More

  PROTEST GRAĐANA ZBOG NIŠKOG AERODROMA 25. APRILA, A NE ZNA SE GDE

  • Predstavnici Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ Mihajlo Bošković i Mladen Jovanović pozvali su danas građane Niša na mirno okupljanje 25. aprila u 18 časova, kada je najavljena poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića ovom gradu
  • Predstavnici Inicijative su apelovali na Vučića i druge javne funkcionere da svojim izjavama vezanim za besplatno ustupanje niškog aerodroma državi „ne vređaju građane Niša i Srbije“, kako ne bi dodatno dizali ionako ozbiljne tenzije
  • Oni su potvrdili pisanje Medijske kutije da će se obratiti Direkciji za zaštitu konkurencije pri Evropskoj uniji, kako bi ukazali da koncesija za beogradski aerodrom, kojom se ograničava broj putnika niškom i drugim aerodromima u Srbiji u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, „narušava slobodno tržište i konkurenciju“
  • Grad Niš bi mogao da plaća velike penale ukoliko „Rajaner“ i „Viz er“ raskinu ugovore o letovima sa „Konstantina Velikog“

  foto: Vesna Torović

  Predstavnici Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ Mihajlo Bošković i Mladen Jovanović pozvali su danas građane Niša na mirno okupljanje 25. aprila, kada je najavljena poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića ovom gradu.

  Kako bi se izbegli bilo kakvi incidenti, Inicijativa je okupljanje zakazala u 18 šasova, po verovatnom okončanju Vučićeve posete i eventualnog mitinga njegovih pristalica.

  Mesto okupljanja biće saopšteno naknadno, pošto će ono morati da bude udaljeno od lokacije na kojoj će biti eventualni Vučićev miting.

  Bošković i Jovanović su apelovali na Vučića i druge javne funkcionere da svojim izjavama vezanim za besplatno ustupanje niškog aerodroma državi „ne vređaju građane Niša i Srbije“, kako ne bi dodatno dizali ionako ozbiljne tenzije.

  – Inače, Vučićeva izjava da je u proteste povodom namere države da preuzme niški aerodrom „ umešan strani faktor“ je tačna, a taj strani faktor se zove kompanija „Vansi erport“, koja je koncesionar beogradskog aerodroma- rekao je Bošković.

  On i Jovanović su potvrdili da Inicijativa priprema obraćanje Direkciji za zaštitu konkurencije pri Evropskoj uniji, kako bi ukazala da koncesija za beogradski aerodrom, kojom se ograničava broj putnika niškom i drugim aerodromima u Srbiji u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, „narušava slobodno tržište i konkurenciju, a stvara uslove za monopolski položaj ‘Vansija’“.

  Jovanović je upozorio gradske čelnike da postoji ogromna opasnost da nakon preuzimanja nipkog aerodroma od strane države grad Niš plaća velike penale zbog potencijalnog raskida ugovora sa lou kost kompanijama „Rajaner“ i „Viz er“, na šta bi one mogle da se odluče kada ugovorna strana postane Republika Srbija, koja će im verovatno ponuditi lošije uslove poslovanja.

  – „Rajaneru“ i „Viz eru“ će se u tom slučaju više isplatiti da tokom pet godina, na koliko su zaključeni ugovori, primaju veliku kompenzaciju od grada Niša, nego da pređu kod jedinog drugog operatora u Srbiji- na centralni beogradski aerodrom, gde su cene aerodromskih usluga daleko veće- rekao je Jovanović.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi