More

  Protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu: Vučić mora da podnese ostavku da bi Srbija postala pravna država

  • Na osmom protestu “1 od 5 miliona” u Beogradu bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević kazao da je Aleksandar Vučić izneverio Ustav Srbije.
  • Vučić se meša u sve tri grane vlasti i odlučuje ko je prekršio zakon, a ko je nevin, pa zato mora da podnese ostavku, ocenio je Ivošević.
  • Dr Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji  poručio je profesorima na univerzitetima u Srbiji , posebno sa  Univerziteta u Beogradu, da imaju najveću odgovornost da stanu uz građane.
  • Čupić je ocenio da je jedina alternativa ostavci to da Vučić bude smenjen, ali da je to nešto na čemu građani moraju raditi zajedno sa strankama.
  • Učesnici protestne šetnje prvi put su zviždali ispred  “ Politike”, a onda su izlepili ulazna vrata na zgradi Radio televizije Srbije  trakama na kojima je logo te medijske kuće, ali na ružičastoj podlozi.

  Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević rekao je večeras na osmom protestu “ 1 od 5 miliona” u Beogradu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneverio Ustav Srbije jer se “meša u sve tri grane vlasti i odlučuje ko je prekršio zakon, a ko je nevin”.

  -Vučić mora da podnese ostavku da bi Srbija ponovo postala pravna država-poručio je Ivošević obraćajući se učesnicima protesta okupljenim na platou ispred Filozofskog fakulteta.

  Dr Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji  pozvaoje profesore i univerzitete da pomognu građanima u borbi protiv Vučića. 

  – Univerziteti, a posebno Univerzitet u Beogradu, imaju najveću odgovornost da stanu uz građane jer se tu nalazi moć znanja kojem se moraju odupreti protiv svake vrste ugnjetavanja, pritisaka, kršenja zakona i podele vlasti. Građani i opozicione stranke moraju da stanu  zajedno kako bi isporučili osnovni zahtev ovih protesta, a to je ostavka Aleksandra Vučića-kazao je Čupić, a okupljeni građani su ga pozdravili gromoglasnim aplauzom i skandiranjem „ostavka, ostavka“.

  Čupić je ocenio da je jedina alternativa ostavci to da Vučić bude smenjen, ali da je to nešto na čemu građani moraju raditi zajedno sa strankama jer su partije nosioci političkog života. 

  Učesnici protesta večeras su prekrili ulazna vrata na zgradi Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici trakama na kojima je logo te medijske kuće, ali na ružičastoj podlozi. Vrata su takođe prekirivena trakama na kojima piše „Počelo je“ i „Cenzurisano“. Članovi Pokreta ujedinjenih fantomki vrata su simbolično isprskali „sredstvima protiv štetočina“, kako piše na bocama koje nose na leđima.

  Sa zvučnika je ponovo emitovan poziv generalnom direktoru RTS Draganu Bujoševiću i glavnom i odgovornom uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da podnesu ostavke, jer su „javni servis pretvorili u partijski za svog gospodara Aleksandra Vučića“.

  Pred zgradom Vlade upaljeno je desetak baklji uz poruku da se plamen slobode širi nezaustavljivo. Učesnicima protesta podeljen je letak koji simbolično pokazuje da se Vučić pojavljuje kao kandidat na svim izbornim listama od mesne zajednice do predsednika države.

  Od 20 imena na listi, sva nose ime Aleksandra Vučića, a na letku piše „Glasački listić za izbor predsednika, premijera, imperatora i faraona uz obavezu da se slika i pošalje lokalnom SNS koordinatoru“.

  Letak je zalepljen na ulazu u Vladu, a oko većeg dela zgrade oblepljena je traka sa natpisom „Jedan od pet miliona“.

  Protest je i ove subote prošao mirno, bez vidljivog prisustva policije.

  Sledeći protest zakazan je za subotu, 2. februar u 18 časova.

  Podsetimo, masovne demonstracije građana počele su prvo kao protest opozicionog Saveza za Srbiju pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ zbog brutalnog prebijanja jednog od lidera SZS, Borka Stefanovića, neposredno pred početak stranačke tribine u Kruševcu. Zbog toga je prvo protestno okupljanje Savez održao upravo u Kruševcu početkom decembra. Sledeći skup pod istim nazivom održan je u Beogradu 8. decembra kada se okupilo preko 10.000 ljudi što je kasnije motivisalo i građane i aktiviste da organizuju nove protestne šetnje. 

  Predsednik Vučić je posle prvog protesta rekao da neće podleći pritisku ulice, makar na proteste izašlo pet miliona ljudi, pa se od tada protesti održavaju pod parolom “ 1 od 5 miliona”.


  GRAĐANI IZVIŽDALI “POLITIKU”

  Učesnici protestne šetnje “ 1od 5 miliona” večeras  su po prvi put zastali i ispred zgrade dnevnog lista “Politika” u Makedonskoj ulici i žviždali su “najstariji list u državi, koji je  aktuelna vlast i  uspela da uništi”. Na vratima zgrade lista “Politika” zalepljeni su natpisi „Cenzurisano“ i „Jedan od pet miliona“,

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi