More

  PROTEST PROTIV PRIVATIZACIJE REKA I IZGRADNJE MALIH HIDROCENTRALA NA STAROJ PLANINI SUTRA U PIROTU

  • U centru Pirota u nedelju u 17 časova građani i ljubitelji prirode iskazaće svoj stav protiv uništavanja prirode i životne sredine.
  • Meštani sa Stare planine godinama pokušavaju da zaštite svoje reke, a nedavno su Aktivisti Udruženja “ Odbranimo reke Stare planine” su Rudinjsku reku vratili u njeno prirodno korito.
  • Goran Tokić, iz Grupe građana za zaštitu Stare planine, kazao je da mini elektrane mogu da proizvedu beznačajne količine struje, ali da će zbog toga biti uništena priroda i život ljudima na toj planini.
  • Upravni sud je je odobrio investitoru da gradi mini hidrocentrale “Pakleštica” na reci Visočica na Staroj planini, čime je odbacio  rešenje Ministarstva za zaštitu prirode koje je predložilo zabranu izgradnje malih hidrocentrala.
  • Slovenija je Ustavom zaštitila svoje reka jer su “ reke prirodno dobro i ne mogu da se privatizuju”.

  foto: Vesna Torović

  Protest građana I ljubitelja prirode protiv izgradnje mini hidrocentrala I privatizacije reka biće održan sutra u 17 časova u centru Pirota.

  Inače, Meštani sela na Staroj planini godinama pokušavaju da zaštite svoje planinske reke brojnim sastancima sa nadležnim institucijama , peticijama I protestima.

  Aktivisti Udruženja “ Odbranimo reke Stare planine”  nedavno su Rudinjsku reku  motikama, lopatama i krampovima vratili u prirodno korito, pošto je investitor već otpočeo njeno izmeštanje zbog gradnje mini hidrocentrale.

  Goran Tokić, iz Grupe građana za zaštitu Stare planine, nedavno je za Medijsku kutiju kazao da mini elektrane mogu da proizvedu beznačajne količine struje.

  -Jedna takva hidroelektrana može da proizvede jedan megavat struje, a hidroelektrana Đerdap hiljadu puta više. Međutim, ako se zaista na planinskim rekama izgradi planiranih 700 mini hidrocentrala one će moći da proizvedu samo jedan odsto potrebne struje u Srbiji- konstatovao je Tokić.

  On je precizirao da je plan da na Staroj planini bude  izgrađeno 44 male hidrocentrale.

  – To će potpuno uništiti život stanovnicima u planinskim selima.Nestaće ribe i rakovi i biće uništeta priroda na Staroj planini, ako Jermi i Visočici i ostalim planskim rekama budu napravljene te hidrocentrale-zaključio je Tokić.

  On je objasnio da država ne brine o zaštiti životne sredine jer privatnici na tim malih hidrocentralama mogu odlično da zarade.

  – Privatnik uz malo ulaganje mesečno na jednoj mini hidrocentrali može da proizvede struju koju će prodati od 20 do 30.000 evra. Zato država i dozvoljava privatnom kapitalu da uništava planinske reke-konstatovao je Tokić.

  Tokić je naveo primer reke Visočice na Staroj planini koja u jednom delu svog toka ima malu klisuru Vladikine ploče u kojoj žive pastrmke teške po 10 i više kilograma.

  -I umesto da investiramo da se ta raritetna prirodna lepota promoviše širom sveta i da privučemo ribolovce koje bi skupo platili da tu love pastrmke, mi ćemo da izgradimo malu hidrocentralu na toj rečicici i ona će presušiti-kazao je on.

  Međutim, Upravni sud je odbacio sve te argumente, kao I rešenje Ministarstva zaštite životne  sredine o zabrani izgradnje na planinskim rekama,  I odobrio investitoru  da gradi mini hidrocentrale “Pakleštica” na reci Visočica na Staroj planini.

  Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) organizuje besplatan prevoz građana na protest u Pirot. Polazak je u nedelju u 15 časova ispred PC “ Zona 3”, povratak te večeri oko 21 čas.

  foto: Vesna Torović


  Slovenija Ustavom zaštitila svoje reke

  U Sloveniji su vode već dve  godine zaštićene Ustavom, u kome je navedeno “da  su vode prirodno dobro I ne mogu da se privatizuju”.

  Međutim, na jugu Srbije Rakitska reka je stavljena pod hipoteku.

  Vladimir Simović iz Centra za politike emancipacije rekao je da je od  2015. godine 235 vodovoda u 37 zemalja u Evropi  prešlo iz privatne u državnu svojinu.

  -Razvijene države sve više uviđaju značaj vode i zato žele da upravljaju tim javnim dobrom, čak i po cenu da plaćaju skupe penale privatnim kompanijama-rekao je Vladimir Simović.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi