More

  PROFESORI FAKULTETA UMETNOSTI OPET PROTESTVOVALI I ZAHTEVALI SMENU DEKANKE SUZANE KOSTIĆ

  • Grupa od dvadesetak nastavnika i saradnika Fakulteta umetnosti i na današnjem protestu ponovila da neće odustati od zahteva da dekanka Suzana Kostić odmah bude razrešena sa te funkcije, kao i da se profesor Nebojša Todorović vrati na posao jer je dobio “nezakoniti otkaz”
  • Oni su dodali četiri nova zahteva-stavljanje van zakona svih pravnih akata i odluka nelegalne dekanke, smena sekretarke Fakulteta umetnosti Aleksandre Radosavljević, pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti predsednika i članova Saveta fakulteta, kao i da Senat Univerzitea ukine mandat nelegalnoj dekanki
  • Profesorka Vesna Rilak Stanimirović rekla je za “ Medijsku kutiju” da će se obratiti lično ministru prosvete Mladenu Šarčeviću jer posle prvog protesta nije bilo nikakve reakcije ni sa Univerziteta u Nišu, ni na Fakultetu umetnosti
  •  Zahtevamo samo da Savet fakulteta, u skladu sa odlukom inspekcije Ministarstva prosvete, konstatuje  prestanak Kostićkinog mandata i pokrene proceduru za izbor novog dekana, kazao je profesor Jovan Bogosavljević
  • Ministarstvo prosvete, prosvetna inspekcija i Agencija za borbu protiv korupcije naložili su Kostićkino razrešenje nakon što su je Niški viši sud i Komitet za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu pravosnažno osudili zbog mobinga prema profesorki Hristini Vuković Jovanović
  • Peticiju za smenu dekanke Kostić do sada je potpisalo više od 270 profesora
  foto Vesna Torović

  Dvadesetak nastavnika i saradnika Fakulteta umetnosti po drugi put je danas protestvovalo  ispred Rektorata Univerziteta u Nišu zahtevajući da dekanka Suzana Kostić odmah bude razrešena sa te funkcije jer su to naložili  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prosvetna inspekcija i Agencija za borbu protiv korupcije.

  Nastavnici i saradnici Fakulteta umetnosti ponovili su da protestvuju  i zbog “nezakonitog  otkaza” koji je dekanka Kostić ovih dana po drugi put uručila profesoru Nebojši Todoroviću, ali su dodali i četiri nova zahteva.

  -Zahtevamo da Fakultet umetnosti stavi van snage sva pravna akta, rešenja i odluke koje je nelegalna dekanka potpisala posle 18. marta ove godine, kad je Savet fakulteta dobio nalog inspekcije Ministarstva prosvete da konstatuje prestanak mandate dekanu. Tražimo i smenu novog sekretara Fakulteta Aleksandre Radosavljević, koja nije ukazala predsedniku i članovima Saveta na obavezu da postupaju po zakonu i smene dekanku-naveli su profesori koji protestvuju.

  Oni su kazali da traže i pokretanje postupka po službenoj dužnosti ovlašćenih državnih organa za utvrđivanje krivične odgovornosti predsednika i članova Saveta fakulteta zbog kršenja Zakona o visokom obrazovanju, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Statuta Univerziteta u Nišu.

  -Zahtevamo i da Senat Univerziteta u Nišu hitno ukine mandat nelegalno izabranom dekanu, i da ne donosi odluke po predlozima NUN i Izbornog veća Fakulteta umetnosti, tela na čijem je čelu nezakoniti dekan- rekli su profesori.

  Profesorka Vesna Rilak Stanimirović rekla je za “ Medijsku kutiju” da posle prvog protesta nije bilo nikakve reakcije ni sa Univerziteta u Nišu, ni na Fakultetu umetnosti.

  -Iako smo predali naše zahteve rektoru Niškog univerziteta Draganu Antiću i dostavili ih Ministarstvu prosvete i Fakultetu umetnosti, ništa se nije promenilo. Svesni smo da Savet našeg fakulteta nema kapacicet da ispuni zakonske obaveze, i da smeni dekanku, te ćemo se obratiti lično ministru Mladenu Šarčeviću. Očekujemo od njega da razreši ovu situaciju-najavila je ona.

  Profesor Jovan Bogosavljević ponovio je da od Saveta fakulteta traže samo da ispuni svoje zakonske obaveze.

  – Zahtevamo samo da Savet fakulteta, u skladu sa odlukom inspekcije Ministarstva, konstatuje prestanak Kostićkinog mandata i pokrene proceduru za izbor novog dekana-rekao je on.

  Inače, Ministarstvo prosvete, prosvetna inspekcija i Agencija za borbu protiv korupcije naložili su Kostićkino razrešenje nakon što su je Niški viši sud i Komitet za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu pravosnažno osudili zbog mobinga prema profesorki Hristini Vuković Jovanović.

  Zakon o visokom obrazovanju i Statut Fakulteta umetnosti propisuju da dekanu kome bude izrečena pravnosnažna osuđujuća odluka Komiteta za profesionalnu etiku prestaje mandat.

  Agencija je, pak, preporučila Kostićkino razrešenje jer je prekršila Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije time što je angažovala advokatsku kancelariju svoje sestre Biserke Conić za zastupanje fakulteta u pojedinim sporovima, te zaposlila sina Dragana Žunića, tadašnjeg predsednika Saveta fakulteta, koji inače donosi odluke u vezi sa izborom i razrešenjem dekana.

  Kostička je tada kazala novinarima da je u svim slučajevima koji joj se stavljaju na teret “poštovala zakon”, a optužbe nazvala “neosnovanim”, uz ocenu da iza njih stoji “simptomatično mali broj ljudi” na fakultetu.


  VIŠE OD 270 PROFESORA POTPISALO PETICIJU ZA SMENU DEKANKE

  Profesori su rekli da se na Fakultetu umetnosti potpisuje peticija kojom se zahteva smena dekanke Kostić i povratak na posao profesora Todorovića. Oni su dodali da je peticiju do sada potpisalo više od 270 profesora sa niških fakulteta, kao i članovi Niškog simfonijskog orkestra i predstavnici stručne javnosti.

  Profesorima koji protestvuju podršku je juče dala i profesorka Tamara Milenković Kerković sa Ekonomskog fakulteta i predsednica Dveri u Nišu, rekavši da je neshvatljivo da “ akademska zajednica ne poštuje zakone”.

  Kako je moguće da se na Fakultetu umetnosti uporno krši Zakon o visokom obrazovanju? Fakultet je javna institucija koja je u obavezi da poštuje zakone države Srbije i naloge inspekcije, a to manje čini nego u “Juri”-ocenila je ona.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi