More

  PROTEST “1 OD 5 MILIONA” U BEOGRADU: PODRŠKA UZBUNJIVAČIMA, NEGODOVANJE ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA

  • Na večerašnjem, 47. protestu „1 od 5 miliona“ izražena je podrška uzbunjivačima, uz istovremeno negodovanje zbog vanredno velike zagaženosti vazduha u glavnom gradu, zbog kojeg su neki od učesnika simbolično nosili maske
  • Organizatori protesta pročitali su pismo podrške uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću iz fabrike namenske industrije “Krušik”, koje će mu biti predato sa potpisima okupljenih i uz poruku „Solidarnost je naša snaga“
  • Obradović, inače IT stručnjak u “Krušiku”, nalazi se u kućnom pritvoru zbog sumnje da je medijima dostavio dokumenta o izvozu oružja na štetu “Krušika”, povezanom sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra policije, te na taj način “odao poslovnu tajnu”
  • Moj motiv da tako postupim je što želim da budem policajac, a ne da živim na kolenima, kazao je okupljenima bivši policajac Milan Dumanović, protiv koga je podignuta optužnica za otkrivanje službene tajne nakon što je javno govorio da je nezakonito upućen u Potočare, kada je tamo boravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić
  • Protesna šetnja se završila ispred zgrade RTS-a, gde su demonstranti pozvali građane da budu uzbunjivači i nalepnicama sa porukom „Krajnje je vreme, budite (se) uzbunjivači“, prekrili ulazna vrata te medijske kuće
  foto: facebook“1 od 5 miliona“

  U Beogradu je večeras održan 47. protest „1 od 5 miliona“ na kojem je izražena podrška uzbunjivačima koji ukazuju na nepravilnosti u sistemu, uz istovremeno negodovanje zbog izuzetno velike zagaženosti vazduha u glavnom gradu, zbog kojeg su neki od učesnika simbolično nosili maske.

  Protest je započeo na platou ispred Filozofskog fakulteta, a završio se protesnom šetnjom do zgrade Radio televizije Srbije (RTS), tokom koje je kolona prošla pored zgrade Predsedništva Srbije.

  Studentkinja Aleksandra Reković iz organizacije protesta pročitala je pismo podrške uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću iz fabrike namenske industrije “Krušik”, koje će mu biti predato sa potpisima okupljenih i uz poruku „Solidarnost je naša snaga“.

  – U mračnim vremenima se rađaju heroji, a to su obični ljudi i komšije, koji se ne mire sa nepravdom i poniženjem. Obradović je časno postupio u borbi protiv državne mafije- navodi se između ostalog u pismu.

  Obradović, inače IT stručnjak u “Krušiku”, uhapšen je 18. septembra zbog sumnje da je medijima dostavio dokumenta o štetnom izvozu oružja, povezanom i sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra policije, te time “odao poslovnu tajnu”.

  On je 14. oktobra, nakon pritiska dela javnosti, prebačen u kućni pritvor.

  Obradović je tada kazao da uprkos svemu nije moguće demantovati podatke da je u izvoznim poslovima “Krušik” pretrpeo štetu zbog toga što je beogradska firma GIM, koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, kupovala oružje po povlašćenim uslovima. 

  Bivši policajac Milan Dumanović, protiv koga je podignuta optužnica za otkrivanje službene tajne o njegovom angažovanju tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, rekao je da je optužen samo zato što je rekao istinu.

  – Moj motiv da tako postupim je što želim da budem policajac, a ne da živim na kolenima- rekao je on, objašnjavajući zašto je javno govorio o tome šta se dešavalo u Potočarima, gde je, kako je dodao, nezakonito upućen.

  On je podsetio da je krivična prijava koju je podneo protiv nadređenih, uključujući i državnu sekretarku Dijanu Hrkalović- odbačena.

  Dumanović se izvinio građanima što “huligani opet imaju službene legitimacije” i podsetio na “slučaj Savamala”, kada je „suspendovana pravna država“.

  Pozvao je i druge građane koji imaju saznanja o krivičnim delima da se jave i budu uzbunjivači.

  – Sada je mnogo lakše, imamo uz nas ove mlade ljude iz organizacije “1 od 5 miliona”. Građani ustanite i budite ponovo ponosni- poručio je.

  Demonstrantima se obratila i studentkinja i jedna od organizatora protesta Valentina Reković.

  Protiv nje i još nekoliko studenata direktor Radio televizije Srbije (RTS) Dragan Bujošević podneo je krivičnu prijavu zbog toga što su učestvovali u simboličnom farbanju ulaznih vrata te medijske kuće u „pink“ boju.

  U povorci na čijem je čelu bio veliki transparent „Bojkot“ građani su večeras zastali kod zgrade Predsedništva i skandirali protiv aktuelnog predsednika Srbije.

  – Ovde bi trebalo da bude predsednik države, a u zgradi sedi Vučić- rekao je jedan od organizatora protesta, Miodrag Simović.

  Jedan od organizatora protesta Srđan Marković najavio je da će studenti u ponedeljak “čekati” kakvu će odluku doneti Rektorat o doktoratu ministra finansija Siniše Malog.

  Komentarišući stav etičke komisije Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu da taj rad nije plagijat, on je rekao da su još jedanput pokazali kukavičluk.

  Nakon obraćanja na platou ispred Filozofskog fakulteta, učesnici skupa su krenuli u protestnu šetnju do zgrade RTS, gde su pozvali građane da budu uzbunjivači i nalepnicama sa tom porukom prekrili ulazna vrata te medijske kuće.

  Na nalepnicama piše „Krajnje je vreme, budite(se) uzbunjivači“, uz potpis „1 od 5 miliona“.

  Srđan Marković je pozvao novinare RTS-a koji se deklarišu da pripadaju pokretu “1 od 5 miliona” da budu hrabri i probude se.

  – Niste sami, oni se plaše našeg zajedništva- rekao je Marković i naveo da RTS “danas nije servis građana, već Srpske napredne stranke”.

  Marković je pozvao direktora RTS-a Bujoševića da profesionalno radi svoj posao, ili da se povuče sa te funkcije.


  BEOGRAD JE DANAS GRAD SA NAJZAGAĐENIJIM VAZDUPOM NA PLANETI

  Prema podacima sajta „AirVisual“, koji se bavi merenjem zagađenja vazduha u celom svetu, Beograd se danas pre podne nalazio na prvom mestu na planeti, sa oznakom za stepen zagađenosti “crveno” ili “nezdravo”.

  U  prepodnevnim satima, glavni grad Srbije je po zagađenosti ostavio iza sebe gradove u Indiji, Vijetnamu ili Pakistanu, koji često drže ovaj neslavni rekord.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi