More

  Premijerka Srbije najavila povlačenje sporne odluke o kontroli informisanja u vreme vanrednog stanja zbog korone

  • Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će Vlada povući Zaključak, donet na sednici 28. marta, kojim se stavljaju pod potpunu kontrolu sve informacije o stanju i posledicama sve teže zaraze od novog korona virusa u Srbiji
  • Ona je za Radio televiziju Srbije kazala da je cilj Vladinog Zaključka borba protiv lažnih vesti u vreme vanrednog stanja, kada je pravovremeno i tačno informisanje građana posebno važno
  • Brnabić je, ipak, “priznala” da je isključivo “njena glupost i krivica” što je Zaključak donet, a nije obrazložen, zbog čega je “bačena senka na zaista fantastičan posao koji smo do sada uradili”
  • Srbija je najviše uradila od svih zemalja u Evropi, ako ne i najviše od svih zemalja na svetu da građani dobijaju tačne i pravovremene informacije, ocenila je
  • Ona je naglasila da će Zaključak biti povučen „na izričitu i direktnu molbu“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića
  • U Zaključku Vlade se navodi da je za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen isključivo Vladin Krizni štab, dok se svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica”, preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja

  Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će Vlada povući Zaključak, donet na sednici 28. marta, kojim se stavljaju pod potpunu kontrolu sve informacije o stanju i posledicama sve teže zaraze od novog korona virusa u Srbiji.

  Ona je za Radio televiziju Srbije kazala da je cilj Vladinog Zaključka borba protiv lažnih vesti u vreme vanrednog stanja, kada je pravovremeno i tačno informisanje građana posebno važno.

  Brnabić je, ipak, “priznala” da je isključivo “njena glupost i krivica” što je Zaključak donet, a nije obrazložen, zbog čega je “bačena senka na zaista fantastičan posao koji smo do sada uradili”.

  On je dodala da će Zaključak biti povučen jer “ne želi da se pruži prilika Tanji Fajon, Harlemu Deziru i ostalima da pričaju kako u Srbiji ne postoji sloboda medija”.

  – Srbija je najviše uradila od svih zemalja u Evropi, ako ne i najviše od svih zemalja na svetu da građani dobijaju tačne i pravovremene informacije- ocenila je Brnabić.

  Premijerka je naglasila da će Zaključak biti povučen „na izričitu i direktnu molbu“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  Ona je kazala da će odluka o povlačenju Zaključka biti doneta na današnjoj sednici Vlade.

  Na veb- sajtu Vlade Srbije još uvek se nalazi Zaključak, a nije objavljena odluka o njenom povlačenju.

  Izjava premijerke o povlačenju Zaključka usledila je nakon kritičkih reakcija relevantnih novinarskih udruženja, kao i dela medija i javnosti, te zahteva da ovakva odluka bude povučena.

  Deo pravne struke je ocenio da je Zakljulak protivustavan i protivzakonit, a deo medija da on predstavlja početak cenzure.

  U Zaključku Vlade se, inače, informisanje u vreme pandemije KOVIDA- 19 obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica” preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja.

  – Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV-2, data javnosti od strane neovlašćenih lica, ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja- navodi se u Zaključku.

  U tom  aktu se navodi da je za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID- 19, na čijem je čelu predsednica Vlade.

  Ka Kriznom štabu se “usmeravaju” i sve informacije o stanju i posledicama zaraze koje daju čelnici lokalnih samouprava i lokalnih štabova za vanredne situacije, kao i “sve medicinske informacije u delu mera koje sprovode zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi