More

  PREMIJERKA SRBIJE POMERILA POČETAK GRADNJE “AUTO-PUTA MIRA” OD NIŠA DO DRAČA

  • Prednica Vlade Ana Brnabić najavila je danas će prva deonica auto-puta od Niša do Drača početi da se gradi krajem sledeće godine, što je produženje roka za početak gradnje u odnosu na ranije
  • Ministarka Mihajlović je krajem 2017. godine najavila da bi gradnja prve deonice od Niša do Pločnika trebalo da krene tokom ove godine, ali je sredinom leta kazala da će gradnja početi 2019, bez navođenja razloga za odlaganje
  • Predsednik Aleksandar Vučić je put Niš- Niš- Merdare- Priština- Tirana- Drač nazvao “auto- putem mira”, a ministarka Mihajlović je ocenila da je on veći prioritet za Nišavski i Toplički okrug od povezivanja Niša sa Ibarskom magistralom
  • Za Demokratsku stranku Srbije i predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića auto-put koji bi trebalo da spoji Niš i Drač u suprotnosti je sa bezbednosnim, nacionalnim i ekonomskim intresima Srbije
  • Albanci sve više kupuju kuće i stanove na jugu Srbije, tako da bi izgradnja auto-puta ka Tirani sutra mogla da bude “kičma Velike Albanije, ocenio je Jeremić

  foto: sajt Vlade RS

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će prva faza auto- puta od Niša do Drača početi da se gradi krajem naredne godine, mada je resorna ministarka Zorana Mihajlović najavila da će izgradnja početi tokom ove godine.

  -Nadamo se da ćemo u prvu fazu Niš – Pločnik krenuti već krajem 2019. godine. Ceo koncept Topličkog kraja u potpunosti će se izmeniti kada budemo imali autoput kroz ovaj deo zemlje-rekla je premijerka posle sednice Vlade u Prokuplju.

  Ministarka Mihajlović  je u oktobru 2017. godine najavila je da bi gradnja prve deonice ovog auto- puta, od Niša do Pločnika, trebalo da krene tokom 2018. godine, ali je u junu ove godine kazala da će ona započeti u 2019., bez objašnjenja zašto je odložen početak izgradnje.

  Ona je kazala da će deonica Niš- Pločnik koštati 212 miliona evra.

  – Ovaj put nije samo za kosovske Albance i nije samo za Srbiju i Albaniju, već i za čitav region koji će na taj način biti povezan sa morem preko albanske luke Drač. U Nišavskom i Topličkom okrugu živi više od pola miliona ljudi i ovaj auto-put će im donositi nove poslove i ulaganja, te je za ovaj kraj veći prioritet nego povezivanje Niša sa Ibarskom magistralom- izjavila je ministarka Mihajlović.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je saobraćajnicu Niš- Merdare- Priština- Tirana- Drač nazvao  “auto-putem mira” i  ocenio da je ona jedan od najznačajnijih nosilaca boljih odnosa dva naroda u budućnosti.

  Direktorka Kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre je kazala da će veliki deo novca za izgradnju ove saobraćajnice biti bespovratna pomoć Evropske unije, a da će ostatak biti probavljen iz povoljnih kredita EIB.

  Dužina deonice  puta Niš – Merdare biće 77 kilometara i prema najavama trebalo bi da košta 855 miliona evra.

  Pošto je već izgrađen auto-put  Priština – Drač, “kosovska strana” treba da izgradi 22 kilometara puta od Prištine do Merdara.


  VUK JEREMIĆ: PUT DO PRIŠTINE JE “KORIDOR VELIKE ALBANIJE”

  Demokratska stranka Srbije i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ranije su ocenili da je auto-put koji bi trebalo da spoji Niš i Drač  u suprotnosti sa bezbednosnim, nacionalnim i ekonomskim intresima Srbije.

  -Taj put je “ koridor Velike Albanije”. Albanci sve više kupuju kuće i stanove na jugu Srbije, tako bi izgradnja auto-puta ka Tirani sutra mogla da bude kičma Velike Albanije-ocenio je Jeremić.

  On je rekao da je Drač NATO- luka i da ona nije nije strateška luka za Srbiju.

  -Mi treba da budemo povezani sa nekom lukom jer smo zemlja koja nema izlaz na more. Ali tu postoje i Bar i Solun, prema kojima i železnica i put već postoje – rekao je Jeremić.

  DSS je pozvala Vladu Srbije da “odmah prekine sve aktivnosti” na izgradnji deonice od Niša do Merdara, koja bi bila krak Koridora 10 ka Albaniji.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi