More

  PROFESORI FAKULTETA UMETNOSTI: AKO DEKANKA SUZANA KOSTIĆ NE BUDE SMENJENA RADIKALIZOVAĆEMO PROTEST

  • Nastavnici i saradnici Fakulteta umetnosti ne odustaju od zahteva da ministar prosvete Mladen Šarčević smeni dekanku Suzana Kostić
  • Grupa profesora počela je da protestvuje krajem maja i zbog “nelegalnog otkaza” profesora Nebojše Todorovića
  • Oni od ministra prosvete očekuju precizan odgovor “o roku kada će sprovesti najavljene mere povodom zahteva za smenu dekanke Kostić”
  • Još 4. juna Ministarstvo prosvete saopštilo je da će njihovi predstavnici razgovarati sa rektorom Univerziteta u Nišu, kako bi preduzeo mere na koje je ovlašćen Zakonom o visokom obrazovanju u situaciji kada organ poslovođenja ne ispunjava uslove za obavljanje funkcije dekana Fakulteta umetnosti, Građevinsko-arhitektonskog i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja-navodi Odbor protesta
  • Peticiju za smenu dekanke Kostić svojim potpisom podržalo 350 članova akademske zajednice

  Ako ministar prosvete Mladen Šarčević ne smeni dekanku Fakulteta umetnosti Suzanu Kostić, profesori tog fakulteta su najavili da će radikalizovati protest, koji su započeli 27. maja zbog ”nezakonitog otkaza” redovnom profesoru Nebojši Todoroviću i nesmenjivanja dekanke.

  Nastavnici  saradnici  Fakulteta umetnosti od ministra Šarčevića očekuju precizan odgovor “o roku kada će sprovesti najavljene mere povodom zahteva za smenu dekanke Kostić”, kao što je najavio u medijima.

  – Podsećamo da je još 4. juna na sajtu Ministarstva prosvete saopšteno da će njihovi predstavnici razgovarati sa rektorom Univerziteta u Nišu, kako bi preduzeo mere na koje je ovlašćen Zakonom o visokom obrazovanju u situaciji kada organ poslovođenja ne ispunjava uslove za obavljanje  funkcije dekana Fakulteta umetnosti, Građevinsko-arhitektonskog i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja- navodi Odbor protesta, u kome su profesori Sonja Cvetković, Vesna Rilak Stanimirović i Jovan Bogosavljević.

  Odbor navodi da od Fakulteta umetnosti traži da  stavi van snage sva pravna akta, rešenja i odluke koje je nelegalna dekanka potpisala posle 18. marta ove godine, kad je Savet fakulteta dobio nalog inspekcije Ministarstva prosvete da konstatuje prestanak mandata dekanu.

  Oni su kazali da traže i pokretanje postupka po službenoj dužnosti ovlašćenih državnih organa za utvrđivanje krivične odgovornosti predsednika i članova Saveta fakulteta zbog kršenja Zakona o visokom obrazovanju, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Statuta Univerziteta u Nišu.

  -Zahtevamo i da Senat Univerziteta u Nišu hitno ukine mandat nelegalno izabranom dekanu, i da ne donosi odluke po predlozima NUN i Izbornog veća Fakulteta umetnosti, tela na čijem je čelu nezakoniti dekan- rekli su profesori.

  Oni podsećaju da se “dekanka Fakulteta umetnosti pravosnažno osuđeni mober i kršilac Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Nišu, za koju je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila da bude razrešena sa te funkcije, ruga celokupnoj akademskoj zajednici, pravosudnim organima, kao i Senatu Univerziteta, čiji je nelagalni član”.

  Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenu dekanke Kostić jer je na Fakultetu umetnosti zaposlila sina tadašnjeg predsednika Saveta fakulteta, angažovala svoju sestru, advokata iz Leskovca, kao pravnog zastupnika Fakulteta zbog mobinga jedne od profesorki. Fakultet je sestri Kostićeve za advokatske usluge platio 273.000 dinara.


  PETICIJU POTPISALO 350 ČLANOVA AKADEMSKE ZAJEDNICE

  Odbor protesta navodi da je do sada peticiju za smenu dekanke Fakulteta umetnosti potpisalo 350 uglednih članova akademske zajednice i umetnika iz zemlje i inostranstva.

  -Pozivamo kolege sa drugih fakulteta Univerziteta u Nišu i fakulteta univerziteta u Srbiji, kao i sve intelektualce i ljude od integriteta da potpišu našu peticiju i da nam daju podršku za smenu Kostićke, ukidanja nelegalnog otkaza Todoroviću i sprčavanje otkaza koji su najavljeni profesorima koji učestvuju u protestu-navodi odbor.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi