More

  PROTEST PROTIV IZGRADNJE MALIH HIDROELEKTRANA SUTRA U BEOGRADU

  • U Pionirskom parku u Beogradu sutra u 16 časova će biti održan protest protiv izgradnje malih hidroelektrana(MHE)
  • Dok nadležne institucije ćute, uništavanje reka se nastavlja, a u selima Srbije proglašeno je vanredno stanje i oganizovane su danonoćne straže, naveli su Pokret Odbranimo reke Stare planine (ORSP) i Savez mesnih zajednica Stare planine, koji organizuju protest
  • Na Staroj planini u selu Topli Do, koje pripada nacionalnom parku, meštani više od tri nedelje organizuju danonoćne straže da bi sprečili investitora da uđe u selo i započne radove na izgradnji male hidroelektrane, za koje mu uskoro ističe građevinska dozvola
  • Iz prostornog plana Pirota će biti izbrisane sve lokacije na kojima je bila predviđena izgradnja malih fabrika struje na rekama Stare planine- 43 lokacije su u zaštićenom prostoru Parka prirode, kao i 15 mesta van tih granica

  Pokret Odbranimo reke Stare planine (ORSP) i Savez mesnih zajednica Stare planine organizovaće sutra u 16 časova u Pionirskom parku u Beogradu protest protiv izgradnje mini hidroelektrana(MHE) u Srbiji.

  -Dok nadležne institucije ćute, uništavanje reka se nastavlja. U selima Srbije proglašeno je vanredno stanje. Organizovane su danonoćne straže, a u nekoliko mesta došlo je do fizičkog sukoba sa investitorom- naveli su organizatori protesta.

  Oni dodaju da će se u parku ispred zgrade Predsedništva okupiti građani iz cele zemlje jer su svoj dolazak na protest najavili  meštani Stare planine, Brusa, Petrovca na Mlavi, Kraljeva i mnogih drugih mesta u kojima su reke ugrožene.

  ORSP i Savez mesnih zajednica pozivaju sve građane Srbije da se pridruže borbi za reke.

  U Srbiji se šire protesti građana protiv MHE jer meštani sela na Staroj planini već skoro dve godine vode borbu da sačuvaju ovu planinu i spreče izgradnju malih hidrocentrala.

  Inače, na Staroj planini u selu Topli Do, koje pripada nacionalnom parku, meštani više od tri nedelje organizuju danonoćne straže da bi sprečili investitora da uđe u selo i započne radove na izgradnji male hidroelektrane, za koje mu uskoro ističe građevinska dozvola. U tim stražama učestvuju i ljudi koji se bliže devetoj deceniji, jer kako kažu, moraju da odbrane planinske reke da bi ih sačuvali za naredne generacije.

  I meštani Radmanova i drugih potkopaoničkih sela blokirali su prošle sedmice put Brus – Brzeće na Kopaoniku jer se protive izgradnji male hidroelektrane(MHE) Kresaja. Njihov protest je bio uspešan jer je investitor odvezao mašine iz tog sela.

  foto: Fejsbuk Odbranimo reke Stare planine

  Savez mesnih zajednica Stare planine početkom prošle sedmice proglasio je vanredno stanje na toj planini zbog, kako je naveo, nepoštovanja zakona i Ustava Srbije usled izgradnje mini hidroelektrana.

  Tada je upućen zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da hitno reaguje i spreči eskalaciju sukoba sa težim posledicama.

  Savez je pozvao tada Vučića da „konačno stane na put kriminalcima i da stane u odbranu zakona, kao i ispuni svoj plan o očuvanju srpskih sela“.

  Predsednik Srbije  sastaće se 29. septembra u zgradi Predsedništva u Beogradu sa aktivistima koji se bore za očuvanje reka Stare planine i protive izgradnji derivacionih mini hidrocentrala.


  PIROT “TERA” MHE SA STARE PLANINE

  Skupština grada Pirot odlučila je da sa Stare planine otera male hidroelektrane jer će iz prostornog plana biti izbrisane sve lokacije na kojima je bila predviđena izgradnja malih fabrika struje na rekama. Na tom spisku su čak 43 lokacije u zaštićenom prostoru Parka prirode, kao i 15 mesta van tih granica.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi