More

  PROTEST „1 OD PET MILIONA“ U BEOGRADU: PODRŠKA UZBUNJIVAČU ALEKSANDRU OBRADOVIĆU

  • Na 46. protestu „1 od 5 miliona“ izražena je podrška Obradoviću, uhapšenom uzbunjivaču iz “Krušika” koji je ukazao da je ova valjevska korporacija pretrpela štetu jer je beogradska firma GIM, koja se dovodi u vezu sa ocem ministra policije Nebojše Stefanovića, Brankom, od nje kupovala oružje pod povlašćenim uslovima
  • Obradović je poručio da da bi ponovo sve isto uradio i da je do neba zahvalan građanima  koji su stali u njegovu zaštitu i medijima koji su pisali o njegovom slučaju, rekao je na protestu njegov advokat Vladimir Gajić
  • Obradović, inače IT stručnjak u “Krušiku”, koji se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne municije, uhapšen je 18. septembra zbog sumnji da je dostavljanjem dokumenata medijima “odao poslovnu tajnu”, a 14. oktobra, nakon pritiska dela javnosti, prebačen je u kućni pritvor
  • Istraživački novinari iz Srbije i Bugarske pisali su da je beogradska privatna firma GIM kupovala oružje od “Krušika” po tri puta nižoj ceni od one koju je plaćalo državno preduzeće “Jugoimport- SDPR J.P.”, koje se 70 godina bavi prometom naoružanja, vojne opreime i transferom tehnologije
  • Prema finansijskim izveštajima, firma GIM je u poslednje tri godine  uvećala profit 3.146 puta, dok je u isto vreme “Jugoimportu SDPR” promet opao
  • Kako istraživački mediji navode, otac ministra policije je 2017. godine kao predstavnik kompanije GIM posredovao između “Krušika” i kupaca oružja iz Saudijske Arabije
  • Oružje o čijem izvozu je on pregovarao navodno je na kraju završilo kod islamskih terorista u Jemenu, koji je pod embargom

  foto: Facebook 1 od 5 miliona

  U Beogradu je večeras održan 46. protest „1 od 5 miliona“ na kojem je izražena podrška Aleksandru Obradoviću, uzbunjivaču iz “Krušika” koji je uhapšen nakon što je javno ukazao da je ova valjevska korporacija pretrpela štetu jer je beogradska firma GIM, koja se dovodi u vezu sa ocem ministra policije Nebojše Stefanovića, Brankom, od nje kupovala oružje pod povlašćenim uslovima.

  Obradović, inače IT stručnjak u “Krušiku”,  koji se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne municije, uhapšen je 18. septembra zbog sumnji da je dostavljanjem dokumenata medijima o ovoj vrsti korupcije “odao poslovnu tajnu”, a 14. oktobra, nakon pritiska dela javnosti, prebačen je u kućni pritvor, gde se i sada nalazi.

  – Obradović je poručio da ništa ne bi promenio, čak i da se vreme vrati, već da bi ponovo sve isto uradio- preneo je večeras na protestu Obradovićevu poruku njegov advokat Vladimir Gajić.

  Gajić je okupljenima na platou ispred Filozofskog fakulteta rekao da ga je Obradović zamolio i da građanima prenese da im je do neba zahvalan jer vidi da nije sam, a posebno je zahvalio novinarima koji su pisali o njegovom slučaju.

  Prema njegovim rečima, Obradović je zarobljenik režima (predsenika Srbije i Srpske napredne stranke) Aleksandra Vučića.

  – Nećemo zaboraviti Obradovića, budimo i dalje uz njega. Moraće da oslobode zarobljenika- rekao je Gajić, koji je inače član Pravnog saveta opozicione Narodne stranke.

  On je poručio da opozicija neće promeniti svoju odluku o bojkotu predstojećih izbora.

  foto: Twitter

  Student Dejan Bagarić, jedan od organizatora protesta, rekao je da su napadači koji su ga letos pretukli dobili uslovne osude, što znači da su na slobodi.

  – Meni to znači da su institucije u saradnji s nasilnicima, jer nisu utvrđeni ni motivi za napad, niti nalogodavac- rekao je Bagarić, navodeći da napadače nikada pre toga nije video.

  Bagarić je kazao da je farbao kaldrmu (na Trgu Republike) zahtevajući od zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da podnese prijavu protiv njega, jer se ovako “oseća zanemareno”.

  Učesnici protesta su se zadržali kratko u centru Beograda, u blizini zgrade u kojoj živi zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

  Upaljeno je nekoliko baklji, a organizator je pozvao da skandiraju „Vesiću lopove“.

  Potom su zastali kod kancelarija Komunalne policije za koju su rekli da nije u službi građana, već da je „policija Gorana Vesića“.

  Oni su na ulaze u zgradu Komunalne policije i kancelarije tužilaštva zalepili nalepnice sa porukom „Bojkot“.

  foto: Twitter Mila sila

  Protestna kolona zatim je nastavila ka Višem javnom tužilaštvu u Katanićevoj ulici u znak podrške uzbunjivaču Obradoviću.

  Ispred ulaza u tužilaštvo ostavljeno je simbolično odštampanih 300.000 evra, jer je po rečima govornika, to iznos koji je otac ministra policije imao kada je išao hotel”, a da nije ispitano odakle mu toliki novac.

  Oni su kazali da tužilaštvo nije nezavisno, već je “korumpirano”, “u službi je Srpske napredne stranke i Vučića” i predstavlja “alat za zastrašivanje građana”.


  SLUČAJ “’KRUŠIK’ I OTAC MINISTRA POLICIJE”

  Istraživački novinari iz Srbije i Bugarske nedavno su pisali da je beogradska privatna firma  GIM kupovao oružje od “Krušika” po tri puta nižoj ceni od one koju je plaćalo državno preduzeće “Jugoimport- SDPR J.P.”, koje se 70 godina bavi prometom naoružanja, vojne opreime i transpefrom tehnologije.

  Prema finansijskim izveštajima firma GIM, čiji je vlasnik Goran Todorović, a sa kojom se povezuje Branko Stefanović, u poslednje tri godine uvećala je svoj profit 3.146 puta, dok je u isto vreme “Jugoimport SDPR-u” promet opao.

  Prihod GIM-a je sa četrdesetak miliona dinara u 2016. godini naglo skočio na preko milijardu dinara u 2017, a na skoro dve milijarde dinara u 2018. godini. Rast prihoda se “poklapa sa angažovanjem oca ministra policije u ovoj firmi”, navode istraživački mediji.

  On je, kako ti mediji tvrde, kao predstavnik kompanije GIM 2017. godine posredovao između “Krušika” i kupaca oružja iz Saudijske Arabije.

  Prema njihovim navodima, ovo oružje je na kraju završilo kod islamskih terorista u ratnoj zoni u Jemenu, koji je pod embargom.

  Rukovodstvo “Krušika” demantovalo je pisanje medija, dodajući da njegovi komercijalni ugovori predstavljaju poslovnu tajnu.

  Ministar policije je kazao da njegov otac nije vlasnik GIM-a, što se u medijima inače nije tvrdilo, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da “ne vidi ništa sporno u tome što Srbija prodaje oružje”.

  Ministarstvo odbrane je odbacilo kao “netačne” i „zlonamerne“ navode Obradovića o lošem poslovanju “Krušika”, ocenjujući da im je cilj „uznemiravanje javnosti, radnika tog preduzeća i pomaganje inostranoj konkurenciji da ukloni ‘Krušik’ i zauzme njegovo mesto na svetskom tržištu“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi