More

  PROSLAVU DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM U NIŠU PREDVODIO OSUĐENI GENERAL VLADIMIR LAZAREVIĆ

  • Grad Niš je zvanično obeležio Dan pobede nad fašizmom maršem „Besmrtnog puka“, koji je prevodio penzionisani general Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije koji je pred Haškim tribunalom osuđen za zločine protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i druga nehumana dela
  • U maršu su učestvovali gradski rukovodioci na čelu sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem
  • Marš „Besmrtnog puka“ je simbol svih naših narodnih i odbrambenih formacija kroz vekove, sve do onih u vreme odbrane naše zemlje od zločinačke agresije NATO pakta, rekao je Lazarević u govoru na centralnom gradskom trgu
  • Među učesnicima marša koji su nosili fotografije poginulih u Drugom svetskom ratu, kao i u ratovima 90. tih na prostoru bivše Jugoslavije, primećeni su radnici gradskih javnih preduzeća, komunalni policajaci i aktivisti vladajućih stranaka
  • Prema tradiciji marša „Besmrtnog puka“, prvi put održanog u Ruskoj federaciji 2011. godine u znak sećanja na poginule u borbi protiv fašizma, fotografije nose potomci poginulih   

  Grad Niš je danas zvanično obeležio Dan pobede nad fašizmom maršem „Besmrtnog puka“, koji je prevodio penzionisani general Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije koji je pred Haškim tribunalom osuđen za zločine protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i druga nehumana dela.

  U maršu su učestvovali gradski rukovodioci na čelu sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem.

  – Marš „Besmrtnog puka“ je simbol svih naših narodnih i odbrambenih formacija kroz vekove, sve do onih u vreme odbrane naše zemlje od zločinačke agresije NATO pakta. On je simbol slobodarstva i patriotizma našeg čoveka, koje on nosi u svom genetskom kodu. Poruka ovog marša je da ne zaboravimo mrtve heroje koji su učestvovali u odbrani naše zemlje. Još je patrijarh Pavle govorio da će sve proći, a da duša, obraz i dobra dela ostaju- rekao je general Lazarević.

  On je bio jedini govornik na centralnom Trgu kralja Milana, gde su kod Spomenika oslobodiocima Niša vence položili predstavnici grada, Nišavskog upravnog okruga, pojedinih gradskih opština, Rusko- srpskog humanitarnog centra, Društva srpsko- ruskog prijateljstva, različitih udruženja boraca ratova 90.tih, SUBNOR-a.            

  Prethodno je nekoliko stotina ljudi „marširalo“ od Logora na crvenom krstu, gde su svečano položeni venci na spomenik poginulim sovjetskim pilotima i vojnicima u Drugom svetskom ratu, do centralnog gradskog trga.

  Na čelu kolone bili su i niški bajkeri „Noćnih vukova“, motociklističkog kluba koji se takođe vezuje za Rusiju i važi za „miljenike“ ruskog predsednika Vladimira Putina. Uz kolonu je išao „muzički kombi“, koji je duž putao „emitovao“ ruske i srpske patriotske pesme.

  Pojedini učesnici marša nosili su fotografije poginulih u Drugom svetskom ratu, kao i u ratovima tokom 90. tih na prstoru bivše Jugoslavije.

  Među njima su se mogli videti radnici komunalnog preduzeća Medijana, Parking servisa i drugih gradskih javnih preduzeća, gradski komunalni policajci, kontrolori u autobusima Direkcije za javni prevoz, kao i aktivisti vladajućih stranaka.

  Marš „Besmrtnog puka“ je, inače, prvi put održan u Ruskoj federaciji 2011. godine, u znak sećanja na borce koji su stradali u borbi protiv fašizma, a u prvim redovima su bili potomci boraca koji su nosili fotografije svojih predaka.


  VLADIMIR LAZAREVIĆ

  General- pukovnik u penziji Vladimir Lazarević (Grnčar kod Babušnice, 23. mart 1949) bio je komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije za vreme rata na Kosovu i Metohijii NATO bombardovanja SRJ, a kasnije i komandant Treće armije Vojske Jugoslavije.

  Kao komandir, komandant i načelnik različitih formacija službovao je u Nišu, Prizrenu, Prištini, Beogradu i Leskovcu.

  Bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević ga je četiri puta vanredno unapredio, a u aprilu 1999. godine odlikovan je Ordenom ratne zastave.

  Ukazom Vojislava Koštunice, tadašnjeg predsednika SRJ, 1. aprila 2002. godine postavljen je na položaj načelnika Sektora za kopnenu vojsku. Sa te dužnosti smenjen je 7. avgusta 2003. godine.

  Oženjen je i ima tri sina i unuka. Tokom rata sa NATO-om, dva sina su se borila na Kosovu, iako formacijski nisu pripadali tamo.

  Njegova radna biografija bila je „bez mrlje“ do rata na Kosovu, zbog kojeg je protiv njega podignuta optužnica Haškog tribunala.

  U Hagu je osuđen po komandnoj odgovornosti za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i druga nehumana dela, izvršena sa ciljem proterivanja Albanaca sa Kosova. Prema navodima u presudi, on je svojim delovanjem u komandovanju snagama VJ koje su mu bile podređene, obezbedio praktičnu pomoć, podstrek i moralnu podršku pripadnicima vojske za koje je znao da nameravaju da počine deportaciju i prisilno premeštanje stanovništva.

  Presuda je obuhvatala i povezanost sa masovnim ubistvima albanskih civila u Suvoj Reci, Velikoj Kruši, Izbici, Meji, Ćuškoj, Vučitrnu, Drenici i Gornjem Obrinju.

  Lazarević se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 3. februra 2005. godine. Osuđen je 2009. godine na 15 godina zatvora, a kazna mu je 2014. godine smanjena na 14 godina. Na slobodu je pušten 3. decembra 2015, posle odluženja dve trećine kazne.

  Vratio se u Srbiju Vladinim avionom, u pratnji ministra pravde Nikole Selakovića, a na niškom erodromu dočekali su ga ministri Aleksnadar Vulin i Bratislav Gašić, vladika raško- prizrenski Teodosije, načelnik generalštaba Ljubiša Diković, niški gradski zvaničnici i nekoliko stotina građana.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi