More

  PROFESORKA JAKŠIĆ: NISAM KRIVA, KAZNU ĆU PODNETI SA OSMEHOM

  • Profesorka Jakšić ponosna što je učenicima omogućila da vide nekoliko najlepših gradova u Evropi jer roditelji porodično to ne mogu da im priušte.
  • Đaci su kroz Ulicu crvenih fenjera u Amsterdamu prošetali u 10 časova ujutru, videli tri izloga sa prostitutkama, pa to nisu ni registrovali kao nešto bitno.
  • Kolege podržavaju profesorku, direktor pod pritiskom.
  • Ministar prosvete preti kaznom i najavljuje da prosvetni radnici više neće moći da organizuju privatna putovanja za učenike jer je to “ sistem ličnog dila”.

  foto: privatna arhiva

  Vladanka Jakšić, profesorka fizičke kulture u Osnovnoj školi “ Karađorđe” u Beogradu, ne samo da se ne oseća krivom što je grupu učenika provela kroz Ulicu crvenih fenjera u Amsterdamu, nego je i ponosna što je, kako kaže, ” priuštila deci da vide nekoliko najlepših gradova Evrope”.

  Profesorka Jakšić je za vreme prolećnog školskog raspusta,  od 31. marta do 7. aprila, povela grupu od 14 đaka na putovanje pod nazivom “Uskrs u Amsterdamu”, u okviru kojeg su obišli i Minhen i Beč. Putovanje je spadalo u vanškolsku aktivnost i realizovano je u dogovoru sa roditeljima. Odlazak učenika na putovanja ili izlete u “režiji profesora”, a preko turističkih agencija i uz saglasnost roditelja je, inače, uobičajena praksa.

  Ona veruje da nije prekršila bilo koje školsko pravilo i proceduru, od ovog aranžmana nije imala bilo kakvu zaradu, a učenici su tokom putovanja bili pod stalnom kontrolom. Ne vidi ništa sporno ni u tome što su zajedno prošetali kroz deo grada posvećen zabavi za odrasle.

  – Moja ideja je bila da pomognem deci da vide malo sveta jer roditelji porodično ne mogu to da im priušte. Ekskurziju do Minhena, Beča i Amsterdama tokom prolećnog raspusta organizovala sam u saradnji sa turističkom agencijom. U planu putovanja piše da će posetiti Ulicu crvenih fenjera, koja je turistička atrakcija Amsterdama, slično Ajfelovoj kuli u Parizu- kaže ona za Medijsku kutiju.

  Iako se u javnosti zbog toga digla velika prašina, profesorka kaže da đaci to nisu ni registrovali kao nešto bitno.

  – Kroz tu ulicu smo prošetali u 10 časova ujutru. Učenici su videli tri izloga u kojima su sedele prostitutke , a jedan od mojih učenika je posle toga rekao: “I to je to, razredna…”. Oni su za svojih 14 godina videli mnogo gore stvari od toga. U svakom slučaju, bilo im je  svejedno. U Amsterdamu takođe žive deca, dakle u toj ulici postoji vrtić, u toj ulici žive ljudi- kaže profesorka.

  Ona navodi da su đaci u  Amsterdamu posetili nekoliko muzeja, kuću Ane Frank, da su bili Hagu, Ševeningenu, Roterdamu, kao i da su učili kako se prave sirevi i klompe.

  – Đaci su mnogo toga videli u Holandiji. Zaista ne mogu da shvatim zašto su tako reagovali roditelji čija deca nisu išla na ekskurziju. Ali, nije na meni da sudim o dvostrukom moralu. Kolege me podržavaju u potpunosti. Jadan direktor je pod pritiskom. Kako god da me kazne podneću to sa osmehom i dobrim raspoloženjem- kaže naša sagovornica.


  MINISTAR ŠARČEVIĆ: BIĆE KAŽNJENA, TO JE NEPRIMERENO

  – To je neprimereno i nastavnik će imati sankcije. To je sistem ličnog dila, ništa drugo, biće posledica- rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević povodom takozvanog „slučaja Amsterdam“.

  Šarčević je dodao da je upravo završen novi pravilnik o ekskurzijama, po kojem prosvetari neće moći  da organizuju privatna putovanja za učenike, već  će morati da traže dozvolu od uprave škole.

  – Svaki plan i program ekskurzije mora da se prijavi u školi i bude verifikovan na nastavničkom veću- kazao je on, dodajući da je „dosta nastavnika u dobrim odnosima sa roditeljima, pa su to radili na svoju ruku“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi