More

  PREDSEDNIK NIŠKIH DEMOKRATA: NISMO ODUSTALI OD REFERENDUMA, SAMO ČEKAMO OCENU ZAKONITOSTI ODLUKE O POKLANJANJU NIŠKOG AERODROMA

  • Čekamo ocenu Ustavnog suda o ustavnosti I zakonitosti odluke Skupštine Niša da prepusti vlasništvo nad Aerodromom “ Konstantin Veliki” državi, a kad je dobijemo odlučićemo zajedno sa ostalim opozicionim strankama da li ćemo organizovati referendum, rekao je predsednik GO DS Miodrag Stanković.
  • On je kazao da je je već naložio pravnicima I advokatima da razmotre sve pravne osnove pokretanja refenduma, koji je “važan i zahtevan posao”.
  • Prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i Statutu grada, potrebno je prikupiti potpise deset odsto upisanih birača, odnosno nešto više od 25.000 građana, i to u veoma kratkom roku, od sedam dana- rekao je Vladimir Domazet, gradski odbornik, funkcioner DS i advokat.
  • I odbornik Pokreta” Dosta je bilo” Marko Stojanović, predlagač odluke o referendumu Skupštini Niša, rekao je da nema odustajanja od referenduma.
  • Stanković je ocenio da udružena opozicija I nevladini sektor moraju tehnički dobro da se pripreme za prikupljanje 25.000 potpisa za sedam dana.

   

  foto: Vesna Torović

  Nismo odustali od referenduma o vlasničkom statusu Aerodroma “ Konstantin Veliki “, ali čekamo odgovor o oceni zakonitosti odluke Skupštine Niša, koja je državi prepustila osnivačka I upravljačka prava Niškog aerodroma, rekao je za Medijsku kutiju predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Miodrag Stanković.

  On je podsetio da je Inicijativa “ Ne damo niški aerodrom” pokrenula pred Ustavnim sudom  postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke Skupštine grada, kao i istovetnog predloga Gradskog veća, donetog na preporuku Vlade Srbije,da država preuzme Niški aerodrom.

  -U zavisnosti od odgovora, razmotrićemo sa ostalim opozicionim strankama u Nišu sve mogućnosti oko preduzimanja narednih koraka. U svakom slučaju nećemo se lako predati-kazao je čelnik niški demokrata.

  Stanković je napomenuo da je već naložio pravnicima I advokatima da razmotre sve pravne osnove pokretanja refenduma, koji je “važan i zahtevan posao”.

  -Prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i Statutu grada, potrebno prikupiti potpise deset odsto upisanih birača, odnosno nešto više od 25.000 građana, i to u veoma kratkom roku, od sedam dana- rekao  je Vladimir Domazet, gradski odbornik, funkcioner DS i advokat.

  On je ocenio da će biti potrebna i tehnička i druga podrška svih istomišljenika iz opozicije, nevladinog sektora, sindikata i drugih organizacija.

  I odbornik Pokreta” Dosta je bilo” Marko Stojanović, koji je, inače, zvanično predložio Skupštini Niša, koja je to odbila,  da se u dnevni red uvrsti o odluka o rerendumu oko vlasničnog statusa Niškog aerodroma, rekao je da nema odustajanja od referenduma.

  –Već sam rekao da referendum, dakle, može da bude organizovan i naknadno, nakon što je Skupština grada usvojila odluku o poklanjanju Aerodroma Republici- kazao je Stojanović.

  Odluka da se osnivačka prava, kompletna imovina, sertifikati i licence Niškog aerodroma, koji u poslednje tri godine beleži značajnu poslovnu ekspanziju i povećanje broja putnika, besplatno ustupe državi usvojena je 30. marta na sednici Gradskog veća. Ona je doneta na preporuku Vlade Srbije.

  Nakon usvajanja ovakve odluke započeli su građanski protesti u Nišu, uz javno izražavanje sumnje da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad „Konstantinom Velikim“ kako bi narednih godina ograničila broj njegovih putnika, u korist koncesionara Beogradskog aerodroma, francuske kompanije Vansi erport.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić kasnije su potvrdili da koncesioni ugovor predviđa tu vrstu ograničenja.

  Posle tromesečnog odlaganja sednice Skupštine grada, zbog kojeg je Nišu pretilo potencijalno uvođenje prinudne uprave,  odbornicu su 22. juna većinom glasova odlučili da se imovina, osnivačka prava i udeo Niškog aerodroma besplatno ustupe Republici.


  STANKOVIĆ: SAMO SEDAM DANA PRIKUPLJANJE 25.000 POTPISA ZA REFERENDUM

  -Udružena opozicija I nevladini sektor moraju dobro tehnički da se  organizuju za raspisivanje refrerenduma, jer je kratak rok, odnosno za sedam dana moramo da skupimo više od 25.000 potpisa-ocenio je predsednik GO DS Miodrag Stanković.

  On je dodao da se prikupljenj  potpisi  zajedno sa inicijativom o raspisivanju referenduma predaju Skupštini grada, koja u tom slučaju mora da raspiše referendum.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi