More

  PROTEST PROTIV MINI HIDROELEKTRANA: NJIHOVA IZGRADNJA JE ZLOČIN, MOŽDA SLEDI “RAT ZA VODU” U SRBIJI

  • Predstavnici organizacija koje se bore protiv izgradnje mini hidroelektrana (MHE) upozorili su večeras u Beogradu da nadležne institucije još uvek čute povodom njihove izgradnje, iako je reč o “kršenju zakona”, “zločinu prema prirodi” i “najvećem zlu koje je moglo da zadesi srpski narod u 21. veku”
  • Ukoliko bi se gubici Elektroprivrede Srbije (EPS) smanjili samo za dva odsto, sa 17 na 15 odsto, ekonomska potreba za MHE ne bi postojala, rekao je dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić
  • Jedan od aktivista i meštanin sela Rakite Desimir Stojanov kazao je da će nakon najavljenog sastanka koje će udruženje “Odbranimo reke Stare planine” imati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem stanovnici Rakite “izvaditi cevi (iz reka)“
  • Jedan od vođa pokreta Aleksandar Jovanović je dodao da će Vučić ili rešiti problem izgradnje MHE ili će imati „rat za vodu u Srbiji“
  • Njihov sastanak sa predsednikom Srbije zakazan je za 29. septembar
  foto: Twiter

  Predstavnici organizacija koje se bore protiv izgradnje mini hidroelektrana (MHE) upozorili su večeras u Beogradu da “nadležne institucije”  još uvek čute povodom njihove izgradnje, iako je reč o “kršenju zakona”, “zločinu prema prirodi” i “najvećem zlu koje je moglo da zadesi srpski narod u 21. veku”.

  Na protestu protiv MHE, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić kazao je da Srbija nije prebogata vodama te da je izgradnja planiranih 850 MHE „opasna igra“.

  – Ukoliko bude izgrađeno tih 850 planiranih MHE, više od  2.200 kilometara vodotokova biće stavljeno u cevi. Ekonomska potreba za MHE ne bi postojala ukoliko bi gubici Elektroprivrede Srbije (EPS) bili sniženi sa 17 na 15 odsto-  kazao je Ristić.

  On je istakao da je izgradnja MHE dovela u pitanje koncept „pravne države“ i da dešavanja u selu Rakita, čiji se meštani bore protiv takve izgradnje, predstavljaju “nacionalnu sramotu#.

  Okupljenima se obratio i filmski producent i novinar Boris Malagurski, ali je njegov govor na kratko prekinut zbog negodovanja grupe prisutnih. On je kazao da je potrebno da u odbrani prirodnih bogatstava svi građani treba da budu složni, a da se sva neslaganja moraju ostaviti po strani. Organizatori su kazali novinarima da je negodovanje bilo „provokacija“.

  Jedan od aktivista i meštanin iz sela Rakite Desimir Stojanov izjavio je da investitor u MHE u tom selu „sa batinašima, korumpiranom opštinskom upravom i lošim zakonima prelazi preko privatne imovine ne pitajući koliko šta košta“.

  On je podsetio da je najavljen sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i najavio da će stanovnici Rakite “posle prijema kod predsednika izvaditi cevi (iz reka)“. Dodao je da je protiv njega zbog građanskog aktivizma liji je cilj zaustavljanje gradnje MHE iz lokalne policijske uprave podneto najmanje 20 prijava, od kojih su dve krivične prijave.

  Na početku skupa, koji su u Pionirskom parku organizovali pokret „Odbranimo reke Stare planine“ i „Savez mesnih zajednica Stare planine“ rečeno je da je jedan od njegovih ciljeva da se pošalje poruka da izgradnja MHE nema veze sa zelenom ekonomijom.

  Organizatori su podsetili da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati 29. septembra u Beogradu sa aktivistima koji se bore za očuvanje reka Stare planine i protive se izgradnji derivacionih mini hidroelektrana „Odbranimo reke Stare planine“.

  Jedan od vođa pokreta Aleksandar Jovanović poručio je Vučiću da će ili rešiti problem izgradnje minihidroelektrana (MHE) ili će imati „rat za vodu“.

  – Šta očekujem od njega? Ne očekujem ništa. On će ovo da rešava ili će imati rat za vodu u ovoj zemlji, a to nikome ne treba- rekao je Jovanović novinarima pre početka protesta.

  On je podsetio da su se protiv izgradnje MHE izjasnili gotovo svi „od Akademije nauka do čobanina“.

  Naglasio je i da je Evropski parlament doneo rezoluciju o Staroj planini, a i Evropska energetska zajednica je poručila da bez saglasnoti ljudi koji žive pored tih voda nema izgradnje takvih objekata.

  – Evropska banka, koja je prva počela da finansira takve projekte, odustala je od toga. Svi su rekli ne oslim onih koioji treba da odlučuju, a to su pre svega institucije ove zemlje, nadležna ministarstva- rekao je Jovanović.

  On je kazao da su građani postavili barikade i poručili da nema izgradnje izgradnje mini hidroelektrana na Staroj planini jer su nadležne institucije ćutale.

  – Tražimo momentalno obustavljanje tamo gde se gradi, a tamo gde nisu građene po zakonu da se one momentalno sruše. Naš zahtev je i donošenje zakona o zabrani izgradnje derivacionih hidro- centrala- rekao je Jovanović.

  On je naveo i da je, posle dve godine odbijanja da lokalni parlament o tome raspravlja, u Pirotu doneta odluka o brisanju malih hidrioelektrana iz prostornog plana.

  – Nemam pojma kakva je procedura za i ne verujem im ništa dok to ne izađe u Službenom glasniku- rekao je on.


  ŽIVOT DAJEMO, REKE NE DAJEMO

  Među okupljenima su primećeni predstavnici Demokratske stranke, predsednik Nove stranke Zoran Živković, predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović i članovi Udruženja “Ne davimo Beograd”.

  Okupljeni su nosili transparente na kojima piše „Odbranimo reke Srbije“, „Dosta je bilo! Stop MHE!“, „Život dajemo, ali reke ne dajemo“, „Reka u cevi i metak u cevi isto je – život nestaje“, „Kraljevo će sačuvati svoje reke“. Deo okupljenih nosio je slike gradilišta MHE na kojima je predstavljeno kako izgledaju.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi