More

  PROTEST ISPRED CENTRALNOG ZATVORA U ZNAK PODRŠKE UHAPŠENOM UZBUNJIVAČU IZ “ KRUŠIKA”

  • Ispred Centralnog zatvora u Beogradu večeras je održan protest zbog hapšenja A.O. radnika valjevskog „Krušika”, koji je uhapšen jer je medijima dostavio podatke iz te firme koji ukazuju na povezanost oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa trgovinom oružjem
  • Više tužilaštvo u Beogradu uhapšenom stavlja na teret krivično delo odavanje poslovne tajne, za koje može dobiti od dve do 10 godina zatvora, ukoliko je delo učinjeno iz koristoljublja ili u pogledu naročito poverljivih podataka
  • Na protest je pozvala Inicijativa žena Srbije, a njima se ispred Centralnog zatvora pridružili  aktivisti „1 od 5 miliona“, Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana i Inicijativa „Ne davimo Beograd“
  • Nezavisno udruženje novinara (NUNS) i Udruženje novinara Srbije(UNS) zatražili su da uhapšeni radnik “ Krušika” bude pušten na slobodu jer je bio novinarski izvor
  • Pritvaranje čoveka koji je novinarima dao informacije u kojima se otkriva moguća koruptivna veza rukovodstva Krušika i oca ministra unutrašnjih poslova je osveta vlasti koja mora da zabrine sve novinare u Srbiji, ocenio je UNS
  • Branilac A.O. ispričao je da su njegovog klijenta, koji je dispečer u proizvodnji u “Krušiku”, uhapsili naoružani specijalci u džipovima

  Nekoliko desetina građana protestovalo je večeras  ispred Centralnog zatvora u Beogradu u znak  podrške A.O. radnika  valjevskog „Krušika”,  koji je uhapšen jer je medijima dostavio podatke iz te firme koji ukazuju na povezanost oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa trgovinom oružjem.

  A.O. je priveden 18. septembra, a vest o njegovom privođenju objavljena je tek pre nekoliko dana.

  Više tužilaštvo u Beogradu uhapšenom stavlja na teret krivično delo odavanje poslovne tajne i to iz stava 2 u kojem se kaže da će kaznom od dve do 10 godina biti kažnjen učinilac ukoliko je delo učinjeno iz koristoljublja ili u pogledu naročito poverljivih podataka.

  Na protest je pozvala Inicijativa žena Srbije, a njima se ispred Centralnog zatvora pridružili I aktivisti „1 od 5 miliona“, Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana i Inicijativa „Ne davimo Beograd“.

  – Ispred CZ-a ćemo pružati podršku jednom od nas koji je zatvoren jer je dao dokaze o mafijaškim poslovima i stranačko porodičnoj trgovini državnim oružjem-navela je Inicijativa.

   Udruženje „1 od 5 miliona“  pozvalo je građane da se sve do puštanja A.O. okupljaju  ispred zgrade Centralnog zatvora u Beogradu svakog dana od 18 časova.  

  -Ovakvo političko hapšenje je još jedan dokaz da danas živimo u jednoumlju i diktaturi jednog čoveka. Da bi stali na put korupciji moramo stati u zaštitu uzbunjivača koji su imali hrabrosti da progovore i ukažu na dokaze korupcije, stranačkog mobinga i terorizma-navelo je ovo udruženje.

  Aktivisti “ 1 od 5 miliona”  pozivaju sve nadležne institucije da uzmu u obzir dokaze na koje je ovaj uzbunjivač ukazao i procesuiraju oca ministra Stefanovića.

  -Zašto tužilaštvo nije već pokrenulo postupak protiv ministrovog oca? Zašto tužilaštvo, kada su u pitanju interesi vlasti, deluje ekspresno,dok su za potrebe građana postupci traju i par godina- pita Udruženje.

  Savez za Srbiju saopštio je da se “oštro suprostavljaju  pokušaju režima da zaplaši sve one koji iznose istinu o brojnim kriminalnim aferama režima predsednika Aleksadra Vučića, kao i da  će se nakon njegovog rušenja boriti da se odgovorni procesuiraju za sve afere”.

  foto: Inicijativa žena Srbije

  Uzbunjivači nisu kriminalci, poručuju iz Pokreta slobodnih građana.

  -Svakog dana u 18 časova moramo da budemo ispred CZ-a, dok uzbunjivač ne bude pušten na slobodu- naveli su iz Inicijative „Ne davimo Beograd“.

  Nezavisno udruženje novinara (NUNS) i Udruženje novinara Srbije(UNS) zatražili su da uhapšeni radnik “ Krušika” bude pušten na slobodu jer je bio novinarski izvor.

  UNS navodi je hapšenje i pritvaranje čoveka koji je novinarima dao informacije u kojima se otkriva moguća koruptivna veza rukovodstva Krušika i oca ministra unutrašnjih poslova „osveta vlasti koja mora da zabrine sve novinare u Srbiji“.

  -Ukoliko tužilaštvo tereti A.O. za odavanje državne ili druge tajne branilac pritvorenog treba da se pozove na Zakon o zaštiti uzbunjivača koji propisuje da nijedan dokument ne može biti proglašen tajnim ako se njime prikriva neko krivično delo- konstatuje UNS.

  Nedeljnik NIN objavio je ranije da je osobi koja je navodno novinarima dostavila podatke o tome da je otac ministra unutrašnjih poslova Stefanovića, Branko, umešan u trgovinu oružjem, određen pritvor od 30 dana. Ovaj nedeljnik  je naveo da javnost o tom slučaju nije obaveštena, kao i da je do „tajne akcije vlasti“ došlo nakon objavljivanja teksta o trgovini oružjem na međunarodnom portalu Arms voč, kako bi se utvrdilo na koji su način kompromitujući dokumenti došli do novinara.


  ADVOKAT UZBUNJIVAČA: UHAPŠENI SE OSEĆA DOBRO

  Advokat uhapšenog uzbunjivača, Ljubisav Radosavljević rekao je za BIRN da se radnik Krušika koji se tereti za odavanje poslovne tajne dobro oseća.

  On je ispričao da su 18. septembra između dva i pola tri popodne naoružani specijalci u džipovima ušli su u krug fabrike namenske industrije Krušik u Valjevu i odmah se uputili u kancelariju dispečera u proizvodnji A.O.

  Na licu mesta oduzeli su mu poslovni računar, a zatim ga odveli u stan gde su zaplenili njegov privatni kompjuter kao i eksterne memorije koje su pronašli. Pretres stana trajao je do 18.30 kada je A.O. prebačen za Beograd- kazao je advokat.

  Radosavljević tvrdi da se prema A.O. u pritvoru „korektno odnose“.

  -Moj klijent  je u jednoj sobi sa njih troje, četvoro, ima kupatilo. Bio sam u petak kod njega, on je u korektnom stanju, svi su korektni prema njemu-kaže Radosavljević.

  Advokat ocenjuje da su razlozi za pritvor, koje sud navodi – uticaj na svedoke i da ne ponovi delo – besmisleni, pošto je njegov klijent sve već priznao.

  -On više nema bilo šta da uništi ili sakrije, jer svi dokazi su oduzeti i sve je to u nadležnosti tužilaštva i praktično se nalazi kod njih- kaže Radosavljević.

  Branilac radnika Krušika naglašava da njegov klijent nije kriminalac koji odaje poslovne tajne da bi dobio neku korist, već je uzbunjivač javnosti.

  On je praktično svojim radom hteo da pokaže da je poslovanje Krušika, apsolutno neracionalno zbog građana Srbije, zbog oštećenja budžeta-napominje on.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi