More

  Prodaju se 22 vojne nepokretnosti, među kojima i četiri koje nisu očišćene od NATO projektila

  • Republička direkcija za imovinu objavila je oglas za otuđenje 22 nepokretnosti Vojske Srbije koje joj nisu neophodne za funkcionisanje, a među kojima su i nepokretnosti u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, za koje se pretpostavlja da su zagađene neeksplodiranim projektilima iz NATO bombardovanja 1999. godine
  • Među nepokretnostima koje se prodaju su Domovi VS, skladišni kompleksi, vežbališta i zemljište, kao i jedna komanda VS, u Užicu.
  • Ukoliko se prodaju sve oglašene nepokretnosti, one će ukupno koštati najmanje 13,2 miliona evra, koliko iznosi zbir njihovih sniženih početnih cena
  • Snižene početne cene po kojima se prodaju nepotrebni vojni objekti i zemljište kreću se od nešto manje od 23.000 evra do 2,4 miliona evra, za za kasarnu “Carina” u Smederevu
  • Najveće otuđenje nepotrebne vojne imovine u Nišu predviđeno je ugovorom iz 2010. godine, kada su sa Republike na Grad preneta prava korišćenja kasarne “Bubanjski heroji” sa 15 hektara zemljišta, kao i 170 hektara zemljišta u Medoševcu i Popovcu, uz protivuslugu Grada prema Republici u izgradnji vojnih stanova i prenos zemljišta u Komrenu

  Republička direkcija za imovinu objavila je oglas za otuđenje 22 nepokretnosti Vojske Srbije (VS) koje joj nisu neophodne za funkcionisanje, a među kojima su i četiri nepokretnosti za koje se pretpostavlja da su zagađene neeksplodiranim projektilima iz NATO bombardovanja 1999. godine- u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

  U oglasu je navedeno da su takve nepokretnosti skladište pogonskog goriva ”Medoševac” u Nišu, vojni kompleks “Sremčica”  u opštini Čukarica u Beogradu, zemljište “Bukovac” u Petrovardinu kod Novog Sada i kasarna “Carina” u Smederevu.

  – Za ove vojne komplekse pretpostavlja se da su tokom NATO bombardovanja zagađeni neeksplodiranim ubojnim sredstvima, da isti nisu ispitani i nisu očišćeni od neeksplodiranih  ubojnih sredstava i troškovi ispitivanja i čišćenja padaju na teret kupaca- navodi se u oglasu.

  Među nepokretnostima koje se prodaju su Domovi VS, skladišni kompleksi, vežbališta i zemljište, kao i jedna komanda VS, u Užicu.

  Osim u Užicu, Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, prodaju se i vojne nepokretnosti  u Aleksincu, Leskovcu, Beloj Crkvi, Mladenovcu, Valjevu, Vršcu, Zaječaru, Knjaževcu, Požarevcu, Somboru i Surdulici.

  Ukoliko se prodaju sve oglašene nepokretnosti, one će ukupno koštati najmanje 13,2 miliona evra (13.245.008,47 evra), koliko iznosi zbir njihovih sniženih početnih cena

  Snižene početne cene po kojima se prodaju nepotrebni vojni objekti i zemljište kreću se od 22.707, 42 evra (vojno skladište “Vila Katarina” u Knjaževcu) do 2.447.302,44 evra (kasarna “Carina” u Smederevu).

  Rok za podnošenje prijava zainteresovanih ponuđača je 30. novembar.

  Vojno skladište pogonskog goriva „Medoševac“ u Nišu čini osam objekata, površine 791,53 kvadratnih metara, i zemljište površine 39.594 kvadrata, a snižena početna cena za ceo kompleks je 1.140.877,97 evra.

  Oglas Republičke direkcije za imovinu za prodaju skladišta “Medoševac” objavljen je dva puta u 2018. godini, ali prodaja nije uspela.


  ŠTA JE SVE VOJSKA OTUĐILA I OGLASILA NA PRODAJU U NIŠU

  Prema ugovoru između Republičke direkcije za imovinu i Grada Niša iz oktobra 2010. godine, Ministarstvo odbrane je prenelo pravo korišćenja Gradu Nišu na kasarnu “Bubanjski heroji” sa zemljištem površine 15 hektara, kao i na zemljište u Medoševcu i Popovcu od oko 170 hektara.

  Grad Niš je zauzvart trebalo da ustupi vojsci 32 stana i jednu petinu stanova koji će se graditi na lokaciji kasarne “Bubanjski heroji”, te da prenese na Republiku 157 hektara zemljišta na lokaciji Donji i Gornji Komren.

  Republička direkcija za imovinu je 2018. godine oglasila na prodaju, osim skladišta pogonskog goriva “Medoševac”, i vojne poslovne prostore i lokale u Prvomajskoj ulici, u Ulici Koste Stamenkovića i na Trgu 14. Oktobar

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi