More

  PREDSEDNIK SRBIJE DEMANTOVAO MINISTARKU SAOBRAĆAJA U VEZI SA KONCESIJOM BEOGRADSKOM AERODROMU

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je država preuzela obavezu da se „konsultuje“ sa koncesionarom za Begradski aerodrom ukoliko broj putnika na Niškom aerodromu pređe milion, što je u suprotnosti sa izjavom resorne ministarke Zorane Mihajlović da ta koncesija nema nikakve veze sa niškom vazdunom lukom
  • Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ sumnja da država planira osnivanje preduzeća „Aerodromi Srbije“, koje bi objedinilo sve manje aerodrome u Srbiji, i služilo „isključivo kao garant koncesionaru da u narednih 25 godina drži monopol u okviru usluga avio prevoza“
  • Niške demokrate su najavile organizovanje referendu ukoliko Skupština grada usvoji odluku o poklanjanju Niškog aerodroma Republici

  foto: Vesna Torović

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je doveo u sumnju izjavu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, datu nekoliko sati ranije u Nišu, da poklanjanje Niškog aerodroma državi, kako je kazala, „nema nikakve veze sa koncesijom za Beogradski aerodrom“ i da se Niški aerodrom „ni na koji način ne pominje“ u ugovoru o koncesiji.

  Vučić je na konferenciji za novinare kazao, govoreći o ovoj koncesiji, da je Niški aerodrom ograničen na milion putnika i da kada dostigne tu cifru država „ima obavezu da se konsultuje“ sa koncesionarom Beogradskog aerodroma, francuskom korporacijom  Vinci Airports.

  On je ocenio da do toga neće doći u skorijoj budućnosti, pošto je prognoza da, ako država počne da “radi i upravlja” aerodromom „Konstantin Veliki“, on do 2027. može da dostigne oko 774.000 putnika, dok bi milion onih koji lete iz Niša moglo da bude tek 2031. godine.

  Ministarka Mihajlović je na konferenciji za novinare u Nišu „obećala“ da država neće raskidati ugovore sa avio kompanijama koje sada lete iz Niša- a njih je četiri, među kojima su dve lou kost, te da se neće menjati cene karata, koje sada iznose i samo deset evra, niti povećavati avio takse od tri evra.

  Ona je nešto kasnije, na Televiziji Belle amie, tome pridodala još jedno obećanje- da će nacionalni prevoznik Aer Serbia „verovatno do kraja godine leteti iz Niša“.

  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su, međutim, danas kritikovali nameru države da „na krajnje bahat način“ preuzme Aerodrom „Konstatin Veliki“ od grada Niša i pozivali premijerku Anu Brnabić da odgovori da li je u planu osnivanje državnog preduzeća „Aerodromi Srbije“, koje bi objedinilo sve manje aerodrome u Srbiji.

  Ovaj sindikat ocenjuje da bi se formiranjem ovakvog preduzeća ugušila svaka dalja dalja perspektiva da se mali aerodromi razvijaju na osnovu jeftinih usluga i letova, zog čega će najveću štetu trpeti građani koji trenutno imaju priliku da iz Niša lete znatno jeftinije nego iz Beograda.

  – Zbog čitave tajnosti oko ugovora o koncesiji beogradskog Aerodroma ‘Nikola Tesla’ opravdano sumnjamo da će to državno preduzeće služiti isključivo kao garant koncesionaru da u narednih 25 godina drži monopol u okviru usluga avio prevoza putnika i robe-  navodi se u saopštenju „Sloge“.

  Niški odbor DS najavio je danas da će odbornička grupa te stranke dostaviti zahtev Skupštini grada da se u dnevni red  sledeće sednice, zakazane za utorak 10. april, ne uvrste tačke koje se odnose na otuđenje Niškog aerodroma.

  Ukoliko se to ipak dogodi, DS će „inicirati sastanak sa svim relevantim opozicionim političkim strankama, udruženjima, sindikatima, grupama građana, pojedincima i uključiti ih u pokretanje referenduma po pitanju niškog aerodroma“.

  – Referendumom će se poništiti odluka Skupštine Grada Niša o otuđenju, ocenili su oni.

  Danas se oglasio i Gradski odbor SNS u Nišu, koji je saopštio da „u potpunosti podržava politiku koju vodi predsednik stranke i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao i politiku Vlade Republike Srbije“.

  GO SNS saopštava i da „Grad Niš želi da Republika Srbija u budućem periodu uloži još više novca u razvojne i infrastrukturne projekte u Nišu, omogući privlačenje još više stranih investicija i otvaranje novih radnih mesta“.

  Gradsko veće Niša je krajem prošle sedmice, na preporuku Vlade Srbije, donelo odluku o ustupanju bez naknade osnivačkih prava i kompletne imovine Niškog aerodroma Republici, uz obrazloženje da je Niški aerodrom komercijalno neodrživ bez ozbiljne finansijske pomoći države.

  Odluka je izazvala proteste građana, kao i oštre reakcije dela nevladinog sektora, sindikata i javnosti.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi