More

  PROTEST „MAME SU ZAKON“: NAKNADE MAJKAMA KOJE DOBIJU DECU NE SMEJU DA BUDU NIŽE OD „MINIMALCA“

  • Više od stotinu majki, budućih majki i građana okupilo se večeras na protestu na Trgu kralja Milana u Nišu kako bi podržali zahtev inicijative #MameSuZakon za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom
  • Inicijativa zahteva hitnu izmenu desetak zakonskih odredbi kojima su oštećene majke koje rade kraće od 18 meseci u kontinuitetu, imaju decu sa invaliditetom, imaju decu mlađu od deset godina koja su rođena kao treće i četvrto dete pre stupanja Zakona na snagu ili su preduzetnice
  • Novim zakonom diskriminisane su i majke koje mesečno zarađuju više od tri prosečne plate
  • Naša glavna poruka je da svaka majka kada rodi dete, bez obzira da li je radila ili nije, ima pravo na nadoknadu u visini republičkog minimalca- rekla je Tatjana Macura, predstavnica inicijative #MameSuZakon i narodna poslanica
  • Ona je dodala da „postoje indicije da će se ovaj zakon menjati, ali ne po svim tačkama koje se tiču najvećeg broja žena, već po tačkama koje se tiču žena koje imaju visoka primanja“

  foto; Selena Krstić

  Više od stotinu majki, budućih majki i građana okupilo se večeras na protestu na Trgu kralja Milana u Nišu kako bi podržali zahtev inicijative #MameSuZakon za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

  Inicijativa zahteva hitnu izmenu desetak zakonskih odredbi kojima su oštećene majke koje rade kraće od 18 meseci u kontinuitetu, imaju decu sa invaliditetom, imaju decu mlađu od deset godina koja su rođena kao treće i četvrto dete pre stupanja Zakona na snagu ili su preduzetnice. Novim zakonom diskriminisane su i majke koje mesečno zarađuju više od tri prosečne plate.

  – Postoje indicije da će se zakon menjati, ali nismo čuli da će se menjati po svim tačkama koje se tiču najvećeg broja žena, već da će se menjati po tačkama koje se tiču žena koje imaju visoka primanja- kazala je Tatjana Macura, predstavnica inicijative #MameSuZakon i narodna poslanica.

  Prema njenim rečima, nedopustivo je da će, zbog toga što je zakon izmenio način obračuna naknade, neke od diskriminisanih kategorija majki mesečno primati i samo hiljadu dinara.

  Ona je kazala da Inicijativa i dalje insistira na sastanku sa ministrom za rad i ministrom finansija, jer oni treba da obezbede novac za isplatu nadoknada majkama, ali i sa premijerkom Anom Brnabić, koja to treba da odobri.

  – Ne možemo da izvučemo samo jedan problem koji se tiče novog zakona, to je niz loših sistemskih problema. Jedan od njih je to što je ženi  u najreproduktivnijem periodu njenog života je jako teško da dodje do zaposlenje i da dobija prihode u periodu od 18 meseci u kontinuitetu. Pitanje je da li će je poslodavac  zaposliti na duži period. Najteže je ženi da ostvari taj kontinuet  u vremenu zasnivanja porodice i iz tog razloga naša je glavna poruka, odnosno jedan od zahteva da svaka majka bez obzira da li je radila ili nije, ima pravo na nadoknadu u visini republičkog minimalca- rekla je Macura.

  Protest su podržali Centar za devojke, Udruženje Porodična Filharmonija, Udruženje Romkinja „Osvit“ i Odbor za ljudska prava, čiji su predstavnici između ostalog poručili da se ne sme olako dozvoliti da neke državne odluke urušavaju porodicu kao temelj svakog društva.

  Okupljene majke nosile su transparente na kojima je pisalo „Niko ne brine o nama osim mama“, „Sprečavate natalitet! Kakav je ovo mentalitet!“ i „U našem Nišu propast se sprema za decu para država nema“. Na protestu nije bilo političkih obeležja, što je bio zahtev inicijative #MameSuZakon kao organizatora.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi