More

  Premijeka Brnabić: Formiraćemo radno telo za praćenje kvaliteta vazduha

  • Vlada Srbije odlučila je da formira radno telo koje će pratiti kvalitet vazduza, iako je zagađenost visoka u najmanje devet gradova
  • Premijerka Ana Brnabić ocenila je da nema mesta za paniku jer je Agencija za zaštitu životne sredine, nije značajno veće nego što je zimskim mesecima svih prethodnih godina
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan mora da se javi i da kaže ljudima nešto povodom zagađenja vazduha, a ministar je odgovorio da kvalitet vazduha nije u nadležnosti njegovog ministarstva i odgovornost prebacuje na lokalne samouprave
  • Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole zbog prekomerne zagađenosti vazduha u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Užicu, Pančevu i Kosjeriću

  Vlada Srbije odlučila je danas da formira radno telo koje će u narednom periodu pratiti kvalitet vazduha, jer su prethodnih dana objavljeni alarmantni podaci o visokoj zagađenosti u najmanje devet gradova.

  -Radno telo će se u narednim danima dodatno baviti ovom temom i najbolji mogući način će koordinirati sve ono što se radi između različitih ministarstava. Dve stvari – prvo nema mesta za paniku. Zagađenje, to je rekla i Agencija za zaštitu životne sredine, nije značajno veće nego što je zimskim mesecima svih prethodnih godina – postoji nešto veće zagađenje zbog vremenskih prilika-izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić, posle hitne sednice Vlade, sazvane zbog zagađenosti vazduha u Srbiji.

  I iz Ministarstva zdavlja i Instituta zа јаvnо zdrаvljе „Batut“  upozoravaju da  zbog zagađenja ne treba paničiti. Ipak, preporučuju da boravak napolju treba ograničiti.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, povodom prekomernog zagađenja vazduha, rekao da je jutros pozvao premijerku Brnabić i da ju je pitao: „Je l’ ti živ ministar nadležan za životnu sredinu?“ Dodao je da bi ministar trebalo da se javi i da kaže ljudima nešto.

  Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kazao je danas da kvalitet vazduha nije u nadležnosti njegovog ministarstva i odgovornost prebacuje na lokalne samouprave.

  -Od 145 opština i gradova u Srbiji, od kojih je Ministarstvo tražilo da se izjasne da li su izradili planove kvaliteta vazduha, a koji su dužni da imaju po Zakonu o zaštiti vazduha, dobili smo odgovor od samo 66 lokalnih samouprava. Od toga je 29 navelo da će ove godine tek početi da meri kvalitet vazduha, 16 tek planira izradu mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, a 21 se izjasnila da ne vrši merenje kvaliteta vazduha, niti planira izradu odgovarajućih planova- saopštio je Trivan.

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, dok se ne utvrdi ko je nadležan, pokrenuo postupak za proveru nadležnog mistarstva u nameri da sazna šta su uradili po pitanju zagađenja vazduha. Istu proceduru pokrenuo je pokrenuo i u šest gradova: Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Užicu, Pančevu i Kosjeriću.

  -Da li su nešto preduzeli, ako su preduzeli šta, šta se tu odnosi na kratke rokove, šta se odnosi dugoročno i ono što je jako važno, to je sve zbog građana, nije to puka statistika, oni moraju biti informisani, oni moraju biti ti koji će saznati na vreme kako da se ponašaju -zapitao je Pašalić.

  Prema merenju svetskog sajta „AirVisual“, vazduh širom Srbije je izuzetno lošeg kvaliteta, a Beograd po zagađenosti među vodećim prestonicama u Evropi.


  Vučić: Vazduh je lošiji zbog visokog standarda

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je vazduh u Srbiji lošiji onoliko koliko nam je standard viši.

  -Dolazeći na posao video sam da je u skoro svim kolima po jedna osoba. Da li smo imali bolji vazduh pre dve, četiri ili 10 godina? Hoćete zelenu energiju, a nećete male hidroelektrane, hoćete da zatvorite Kolubaru, da se dogovorimo, da zatvorimo radna mesta – upitao je Vučić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi