More

  PROTEST “1 OD 5 MILIONA” U BEOGRADU: ZAVRŠENA “REKONSTRUKCIJA” RTS-A FARBANJEM U PINK BOJU

  • Učesnici 45. protesta “1 od 5 miliona” u Beogradu večeras su ponovo simbolično ofarbali vrata zgrade Radio televizije Srbije u “pink boju”, zbog čega su prethodno protiv nekih od organizatora protesta podnete krivične prijave
  • U toj akciji pridružili su im se i predstavnici opozicionog Saveza za SrbijuDragan Đilas, Marko Bastać i Nebojša Zelenović
  • Zbog prethodnog farbanja vrata RTS-a  u ovu boju, koja asocira na Televiziju Pink koju demonstranti označavaju kao ogoljenu propagandnu mašineriju Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, u policiji je u toku ove sedmice saslušano četvoro studenata koji su u organizaciji protesta
  • Oni su saslušani po krivičnoj prijavi koju je podneo generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević protiv NN lica zbog remećenja javnog reda i mira i za nasilničko ponašanje
  • Ovo je prva krivična prijava protiv studenata- organizatora protesta, a do sada je protiv učesnika protesta podneto “nekoliko stotina prekršajnih prijava”

  Učesnici 45. protesta “1 od 5 miliona” u Beogradu večeras su ponovo simbolično ofarbali vrata zgrade Radio televizije Srbije (RTS) u “pink boju” , zbog čega su prethodno protiv nekih od organizatora protesta podnete krivične prijave i oni saslušavani u policiji.

  U ovoj akciji pridružili su im se i predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Marko Bastać i Nebojša Zelenović.

  Srđan Marković, jedan od organizatora protesta koji je bio saslušavan zbog prethodnog farbanja vrata RTS-a u ovu boju, poručio je generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću da je u službi Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

  Marković je rekao da je Bujošević nekada bio uzor mnogima, poznat po rečenici “nije srpski ćutati”, ali da je sada u službi vlasti.

  On je dodao da je RTS „lažna nacionalna frekvencija“ i naveo da učesnici protesta nastavljaju „rekonstrukciju“ javnog servisa započetu ranije farbanjem vrata.

  Predstavnik studenata iz udruženja „Jedan od pet miliona“ Moma Kovačević je pred početak šetnje kazao da su, prema “Srpskoj naprednoj stvarnosti”, student zapravo kriminalci, i to “samo zato što se bore za pravo da znaju sve”.

  foto: Facebook protesta 1 od 5 miliona

  On je dodao da „SNS stvarnost“ nema dodirnih tačaka s realnošću, i da je zbog takve „stvarnosti“ glumac Branislav Trifunović izložen medijskom linču jer je u jednoj pozorišnoj predstavi navodno cepao srpsku zastavu.

  Prema njegovim rečima, studenti su za vlast izdajnici, dok se predstavnici vlasti sastaju po jahtama s predstavnicima Prištine.

  Kovačević je rekao da „srpska napredna stvarnost i realnost toliko različiti da ne mogu da se sretnu“.

  – Zato bojkotujemo njihove laži, njihovu stvarnost i njihove izbore- rekao je Kovačević.

  Prema ranijim najavama, večerašnji protest je odgovor na krivične prijave protiv studenata koji su na jednom od ranijih protesta farbali u „pink boju“ ulazna vrata zgrade RTS-a, simbolično poručujući šta misle o njenom izveštavanju.

  Ova boja asocira na Televiziju Pink, koju demonstranti često označavaju kao ogoljenu propagandnu mašineriju aktuelne vlasti na čelu sa predsednikom Srbije i SNS-a Vučićem.

  Predstavnica studenata iz udruženja „Jedan od pet miliona“ Valentina Reković saopštila je početkom ove sedmice da su ona i njena sestra Nikolina saslušane u policijskoj stanici zbog povakve akcije.

  Reković je kazala da su saslušavane po krivičnoj prijavi generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića protiv NN lica zbog remećenja javnog reda i mira i za nasilničko ponašanje, a da je sa snimka identifikovano šestoro studenata, koji, kako je rekla, nemaju nameru da se kriju.

  – Dragane Bujoševiću, nećeš nas uplašiti. Mi se ne plašimo krivičnih prijava i ne plašimo se prekršajnih prijava. Pozivamo vlasti da slobodno tuže studente i udare na budućnost ove zemlje- rekla je ona novinarima ispred zgrade RTS-a.

  Ona je dodala da je to prva krivična prijava protiv studenata koji učestvuju u organizaciji protesta, navodeći da je protiv učesnika protesta do sada podneto na stotinu prekrašajnih prijava.

  Sutradan su po Bujoševićevoj krivičnoj prijavi saslušani i studenti  Srđan Marković i Sofija Nedeljković.

  Radio televizija Srbije (RTS) je nakon ovih privođenja saopštila da direktor RTS Bujošević „ne pokušava da uplaši pripadnike političkog pokreta ‘Jedan od pet miliona’, nego da samo radi ono što mu zakon nalaže“.

  – Zakon obavezuje generalnog direktora da preduzme sve mere kako bi zaštitio imovinu i sredstva koje ova ustanova koristi i da podnosi prijave protiv svih koji oštećuju ili uništavaju njenu imovinu i sredstva, a na  sudovima je da utvrde odgovornost- navodi se u saopštenju.

  U njemu se dodaje da briga o imovini RTS-a ne sme da bude samo obaveza javnog servisa, već da o njoj treba da se staraju i organi lokalnih samouprava, kao i nadležni državni organi, jer su „po Zakonu o javnim medijskim servisima, imovina i sredstva koja koristi RTS u vlasništvu Republike Srbije“.


  IMPERIJALNI MARŠ ISPRED PREDSEDNIŠTVA SRBIJE

  Pre odlaska u šetnju do zgrade RTS-a učesnici protesta izveli su mini performans u blizini sedišta predsednika Srbije.

  Jedan od organizatora protesta Srđan Marković rekao je da bi u zgradi predsedništva trebalo da bude predsednik države, ali da umesto njega „tu obitava mračna strana Srbije“. 

  Kao ilustraciju te mračne strane jedna od studentkinja izvela je na violini melodiju iz filma „Rat zvezda“ pod nazivom „Imperijalni marš“. 

  Okupljeni su nosili transparente „Vesiću studenti nisu huligani“, „Aleksandar Vučić je najhrabriji na svetu – ničega se ne stidi“, „RTS javni servis Vučića“ i „Bojkot“ i bedževe „Bojkot“ i „1 od 5 miliona“, kao i nalepnice „Gotov je“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi