More

  Predsednik NUNS-a u Nišu: Ova godina je prekretnica, bićemo “pukovnici ili pokojnici”

  • Ovo je prelomna godina da kažemo da živimo u kriminalizovanom društvu, da imamo posla sa kriminalcima, kabadahijama i primitivcima, i da se svemu tome jasno suprototstavimo, rekao je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić na promociji novogodišnjeg kalendara karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa
  • Bodrožić je dodao da je autokratija u Srbiji u poslednjem stadijumu, u kojem joj smetaju čak i zabavljači, te se tako dva penzionera, Koraks i njegov kolega Dušan Petričić, smatraju “terorističkom organizacijom koja hoće da sruši Vučića”
  • Količina budalaština vlasti je sve veća, pa se i emisije Zorana Kesića, Ivana Ivanovića, Olje Bećković ili “Pljiža”, u kojima može slobodno da se govori o problemima, sve češće bave tim budalaštinama, dok iza njih promiču vozovi, donose se katastrofalni zakoni, sužavaju se slobode…, rekao je osnivač i kolumnista dnevnog lista Danas Božidar Andrejić
  • Zorica Miladinović, dopisnica Danasa iz Niša, kazala je da pritisci na slobodne i profesionalne medije traju predugo, još od 90-tih, a da esnaf nema način da im se efikasno suprotstavi, već novinari koji se na taj način bave profesijom i danas plaćaju cenu koja često nije mala
  • Glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić je dodala da je poseban problem što su se novinari nezavisnih medija “navikli na pritiske”, koji pri tom često nemaju institucionalni epilog

  Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić ocenio je danas u Nišu da ova godina predstavlja “prekretnicu” u Srbiji jer bi se trebalo jasno suprotstaviti  autoritarnoj, bahatoj i kriminalizovanoj vlasti i biti “ili pukovnik ili pokojnik”.

  foto: m.k.

  – Ovo je prelomna godina da kažemo da živimo u kriminalizovanom društvu, da imamo posla sa kriminalcima, kabadahijama i primitivcima, i da se svemu tome jasno suprototstavimo-  rekao je Bodrožić na promociji novogodišnjeg kalendara karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa „Corax – nova era 2020“.

  On je kazao da su “(Aleksandar) Vučić i ekipa oteli državu”- mada Srbija nikada nije ni bila država u punom kapacitetu, i da je njihova bahatost sve veća.

  – Oni nas tuku, a mi im za to vreme ukazujemo, molimo i kumimo da to tako ne bude, uzdajući se u podršku Evrope, koja nikako da stigne, jer je ovoj vlasti po svoj prilici obećano da zbog rešenja pitanja Kosova može da radi šta god hoće- kazao je on.

  Bodrožić je dodao da je autokratija u Srbiji u poslednjem stadijumu, u kojem joj smetaju čak i zabavljači, odnosno autori zabavnih emisija ili karikaturisti.

  Opozicija i nezavisni analitičari su na “crnoj listi” nacionalnih televizija, među kojima i na RTS-u, pa su ostala samo ostrvca slobode, poput emisija Zorana Kesića ili Ivana Ivanovića.

  – Došli smo u situaciju da se dva penzionera, Koraks i (Dušan) Petričić, smatraju terorističkom organizacijom koja hoće da sruši Vučića- kazao je.

  Osnivač i kolumnista Danasa Božidar Andrejić je dodao da se emisije Kesića, Ivanovića i Olje Bećković, kao delimično i “Pljiž”, sve češće bave budalaštinama i besmislicama koje lansira aktuelna vlast, dok šuštinske teme ostaju zamagljene.

  – Količina budalaština vlasti je sve veća, pa se emisije u kojima može slobodno da se govori bave time da predsednik govori kineski jezik i drugim temama po sistemu “nisu gaće bermude”. Istovremeno, iza takvih tema promiču vozovi, donose se katastrofalni zakoni, sužavaju se slobode…- rekao je on.

  Andrejić je kazao da živimo u cirkusu od države u kojoj se pritisci na medije sprovode sve perfidnije, često preko lokalnih “šerifa” i problematičnih ljudi.

  – Vlast nas “pravi ludima”, ali građani su anastezirani i “priviknuti na sve”, te njihova adekvatna reakcija ili podrška slobodnim i profesionalnim medijima koji o pišu o problemima- uglavnom izostaje- kazao je on.

  Zorica Miladinović, dopisnica Danasa iz Niša, dodala je da su pritisci na medije sve veći, ali i da je ignorisanje novinarskog zapitkivanja o značajnim i delikatnim temama sve bahatije, te je i sve veći broj pitanja prosleđenih po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji ostaju bez ikakvog  odgovora.

  On je ocenila da je problem utoliko veći što bahatost vlasti, gušenje slobode medija i pritisci na novinare traju predugo, još od devedesetih, sa kraćim prekidima.

  – Slobodni i profesionalni mediji nemaju način da se tome efikasno suprotstave. Bavljenje profesijom uz poštovanje njenih pravila, standarda i kodeksa, ovde ima cenu, i ona često nije mala, a samo manji broj novinara je spreman da je zarad profesije i plati- kazala je ona.

  Glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić je rekla da je Srbija “raj” za karikaturiste i istraživačke novinare, a kao poseban problem navela što su se novinari nezavisnih medija “navikli na pritiske”, koji pri tom često nemaju institucionalni epilog.

  Ona je dodala da pritisci i zastrašivanja na Južne vesti ne proizvode efekat, tim pre što oni “zamenjuju” demantije, kojih suštinski i nema.

  Bjeletić je kao poslednji takav primer navela telefonski poziv Zvezdana Milovanovića, poverenika SNS-a za Niš i vlasnika jednog medija, u kojem je vređao autora teksta o ugovaranju partijskog zapošljavanja u javnom sektoru na viber grupi funkcionera i članova SNS-a, što je dokumentovano i skrinšotovima. Milovanović nije demantovao objavljene informacije, ali je izneo niz uvreda na račun novinara.

  Tribina o slobodi medija započela je kratkim filmom o promociji kalendara u sedam gradova širom Srbije, koji su prethodili promociji u Nišu.

  foto: m.k.

  Pre tribine, ispred Media i reform centra prodavani su Koraksovi novogodišnji kalendari.

  Građani su bili zainteresovani kako za kalendar, tako i za razgovor sa novinarima, kojima su iznosili svoje stavove, kao i probleme o kojima bi “trebalo pisati”.


  Novi optimizam

  Promocija je organizovana u produkciji lista Danas i Novog optimizma, u saradnji sa Media i reform centrom  i Južnim vestima.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi