji i doneće zaključke, a ti zaključci će morati da se poštuju i od strane kompanije.  Sačekaćemo njihov odgovor. O situaciji u Juri obaveštena je i inspekcija rada koja bi trebalo da kontroliše poslodavce da li primenjuju propisane mere. Oni koji od tog odstupaju, biće kažnjeni- kazao je Bulatović na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

  Poslovodstvo Jure je, pak, danas dostavilo “proglas” okupljenim radicima, u kojem ih obaveštava da fabrika posluje sa gubitkom zbog pandemije i vanrednog stanja i da je primorana da organizuje minimum procesa rada. Nezadovoljni radnici su pozvani da se vrate na posao, uz obećanje da će im biti obezbeđena adekvatna zaštita.

  – Prema onima koji odbiju da se vrate u fabriku, kompanija će postupiti prema pravilniku- navedeno je u proglasu.

  Radnici su kazali za naš list da su im poslodavci danas, u razgovoru koji su imali, rekli da “nemaju zvaničnu potvrdu” da je bilo ko od zaposlenih u niškoj fabrici zaražen korona virusom, iako su im oni dostavili imena njihovih kolega koji se leče u niškom Kliničkom centru ili su smešteni u privremenu bolnicu u sportskoj hali “Čair”.

  Oni su rekli da je u Juri nemoguće poštovati propisane mere zaštite radnika, jer je u jednoj smeni i do 1000 radnika, “na jednom stolu radi po deset njih”, a zbog tehnologije proizvodnje je neizvodljiva socijalna distanca od dva metra.

  Distancu je nemoguće održavati i u “pretrpanim” autobusima kojima Jura vozi radnike na posao.

  Prema njihovim rečima, radnici od zaštitne opreme imaju samo platnene maske, a od higijenskih sredstava i dezinficijenata jedino sapun.

  Okupljeni su se posle nekoliko sati razišli i najavili novi protest za sutra ujutru.


  Jura je eksteritorija u Srbiji?

  Odbornik Skupštine grada Miodrag Stanković, koji je bio i dugogodišnji funkcioner Demokratske stranke, pozvao je juče državu i Gradski štab za vanredne situacije da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima i zaštite radnike Jure.

  – Radnici Jure imaju utisak da su prepušteni sami sebi, a da je krug fabrike  eksteritorijalna jedinica- kazao je on.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi