More

  PREDSTAVNICI LAF-A NIŠ NAPUSTILI TIM ZA DONOŠENJE ANTIKORUPCIJSKOG PLANA

  • Svih sedam članova Radnog tima za izradu novog Lokalnog antikorupcijskog plana grada Niša koje je predložio LAF Niš podneli su kolektivnu ostavku na članstvo u timu, čime je njegov legitimitet doveden u pitanje
  • Razlog za podnošenje ostavke je nezadovoljstvo pasivnošću predstavnika Grada u Radnom timu, kao i nerešavanje problema, zbog čega je izrada plana potpuno zamrla
  • Gradonačelnik Niša koji je koordinator Radnog tima uopšte nije učestvovao u radu tima, a šest meseci nije odgovorio na zahtev predstavnika LAF-a da članovi tima ne treba da budu osobe kojima su izrečene sankcije ili se protiv njih vode postupci u vezi sa korupcijom
  • Pojedini članovi Radnog tima tvrdili su da su neka od rešenja u Modelu Lokalnog antikorupcijskog plana, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, a na osnovu kojeg svi gradovi i opštine treba da donesu svoje lokalne planove- „nezakonita“
  • Služba za poslove Gradskog veća, koja nema pravo da učestvuje u izradi LAP-a, umešala se u rad tima, predlažući da se ne poštuju neka od osnovnih rešenja u Modelu

  Foto: LAF Niš

  Svih sedam članova Radnog tima za izradu novog Lokalnog antikorupcijskog plana grada Niša koje je predložio Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) podnelo je ostavke na članstvo u timu, nakon što je predhodnih devet meseci učestvovalo u njegovim radu, saopšteno je danas.

  Oni su ocenili da je podnošenjem njihove kolektivne ostavke ozbiljno doveden u pitanje legitimitet ovog radnog tima, pošto Model Lokalnog antikorupcijskog plana, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije i na osnovu kojeg svi gradovi i opštine u Srbiji treba da izrade svoje lokalne planove, predviđa da su predstavnici lokalnih antikorupcijskih tela „obavezni članovi“ tih timova.

  Podsetili su da Grad Niš, koji je godinama unazad prednjačio u institucionalnoj borbi protiv korupcije na lokalnom nivou u Srbiji, još uvek nije uradio nacrt Lokalnog plana, koji bi nakon toga trebalo da ide na javnu raspravu i pred odbornike Skupštine grada, a da je „veoma daleko“ od izbora novog lokalnog antikorucijskog tela. Prema Modelu Agencije, rok za usvajanje Lokalnih antikorupcijskih planova bio je 30. jun prošle godine.

  foto: LAF Niš

  Izrada budućeg niškog Lokalnog antikorupcijskog plana potpuno je zamrla, propusti i problemi na koje smo ukazivali nisu rešavani, a naši najznačajniji antikorupcijski predlozi, inače čvrsto zasnovani na Modelu, nisu naišli na podršku većine članova Radnog tima koje je predložio Grad. Naše ostavke su, zapravo, upozorenje da su takvo nerazumevanje značaja nezavisne institucionalne borbe protiv korupcije na lokalnom nivou od strane Grada, kao i inertnost ili opstrukcija u procesu donošenja ovog strateškog  antikorupcijskog dokumenta- nedopustivi, kaže Zorica Miladinović, doskorašnja članica ovog Radnog tima i bivša koordinatorka LAF-a.

  Prema njenim rečima, pojedini članovi Radnog tima koje je predložio Grad  tokom izrade Lokalnog plana zagovarali stav da Model Agencije za borbu protiv korupcije predstavlja „samo okvirni orijentir“ i da se njegove vrednosti i principi „i ne moraju poštovati“, te čak iznosili ocene da su neka rešenja u Modelu  “nezakonita“. Na predlog članova Radnog tima ispred LAF-a da se za svaku situaciju u kojoj neko tvrdi da je rešenje u Modelu „nezakonito“ zatraži razjašnjenje same Agencije- nije odgovoreno.

  Ona još kaže da koordinator Radnog tima, a to je gradonačelnik Niša, uopšte nije učestvovovao u radu tima. On, tako, ni nakon šest meseci nije odgovorio na zvanični predlog članova Radnog tima ispred LAF-a da u sastavu tima ne mogu biti osobe kojima su izrečene sankcije ili se protiv njih vodi postupak pred sudskim organima ili Agencijom za borbu protiv korupcije zbog krivičnih dela sa elementom korupcije, odnosno zbog kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.
  – Mi, svakako, poštujemo pretpostavku nevinosti, koja je veoma važan pravni princip,  i ne pada nam na pamet da tvrdimo da je bilo ko kriv ukoliko nije pravosnažno osuđen. Ipak, smatramo da u telu koje donosi strateški gradski antikorupcijski dokument, a na osnovu kojeg će se birati članovi budućeg lokalnog antikorupcijskog tela koji neće smeti da imaju ni najmanju korupcijsku „mrlju“,  ne treba da sede ljudi sa bilo kakvim antikorupcijskim deficitom, kaže Miladinović.

  Ona kaže da je problem predstavljala i činjenica da se Služba za poslove Gradskog veća, koja nije član Radnog tima i nema pravo da učestvuje u izradi Lokalnog antikorupcijskog plana, kroz svoje „pravne komentare“ suštinski mešala u taj posao. Ona je u tim komentarima zagovarala selektivno poštovanje Modela, i to na način koji odgovara lokalnoj vlasti, a snižava standarde u institucionalnoj borbi protiv korupcije.

  Ova „Služba“ je ,recimo, preporučivala da se iz niškog Lokalnog plana „brišu“  prilično strogi kriterijumi za izbor članova budućeg lokalnog antikorupcijskog tela, koje inače predviđa sam Model. Ili je smatrala da to antikorupcijsko telo ne bi smelo da izriče opomene, pokreće postupke za razrešenje funkcionera ili inicira postupke pred nadležnim organima,  iako je to LAF  Niš u svom mandatu to već radio, te bi drugačije rešenje predstavljalo korak unazad u institucionalnoj borbi protiv koruocije, što Model ne preporučuje.

  – Uprkos našem višestrukom insistiranju, nije izmenjeno ni Rešenje o obrazovanju Radnog tima u kojem je netačno navedeno da je „posmatrač  procesa izrade novog Lokalnog antikorupcijskog plana predstavnik OEBS-a“. OEBS, naime, nije pozitivno odgovorio na takav predlog Grada, nije predložio svog predstavnika i uopšte nije posmatrao ovaj proces, kaže Miladinović.

  Ona dodaje da je odbijen predlog predstavnika LAF-a u Radnom timu da posmatrač procesa izrade novog Lokalnog plana bude Biro za društvena istraživanja (BIRODI), koji je, inače, monitor institucionalne borbe protiv korupcije na lokalnom nivou u Nišu, po još uvek važećem niškom Lokalnom planu za borbu protiv korupcije. Nije uvažen ni predlog da član Radnog tima bude predstavnik skupštinske Komisije za praćenje primene Etičkog kodeksa, što inače Model predviđa.


             GRAD NIŠ NE SME DA PROKOCKA POSEBNO MESTO U BORBI PROTIV KORUOCIJE „MA LOKALU“

  – Grad Niš jedan od samo nekoliko gradova u Srbiji koji je još 2011. godine usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, a jedini grad u zemlji koji je imao LAF kao samostalno, nezavisno i funkcionalno lokalno antikorupcijsko telo, te se takav antikorupcijski kapital ne sme „prokockati“, kaže Zorica Miladinović.

  – Uvereni smo da se ne sme olako prenebregnuti ni činjenica da je niško lokalno antikorupcijsko telo postalo obrazac za sva lokalna antikorupcijska tela u Srbiji. U Modelu LAP-a se, naime, jasno navodi da je „predlog rešenja za izbor članova, organizaciju i rad“ tih tela „dat prema praksi i iskustvu Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu“, kaže.

  Ona podseća da je ova vrsta antikorupcijske obaveze važna za ocenjivanje napretka Srbije u ispunjenju pregovaračkog Poglavlja 23. Donošenje Modela Agencije, usvajanje Lokalnih antikorupcijskih planova i formiranje lokalnih antikorupcijskih tela predviđeno je Akcionim planom za Poglavlje 23, koji je Vlada usvojila u aprilu 2016. godine.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi