More

  Premijerka u Nišu: Trudimo se da vakcine budu u Srbiji tokom decembra

  • Ana Brnabić je kazala da se “na ovom pitanju radi već nekoliko meseci, kako bi se obezbedilo da Srbija bude jedna od prvih zemalja koja ima pristup vakcinama”
  • Ravnopravno pregovaramo sa svim proizvođačima kako bi građani Srbije imali vakcinu koju žele ili onu u koju imaju najviše poverenja, a država mora da garantuje da su te vakcine bezbedne, što se ne dovodi u pitanje, rekla je Brnabić novinarima
  • Ona je precizirala da je Srbija deo Kovaks mehanizma, ali i da bilateralno razgovara sa svim stranama
  • Sa američkim Fajzerom imamo predugovor, sa kineskim Sinufarmom u ovom trenutku radimo na predugovoru, sa ruskim proizvođačem Sputnjik 5 imamo komunikaciju, takođe i sa Astra Zenekom, rekla je ona
  • Premijerka je dodala da je država “takođe obezbedila da vakcine prođu sve standardne procedure na najbrži i najefikasniji mogući način”
  foto: sajt Vlade Srbije

  Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je danas u Nišu da se država trudi da omogući da vakcine protiv Kovida 19 “budu u Srbiji tokom decembra”, napominjući da će to zavisiti od toga koliko se brzo one registruju u zemljama porekla.

  Ona je kazala da se “na ovom pitanju radi već nekoliko meseci, kako bi se obezbedilo da Srbija bude jedna od prvih zemalja koja ima pristup vakcinama”.

  – Ravnopravno pregovaramo sa svim proizvođačima kako bi građani Srbije imali vakcinu koju žele ili onu u koju imaju najviše poverenja, a država mora da garantuje da su te vakcine bezbedne, što se ne dovodi u pitanje- rekla je Brnabić novinarima.

  Ona je precizirala da je Srbija deo Kovaks mehanizma, ali i da bilateralno razgovara sa svim stranama.

  – Sa američkim Fajzerom imamo predugovor, sa kineskim Sinufarmom u ovom trenutku radimo na predugovoru, sa ruskim proizvođačem Sputnjik 5 imamo komunikaciju, takođe i sa Astra Zenekom- rekla je ona.

  Premijerka je kazala da je država “takođe obezbedila da vakcine prođu sve standardne procedure na najbrži i najefikasniji mogući način”.

  Ona je dodala da se procedurom oko nabavke vakcina bave nadležne službe pri Ministarstvu zdravlja, kao i Batut, Torlak i Agencija za lekove i medicinska sredstva.

  Brnabić je takođe kazala da će učenici starijih razreda osnovnih škola, kao i srednjih škola preći na onlajn nastavu i da će vrtići biti zatvoreni “ako tako budu savetovali stručnjaci iz Kriznog štaba”.

  Ona je precizirala da će saslušati mišljenje i preporuke stručnog dela Kriznog štaba u vezi sa načinom odvijanja nastave u školama za starije razrede i radu vrtića na sutrašnjoj sednici.

  – Jedna od njihovih preporuka je bila da razmislimo o onlajn nastavi za razrede od petog do osmog u osnovnim školama i razrede u srednjim školama. Ako se to sutra bude potvrdilo moći će da se u najkraćem roku pređe na onlajn nastavu, jer je za to sve tehnički spremno- rekla je Brnabić.

  Ona je dodala da i dalje misli da su najmlađi učenici najbezbednijiu školama, a deca najvezbednija u vrtićima, ali da “ako ih drugačije savetuju stručnjaci, nemaju nikakav problem da njihov savet i usvoje”.


  “Nisu problem bolnički kapaciteti, nemamo zdravstvene radnike”

  Premijerka Brnabić je kazala da je u kovid bolnicama u Srbiji hospitalizovano oko 5.900 obolelih od kovida 19 i da nije problem da se obezbedi dovoljan broj kreveta, već dovoljno zdravstvenih radnika.

  Brnabić je nakon otvaranja višenamenske laboratorijske lamele pri Elektronskom fakultetu rekla da je najvažnije je imamo još dovoljno mesta da zbrinemo sve one kojima je potrebna hospitalizacija, ali da se neki pacijenti šalju iz Beograda u bolnice u drugim gradovima i opštinama.

  – Mi ćemo uskoro, početkom decembra, otvoriti potpuno novu kovid bolnicu u Beogradu, ali važno je da znamo da nemamo dovoljno zdravstvenih radnika za sve to. Možete da otvorite sve bolnice i ubacite sve sportske hale u kovid mehanizam, ali nemate ljude koji će vas lečiti- rekla je.

  Ona je apelovala na građane da se pridržavaju svih mera koje su i obaveza i preporuka, dodavši da je važno da svako od nas bude individualno odgovoran.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi