More

  Protest u Beogradu: Vreme je za opštu i mirnu građansku pobunu

  • „Protestu profesora za novi RTS“ pridružili su se građani koji su se istovremeno okupili na protestu u organizaciji “Građanskog otpora”, koji je inače nastavak protesta “1 od 5 miliona”
  • Profesor Slobodan Prvanović je pozvao novinare i zaposlene na RTS-u da se suprotstave rukovodstvu “koje krši zakone i profesiju” jer je “svako suprotstavljanje onome ko krši zakon legitimno”
  • Profesorka Irina Subotić je rekla da se program RTS-a “diktira se sa jednog moćnog mesta“, a da je ono što se prikazuje u informativnim programima te kuće daleko od stvarnosti
  • Novinarka Gordana Suša je istakla da na RTS-u postoje “crne liste nepodobnih”, a da su se novinari informativnog programa te kuće “pozicionirali kao ona tri majmunčića koji su rukama prekrili oči, uši i usta i lični su privezak predsednika”
  • Novinar Rade Radovanović je dodao da RTS “više nije javni servis, a ne liči ni na poštenu javnu kuću”
  • Okupljeni su pred zaključanim vratima RTS-a ostavili Zakon o javnim medijskim servisima

  U Beogradu je večeras održan „Protest profesora za novi RTS“ na kojem je rečeno da je “vreme za opštu u mirnu građansku pobunu”, a zaposleni na Radio televiziji Srbije pozvani da se suprotave svom rukovodstvu  “koje ne radi profesionalno, već protiv naroda”.

  Protestu u organizaciji profesora pridružili su se građani koji su se istovremeno okupili na protestu u organizaciji “Građanskog otpora” koji je nastavak protesta “1 od 5 miliona”.

  Profesor Slobodan Prvanović je podsetio da se rukovodstvo RTS-a “oglušilo” o nedavno podnete zahteve dela akademske zajednice za promenu uređivačke politike i ostavku rukovodstva.

  – Došlo je vreme za opštu građansku pobunu, mirnu i dostojanstvenu. Nama ne trebaju motke. Tražimo da se poštuju zakoni. Tražimo da RTS po zakonu i na profesionalan način izveštava građane. Pozivamo novinare i zaposlene da se suprotstave rukovodstvu jer je svako suprotstavljanje onome ko krši zakon legitimno- rekao je Prvanović.

  Profesorka Irina Subotić je rekla da se program RTS-a “diktira se sa jednog moćnog mesta“, a da je ono što se prikazuje u informativnim programima te kuće daleko od stvarnosti.

  – Ono što gledamo na ekranima je zemlja raja, uspeha, a mi znamo kako živimo. Stanje u društvu i materijalno stanje, higijene, korupcije, sve je to daleko od ekrana- rekla je Subotić.

  Ona je kazala da profesori ne žele da prave program RTS-a, već da ta medijska kuća bude u boljim rukama“.

  – Nije naše da pravimo programe RTS-a, nego da kažemo da smo nezadovoljni, da ih upozorimo na zakon i da su dužni ljudima, jer ga svi plaćamo i želimo ga u boljim rukama. To treba da bude program ta sve građane- rekla je ona.

  Novinarka Gordana Suša je istakla da ova vlast porobljava medije, tako da se od jutra do povečerja gleda predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  – Za pet meseci, samo u dnevnicima televizija sa nacionalnom frekvencijom on se pojavio 51 sat. To se nikada nije desilo. Tu se ne računaju velike emisije, intervjui, otvaranje puteva, klozeta, škola… To je ta stend-up demokratija koja čitave delove društva baca u mrak, u koji je potonuo i RTS i naš parlament- rekla je Suša.

  Ona je rekla da na RTS-u danas ponovo postoje „crne liste nepodobnih“, kao i da je ta kuća otkazala novinsku agenciju Beta i odbila da emituje spot organizacije CRTA.

  – Novinari informativnog programa RTS-a su se pozicionirali kao ona tri majmunčića koji su rukama prekrili oči, uši i usta i lični su privezak predsednika- rekla je Suša.

  Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić pozvao je zaposlene u RTS-u da se oslobode stega i spasu svoju ljudsku i profesionalnu čast.

  – RTS nam za naše pare prodaje laž. To je uvreda za zdravu pamet i ponižavajuće je za sve slobodnomisleće ljude ove zemlje. Vođine slike dominiraju u Dnevniku. Istina nije izvrnuta samo u pogledu sportskih rezultata i u vremenskoj prognozi- kazao je Bodrožić.

  On je precizirao da se na RTS-u ne može videti serijal o aferama u Valjevu, Somboru i Nišu, niti detaljnije izveštavanje o zločinu nad novinarem Milanom Jovanovićem, niti osuda kabadahija koje vode Brus ili Grocku.

  Novinar Rade Radovanović je dodao da RTS “više nije javni servis, a ne liči ni na poštenu javnu kuću”.

  – Ovi ljudi koji vode RTS su najgori nastavljači politike Milanovića. Malo su plaćeni šta rade za gospodara. Treba izbeći istinu, treba lagati svakog dana. Što se mene kao Beograđanina tiče, ja ću se zalagati da svako prema svojim delima ima pošteno suđenje- rekao je on.

  Radovanović je dodao da je “uvek za izbore, kada uslova ima”, ali da je sada za “potpunu pobunu”.

  Protest je počeo na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, a završen je ispred RTS-a, pred čijim je zaključanim vratima je ostavljen Zakon o javnim medijskim servisima.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi