More

  PRITISCI NA KRIK NAKON PISANJA O KORUPCIJI VEZANOJ ZA PORODICU MINISTRA FINANSIJA

  • U najnovijem tekstu KRIK-a navodi se da Predrag Mali, brat republičkog ministra za finansije Siniše Malog, već pet godina vozi automobil marke “audi” u vlasništvu firme “Milenijum tim” koja se angažuje na najvažnijim državnim projektima, uključujući i „Beograd na vodi“ i gradnju stanova za pripadnike bezbednosnih službi
  • Nakon objavljivanja teksta predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će se proveriti „kako su neki ljudi, preko koga iz policije i na koje sve načine dolazili do podataka o ovom automobilu“
  • Provladin tabloid “Srpski telegraf” i njegov glavni urednik su ocenili da je tekst deo operacije „Omča“ koju navodno sprovode zapadne ambasade sa ciljem da oslabe uticaj predsednika Vučića, a nakon takvih ocena KRIK-u su počele da stižu pretnje na društvenim mrežama
  • Vučić je mesec dana pre nego što je KRIK objavio ovu priču saopštio na kojoj temi ta redakcija radi, zbog čega u KRIK-u sumnjaju da ih prisluškuju
  • Od osnivanja 2015. godine redakcija KRIK-a se optužuje između ostalog da po nalogu stranih službi nastoji da izazove haos i destabilizuje vlast u Srbiji, a da je urednik KRIK-a Stevan Dojčinović “narkoman”, “terorista”, “zapadni špijun”, “saradnik mafije”, “sadomazohista”
  • Među istraživačkim pričama KRIK-a su i one o imovini Aleksandra Vučića i njegove porodice, naglom bogaćenju Vučićevog kuma, stanu ministra Aleksandra Vulina za koji mu je “tetka iz Kanade” navodno dala 200.000 evra, kupovini 24 stana u Bugarskoj od strane Siniše Malog, vezi ministra Zlatibora Lončara sa zemunskim klanom
  foto: logo

  Na tekst Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) u kojem se otkriva potencijalno koruptivna veza brata republičkog ministra za finansije Siniše Malog sa vlasnicima kompanije “Milenijum tim” koja se angažuje na najvažnijim državnim projektima, uključujući i „Beograd na vodi“ i gradnju stanova za pripadnike bezbednosnih službi, negativno su reagovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, provladini tabloidi i pristalice vlasti na društvenim mrežama.

  U tekstu “Koruptivne veze: ‘Milenijum tim’ ustupio audi i stan bratu Siniše Malog“, objavljenom 22. jula, navodi se da Predrag Mali već pet godina vozi automobil marke “audi” u vlasništvu firmi srpskih biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka. Automobil je najpre bio u vlasništvu njihove firme „Milenijum tim“, a zatim je preregistrovan na njihovu drugu kompaniju „KBV datakom“. Sem automobila, biznismeni su Predragu Malom ustupili i stan u kojem je stanovala njegova tadašnja devojka. Antikorupcijski stručnjaci sa kojima je KRIK razgovarao ocenili su da se ovakav vid ustupanja automobila i nekretnina može tumačiti kao klasičan primer korupcije.

  Najznačajnija novinarska udruženja- Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), osudila su pisanje “Srpskog telegrafa” povodom ovog teksta, posle kojeg su usledile pretnje istraživačkim novinarima. KRIK je upozorio da postoje indicije da je njegova redakcija prisluškivana dok je radila na tekstu. Novinari KRIK-a su, inače, bezmalo od svog osnivanja 2015. godine izloženi različitoj vrsti pritisaka zbog istraživačkih tekstova o koruptivnim aferama čelnika aktuelne vlasti i sa njima povezanih lica.

  Vučić: Ovo je bezvezna priča, otkrićemo pozadinu

  foto: instagram

  – Potpuno jedan bezvezni tekst ni o čemu, u koji su, takođe, morali da upletu i članove moje porodice- ocenio je Vučić najnoviju KRIK-ovu istraživačku priču, gostujući na provladinoj televiziji „Pink“.

  Vučić je istakao da će proveriti „kako su neki ljudi, preko koga iz policije i na koje sve načine dolazili do podataka o automobilu “.

  Na konstataciju voditeljke „Pinka“ da je novinar KRIK-a navodno uhodio vanbračnu suprugu Predraga Malog i njihovu šestomesečnu bebu, Vučić je rekao da „ne zna da li je na snimku novinar KRIK-a“, ali da će nadležni organi ustanoviti ko je muškarac koji se pojavljuje na snimku sigurnosne kamere koji je objavio tabloid.  

  – Mi očekujemo da nadležni državni organi obaveste javnost o kome se radi, koje je to lice. Neki misle da mogu da se sakriju ako lice ima prebivalište u nekom drugom delu bivše Jugoslavije. Neće se sakriti. Tako da nadležni organi će otkriti o kome je reč, otkrićemo celu pozadinu- najavio je.

  Predsednik Srbije je prokomentarisao i „japansko praćenje“ – termin kojim je tabloid „Srpski telegraf“ opisao kako novinari KRIK-a navodno prate ljude.

  – Postoje dve moguće taktike protivnika vlasti. Jedna je ta takozvanog japanskog praćenja, gde vam stavljaju do znanja da vas prate da bi vas uplašili. A druga taktika je ona u kojoj je sve dozvoljeno onima koji to rade, onima koji to čine, a ako biste im bilo šta odgovorili…- rekao je, ali nije završio rečenicu.

  Vućić je ironično reagovao  na deo teksta u kojem piše da je Predrag Mali njegovog brata Andreja vozio u automobilu „Milenijum tima“ u danu održavanja Parade ponosa, kada su ih pretukli žandarmi.    

  – Zamislite krivicu – kaže jedanput je seo u automobil sa tim čovekom. Pa njih dvojica su drugovi, ne vidim kakav je problem što je seo u automobil jedanput. Zamislite kriminala strašnog- rekao je on.

  “Srpski telegraf”: KRIK-ovi špijuni koriste japanski metod praćenja

  Nakon objavljivanja ovog teksta, tabloid „Srpski telegraf“ optužio je novinare KRIK-a da su nevenčanu suprugu Predraga Malog sa bebom “spopali nasred ulice i pratili je do ulaza u zgradu“,“potkrepljujući” takve tvrdnje snimcima na kojima se navodno vidi novinar.

  „Srpski telegraf“ je u članku pod naslovom „Kako se realizuje plan za slom vlasti i predsednika Srbije: Vučića ruše i preko beba“, objavljenom na naslovnoj strani štampanog izdanja i na sajtu, otkrića KRIK-a predstavio kao napad na predsednika Srbije.

  U članku su iznete i reakcije aktuelnih ili bivših predstavnika vlasti na ovakve tvrdnje i teze – Zorane Mihajlović, Gorana Vesića, Miroslava Lazanskog, Vojislava Šešelja, Nikole Nikodijevića, Miloša Vučevića, Dubravke Filipovski i Nina Brajovića. Članak su preneli i drugi mediji – portali B92, „Kurir“, „Alo“, „Pink“.

  U  gostovanju na televiziji „Pink“ glavni urednik „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević dodatno je optužio KRIK da koristi „japansku metodu praćenja“.

  – Japanska metoda praćenja služi da primete da ste tu, za zastrašivanje. Da li verujete da neko pošalje špijuna ili novinara, ne znam kako da nazovem ovog čoveka (misli na osobu sa snimka, prim. aut.). Neko danima uhodi majku sa bebom, zaustavlja je i pita: ‘Šta ste vi ovoj bebi?’- rekao je Lađević.

  On je izneo i teoriju da je tekst KRIK-a deo operacije „Omča“ koju navodno sprovode zapadne ambasade sa ciljem da oslabe uticaj predsednika Vučića. Prema njegovim rečima, ovu tajnu operaciju je raskrinkala srpska Bezbednosno informativna agencija (BIA).

  KRIK: Mi nikoga nismo pratili, nas prisluškuju

  Redakcija KRIK-a je saopštila da su tvrdnje da je njihov novinar pratio suprugu Predraga Malog sa bebom lažne, a da se na snimku ne nalazi novinar KRIK-a već nepoznata osoba koja nije deo redakcije.

  – KRIK se pridržava najviših novinarskih standarda i poštuje prava osoba o kojima izveštava, kao i prava članova njihovih porodica. Novinari KRIK-a jesu posetili zgradu u kojoj živi Predrag Mali, ali sa njegovom nevenčanom suprugom nisu razgovarali, niti je pratili. Zgradu su posetili sa ciljem da se uvere da Mali i dalje vozi „audi a6“, koji su mu ustupili biznismeni Ivan Bošnjak i Stojan Vujko preko njihove firme „Milenijum tim“- navela je redakcija.

  U reagovanju se dodaje da „Srpski telegraf“, iznoseći neistine o novinarima KRIK-a, ugrožava njihovu bezbednost. Tako su već danas počele da stižu pretnje redakciji preko društvenih mreža, dodaje se.

  – Interesantno je i to što je, mesec dana pre nego što smo objavili priču o Predragu Malom, Vučić gostujući na televiziji „Pink“ otkrio da zna na čemu novinari KRIK-a rade. Tada nas je lažno optužio da pišemo po nalogu stranih ambasada. Rekao je: „Ti zapadni pozovu ove iz KRIK-a, BIRN-a i kažu: “E, ajde sad pravite te priče o braći“- navode u KRIK-u.

  Oni podsećaju da se “slično dogodilo i 2016. godine kada je provladin tabloid ‘Informer’ lažima napadao redakciju KRIK-a zbog istraživanja imovine Aleksandra Vučića.

  – Kako smo utvrdili, naše novinare su tada pratili pripadnici BIA, koja je ovom tabloidu dostavljala informacije i fotografije- naveo je KRIK.

  Novinarka KRIK-a Dragana Pećo, koja je uz  Pavlja Petrovića autor teksta, rekla je za Televiziju N1 da je njegovom objavljivanju prethodilo višemesečno istraživanje tokom kojeg se došlo do jasnih dokaza koji ukazuju na postojanje sumnje na korupciju.

  Objasnila je da je KRIK, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, došao do policijskog zapisnika u kojem je navedeno da je policija 26. decembra 2014. zaustavila Predraga Malog dok je pod dejstvom alkohola vozio automobil koji je u vlasništvu „Milenijum tima“.

  – Preko izvora smo dalje „pratili“ taj isti auto- precizirala je ona.

  NUNS i UNS osudili pritiske na KRIK

  NUNS je upozorio da su napadi tabloida i državnih funkcionera na istraživački portal KRIK još jedan u beskrajnom nizu, kako je navedeno, brutalnih pritisaka na novinare poslednjih godina, koji su zasnovani na lažnim i tendecioznim tvrdnjama.

  NUNS je u saopštenju naveo da su napadi na KRIK zasnovani na „iskonstruisanim optužbama“ i pružio punu podršku novinarima te redakcije u daljem radu na razotkrivanju kriminala i korupcije.

  UNS je takođe osudio pretnje koje je KRIK dobio pošto je objavio tekst o navodnim koruptivnim vezama brata ministra finansija sa firmom „Milenijum tim“.

  Ovo udruženje je pozvalo medije na uzdržanost od politizacije istraživačkih tekstova i istaklo da je pravo medija da istražuju teme od javnog interesa.

  – UNS još jednom podseća da javne ličnosti imaju manji stepen zaštite privatnosti od običnih građana, a sa njima povezane ličnosti mogu da dele njihovu sudbinu samo ukoliko imaju saznanja od značaja za javnost i temu koju novinari istražuju- navodi se u saopštenju.

  Udruženje je takođe pozvalo medije da profesionalno izveštavaju, proveravajući sve činjenice  i poštujući odredbe Kodeksa novinara Srbije, naročito one koje se odnose na decu.

  Od uvrede glavnog urednika da je “narkoman” i “terorista”do obijanja stana novinarke

  Ovo je nastavak napada na KRIK, koji, kako navode u toj redakciji, postoje bezmalo od njenog osnivanja. U svom izveštaju “Medijski napad na KRIK” navedeni su napadi na novinare i urednika KRIKA-a Stevana Dojčinovića-  od javnih uvreda, preko opasnih optužbi i etiketiranja, do prisluškivanja i obijanja stana.

  U izveštaju je između ostalog navedeno da je posle tekstova o imovini državnih funkcionera, premijerka Ana Brnabić ocenila da KRIK nije istraživački medij već „senzacionalistički portal“ koji “bez ikakve odgovornosti i bez ikoga da njih pozove na odgovornost, kopa po imovini funkcionera“.

  Nakon objavljivanja priče o nejasnom poreklu novca kojim je ministar Aleksandar Vulin kupio stan, novinarki Pećo je u julu 2018. obijen stan, a Vulin je optužio novinare KRIK-a da rade “u interesu stranaca” i da “ne vole Srbiju”. Vulinova stranka, Pokret socijalista, u jednom od brojnih saopštenja navela je da je urednik Dojčinović “narkoman” , “strani plaćenik” i “mrzitelj Srbije”, koji „pod dejstvom droga izmašta priče“.

  Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović nazvao je novinare KRIK-a “nepismenim”, “pokvarenim” i “zlonamernim”, a pri tom im pripisao da su “britanski agenti”.

   “Srpski telegraf” je naveo da KRIK i druge istraživačke organizacije “zatrpavaju javnost lažnim aferama sračunatuim na izazivanje haosa u Srbiji”, “Informer” da KRIK “proizvodi haos u kojem treba da izgleda da su na vlasti kriminalci”, a “Pečat” da su novinari KRIK-a “strani okupatorski plaćenici koji pokušavaju da izazovu rat na Balkanu”.

  Opskurni provladin portal “Antidot” je objavio da je Dojčinović osnovao KRIK nelegalnim novcem, a da redakcija KRIK-a radi „na crno“ i vodi duple knjige.

  U provladinim medijima, pre svega tabloidima, može se pročitati da je ovaj istraživački portal navodno povezan sa kontroverznim biznismenom Stankom Subotićem Canetom. Takođe se može čitati da su njegovi novinari  “Soroševi agenti”, a urednik Dojčinović “lažni novinar”, “zapadni špijun”, “saradnik mafije”, “sadomazohista” i “terorista”.

  Istovremeno sa ovakvim napadima, na adresu KRIK-a stizala su priznanja,  nagrade, podrška i osude ovakvih pritisaka.

  Na spisku takvih organizacija su  između ostalih „Amnesti International“,  Organizacija za zaštitu ljudskih prava “Human Rights Watch”,  Evropska federacija novinara, Globalna mreža istraživačkih novinara, Međunarodna novinarska organizacija “Organized Crime and Corruption Reporting Project”, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, italijanska organizacija “Stampo antimafiozo”, Transparentniost Makedonije, Novinarsko udruženje “BH novinari”, Slovenačko udruženje novinara, sve veće opozicione stranke.

  Na istom spisku su UNS, NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija onlajn medija, BIRN i redakcije koje se bave nezavisnim i istraživakim novinarstvom.


  NAJPOZNATIJE ISTRAŽIVAČKE PRIČE KRIKA

  • IMOVINA ALEKSANDRA VUČIĆA I NJEGOVE PORODICE: Prema imovinskom kartonu premijera Srbije Aleksandra Vučića, objavljenom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, on je jedan od najsiromašnijih državnika u regionu – vlasnik je samo garsonjere od 30 metara kvadratnih. Vučićeva porodica, međutim, poseduje šest nekretnina u srpskoj prestonici koje vrede više od milion i sto hiljada evra, kao i zemljište u Bečeju, Sremskoj Mitrovici i Bugojnu u Bosni i Hercegovini. Donedavno porodica je imala još jedan stan koji je prodala. Dva stana su otkupljena od države devedestih godina po povlašćenim uslovima.
  • STAN MINISTRA ALEKSANDRA VULINA KOJI JE “KUPILA TETKA IZ KANADE”: Ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan. Agenciji za borbu protiv korupcije dao je neuverljivo objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. Zbog sumnje da je počinio krivično delo, Agencija ga je prijavila tužilaštvu koje je dve godine kasnije obustavilo postupak.
  • NAGLO BOGAĆENJE VUČIĆEVOG KUMA: Po odlasku sa funkcije direktora državnog preduzeća „Elektromreža Srbije“, a u roku od samo dve godine, Nikola Petrović, inače kum Aleksandra Vučića, i njegova supruga značajno su uvećali imovinu- častili su se vilama u elitnim beogradskim naseljima i kupili više firmi. Jednu vilu su izgradili na Dedinju, a drugu, koja je nekada pripadala DIPOS-u, kupili su na Košutnjaku. Nije poznato koliko je tačno Petroviće koštala ova imovina, ali prema tvrdnji procenitelja luksuzne vile zajedno sa zemljištem vrede više od četiri  miliona evra. Dokumenta pokazuju neobičan način kojim su Petrovići došli do njih- u oba slučaja, nekretnine su najpre kupili drugi ljudi, pa ih brzo preprodali Petrovićima.
  • NAJBOGATIJI SRPSKI MINISTAR: Ministar bez portfelja Nenad Popović poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara, kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama, ali je u izveštaju advokatske kancelarije „Appleby“, koja se bavi osnivanjem ofšor kompanija, označen kao klijent visokog rizika. Podaci su otkriveni u okviru „Rajskih papira“, međunarodnog projekta u kojem je učestvovalo 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja.
  • foto: instagram
   STANOVI SINIŠE MALOG U BUGARSKOJ: Siniša Mali, tadašnji gradonačelnik Beograda i jedan od najbližih saradnika Aleksandra Vučića, kao direktor dve misteriozne ofšor firme, kupio je 23 luksuzna apartmana u bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“. U istom odmaralištu, Mali je kupio jedan apartman u svoje ime. Ove nekretnine otkupio je od direktora ruske kompanije „Lukoil“ kojoj je još 2003. godine pomogao da privatizuje srpske pumpe „Beopetrol“.
   Firma Siniše Malog i njegove porodice besplatno je dobila 10 hektara državnog zemljišta. Njihov poslovni partner Srđan Gajić nezakonito je preneo zemlju sa privatizovanog preduzeća u vlasništvo njihove firme, zbog čega je osuđen. Protiv porodice Mali nije vođena istraga.
   Zbog sumnje da je kao službenik Agencije za privatizaciju svom ocu otkrio informacije koje su mu pomogle da kupi proizvođača vagona „Bratstvo“, Ministarstvo privrede je 2004. tražilo da se poništi prodaja. Agencija, međutim, nije želela da postupi po nalogu ministarstva, a „Bratstvo“ je nakon nekoliko godina pod upravom oca Siniše Malog i njegovog partnera propalo.
  • VEZE MINISTRA ZDRAVLJA I ZEMUNSKOG KLANA: Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potpisao je 2002. godine ugovor o kupovini stana sa suprugom Sretka Kalinića, najpoznatijeg ubice zemunskog klana. Lončar nije želeo da novinarima kaže da li je platio stan ili ga je dobio kao poklon od kriminalaca. Ugovor je potpisan svega deset dana nakon smrti crnogorskog mafijaša za čije ubistvo Lončara optužuju svedoci saradnici sa suđenja zemunskom klanu.
   Lončar je, takođe, kao mlad doktor izdavao Petru Paniću Pani, kriminalcu bliskom zemunskom klanu, lekarske nalaze koji su mu pomogli da odlaže suđenja. Izveštaji koje je Lončar napisao, po svemu sudeći, nisu prikazivali stvarno Panićevo zdravstveno stanje. Nakon brojnih odlaganja, jedan od postupaka protiv Panića je zastareo.
  • NELEGALNA KUĆA AKTUELNOG GRADONAČELNIKA BEOGRADA NA ZLATIBORU: Zoran Radojičić, aktuelni gradonačelnik Beograda nelegalno je sagradio kuću na Zlatiboru, a dozvolu za gradnju zatražio je tek kada je postao prvi na listi Srpske napredne stranke za beogradske izbore. Novinari KRIK-a otkrili su i da se u njegovim imovinskim kartonima nisu nalazili svi podaci o nekretninama.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi