More

  Protest “ U bojkot 2020” održan po drugi put u Beogradu

  • Protest “U bojkot 2020” održava se od prošle subote, u organizaciji neformalne grupe “Građanski otpor”, nakon što je udruženje “1 od 5 miliona”, koje je od novembra 2018. godine bilo organizator istoimenih protesta, odlučilo da izađe na predstojeće izbore i protestna okupljanja “prepusti” drugima
  • Građani su se okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta,  a okupljanje završili ispred sedišta Republičke izborne komisije, gde su izveli performans u okviru kojeg su postavili praznu glasačku kutiju, kao simbol bojkota predstojećih izbora
  • Na protestu su učestvovali i prednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsenik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik beogradske opštine Stari Grad i član Predsedništva Stranke slobode i pravde Marko Bastać i Srđan Milivojevuić, poslanik DS u Skupštini Srbije, koji je jedan od osnivača grupe “Građanski otpor”
  • Prema navodima funkcionera SNS-a, predstojeći parlamentarni i lokalni izbori biće održani 26. aprila
  • Skupština Srbije danas je usvojila izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima, koje je podnela poslanička grupa SNS-a, a kojima se predviđa smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto
  • Deo opozicije kritikovao je ovakvu odluku jer smatra da je doneta kako bi se obesmislio bojkot, što veći broj malih stranaka “namamio”na izbore i stvorio lažni privid da parlamentarne demokratija postoji

  U Beogradu je večeras održan protest građana protiv aktuelne vlasti u Srbiji pod sloganom „U bojkot 2020“ koji predstavlja nastavak protesta pod pod nazivom “1 od 5 miliona”.

  “Protest “U bojkot 2020” održava se od prošle subote, u organizaciji grupe formirane na Tviteru “Građanski otpor”, nakon što je udruženje “1 od 5 miliona”, koje je od novembra 2018. godine bilo organizator istoimenih protesta, odlučilo da izađe na predstojeće izbore i protest “prepusti” drugima.

  Građani su se okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta,  a protesno okupljanje završili ispred sedišta Republičke izborne komisije, gde su izveli performans u okviru kojeg su postavili praznu glasačku kutiju, kao simbol bojkota predstojećih izbora.

  Građani su u kutiju ubacivali glasačke listiće na kojima su ponuđene dve mogućnosti za glasanje, ime Aleksandra Vučića i opcija ‘bojkot’, koja je zaokružena.

  Nakon ubacivanja ovakvih listića u kutuju, najavljeno je novo okupljanje.

  Aktivistkinja grupe građana Građanski otpor Aleksandra Puškić poručila je da „neće izdati građane i ideju bojkota lažnih izbora“.

  Na protestu su učestvovali i prednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsenik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik beogradske opštine Stari Grad i član Predsedništva Stranke slobode i pravde Marko Bastać i Srđan Milivojevuić, poslanik DS u Skupštini Srbije, koji je jedan od osnivača grupe “Građanski otpor”.

  Nastavnica iz Užica Biljana Crnić je ispred Filozofskog fakulteta kazala da je dobila otkaz jer nije imala partijsku knjižicu Srpske napredne stranke.

  – Koleginica i ja smo dobijale prijateljske savete da se učlanimo u SNS, kako bi zaštitile svoja radna mesta, ali nas dve to nismo učinile jer smatranmo da preporuka za rad u pkoli ne sme da bude članstvo u političkoj partiji- kazala je ona i dodala da “ova zemlja . pripada i nama koji nismo članovi SNS-a”.

  Prema navodima funkcionera SNS-a, predstojeći parlamentarni i lokalni izbori biće održani 26. aprila.

  Narodna skupština Srbije je danas usvojila izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima, koje je podnela poslanička grupa SNS-a, a kojima se, između ostalog predviđa smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto.

  Deo opozicije koji se opredelio za bojkot izbora kritikovao je ovakvu odluku jer smatra da je doneta kako bi se obesmilio bojkot, što veći broj malih stranaka “namamio”na izbore i stvorio lažni privid da parlamentarne demokratija u Srbiji postoji.

  Odluku su kritikovali i predstavnici nekih evropskih i međunarodnih institucija i organizacija koje su ocenili da izborni uslovi ne bi trebalo da se menjaju u izbornoj godini.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi