More

  PREDSEDNIK VUČIČ I MINISTARKA MIHAJLOVIĆ NAJAVLJIVALI IZGRADNJU 1.578 STANOVA ZA PRIPADNIKE SNAGA BEZBEDNOSTI, A SAD KASNI I IZGRADNJA 378 STANOVA

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavljivali da će u toku ove godine početi da se gradi 1.578 jeftinih stanova za pripadnike vojske, policija I BIA, potom smanjili na samo 378 stanova, ali I to kasni.
  • Neizvesno je da li će prvi stanovi za pripadnike snaga bezbednosti početi da se grade do kraja oktobra jer je rok za dostavljanje ponuda za izvođača radova do 22. oktobra.
  • Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić izjavio je da vlast nije ispunila obećanje, kao i da se još uvek ne zna da li postoje rang-liste za te stanove.
  • Sve to je prilično netransparentno jer nijedan sidnikat nije konsultovan. Ništa od dokumenata nismo videli, a brine nas jer takva opcija za rešavanje stambenih pitanja ne postoji u sistemu odbrane – objasnio je Antić.
  • Ministarka Mihajlović početkom godine izjavila je da je rok za pokretanje izgradnje prve faze stanova pomeren za april, a onda za maj jer je morao da se donese novi zakon, lex specialis,potom za avgust, a onda za kraj oktobra.
  • Ona je tada najavljivala da će za vojsku, policiju i BIA  do 2020. godine biti izgrađeno 7.500 stanova, pošto ima oko 30.000 bezbednjaka bez rešenog stambenog pitanja.

  foto: Vesna Torović

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović još krajem prošle godine najavili su da će na proleće početi da se gradi 1.578 jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih službi, potom su rok pomerili i smanjili na samo 378 stanova u Nišu i Vranju, ali nijedan stan još nije počeo da se gradi.

  Da li će prvi stanovi za pripadnike snaga bezbednosti početi da se grade do kraja oktobra, kako je najavljeno, za  sada je neizvesno. Rok za dostavljanje ponuda za izvođača radova ističe 22. oktobra u 10 časova, a već u 13 časova istog dana biće otvaranje dokumentacije.

  Potom Komisija ima rok od 25 dana da izabere firmu kojoj će biti poverena izgradnja tih stanova, a jedini kriterijum je najniža cena, kako je navedeno u tenderskom pozivu.

  Čak i da procedura prođe glatko, bez žalbi  firmi koje nisu izabrane za taj posao, građevinski stručnjaci smatraju da izgradnja tih stanova ne može da počne pre proleća.

  – Vlast nije ispunila obećanje, mi smo već reagovali zbog toga pa je čak i predsednik Srbije rekao da treba ubrzati taj posao, ali i posle skoro godinu dana od najave malo toga znamo-rekao je za Danas predsednik Vojnog sindikata Novica Antić.

  On je naglasio da se još uvek ne zna da li postoje liste, ko ih je sastavio, prema kom pravilniku, da li je cena utvrđena ili ne.

  -Sve to je prilično netransparentno, mi ništa od dokumenata nismo videli, a brine nas jer takva opcija za rešavanje stambenih pitanja ne postoji u sistemu odbrane. Kažu da je neki pravilnik usvojila vlada, da je neka nepoznata komisija pri Ministarstvu odbrane to tajno uradila a da sindikate niko nije konsultovao, tako da kada su jeftini stanovi u pitanju, ne znamo ni kako ni kada – objasnio je Antić.

  Ministarka Mihajlović početkom godine izjavila je da je rok za pokretanje izgradnje prve faze stanova pomeren za april, a onda za maj jer je morao da se donese novi zakon, lex specialis,a potom za avgust, onda za kraj oktobra.

  – Ako sve bude išlo po planu, do kraja oktobra počeće izgradnja prvih stanova za snage bezbednosti-navela je krajem septembra ministarka Mihajlović  bez ikakvog objašnjenja zašto je opet pomeren rok.

  Ona je dodala da je “možda proces pripreme trajao i nekoliko meseci duže nego što je planirano, ali da je reč o prvim građevinskim dozvolama i prvim tenderima koji su šema kako će izgledati realizacija projekta i u drugim gradovima”.

  U naselju Stevan Sinđelić iza Tehničkih fakulteta u Nišu biće izgrađeno 188 stanova u dve zgrade, što je ukupno oko 27.000 kvadrata. Vrednost te investicije je 740 miliona dinara.

  U prvoj fazi radova u donjem delu Vranja, pored Osnovne škole „Svetozar Marković“ biće izgrađene četiri  zgrade sa 190 stanova, koji će, prema procenama, koštati oko 666 miliona dinara.


  MINISTARKA MIHAJLOVIĆ NAJAVILA DA ĆE DO 2020. GODINE SNAGE BEZBEDNOSTI DOBITI 7.500 STANOVA

  Početkom godine ministarka građevinarstva Zorana Mihajković najavila je da će do kraja 2020. godine pripadnici vojske, policije i BIA-e dobiti oko 7.500 stanova za čiji će kvadrat plaćati manje od 500 evra.

  -Sigurna sam da će biti zainteresovanih za jeftine stanove među bezbednjacima pošto  više od 30.000 njih nema rešeno stambeno pitanje, a već postoji 18.000 prijavljenih za tu kupovinu-rekla je ona tada, bez ikakvog objašnjena kome i gde su se prijavljivali i da li postoje rang-liste.

   

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi