More

  PREDLOG O REGIONALNIM JAVNIM SERVISIMA- NA STO

  • Cilj nove medijske strategije trebalo bi da bude ispravljanje jasno uočenih grešaka predhodne strategije  i medijskih zakona, mogao bi da glasi jedan od zaključaka tribine „Kako do bolje medijske strategije“
  • Pitanje je koliko ovde uopšte ima medija, a koliko sredstava propagande, odmazde i zabave, kazao je direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović, ocenujući da Pink, Informer ili Srpski telegraf nisu mediji, baš kao ni što RTS nije javni servis
  • Na sto bi trebalo staviti predlog o uvođenju regionalnih javnih servisa i o njemu diskutovati sa aspekta ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja i medijskih potreba građana, a bez dosadašnje ostrašćenosti, pristrasnosti ili pritisaka različitih lobija, rekla je Zorica Miladinović, novinarka Danasa.
  • Robert Kasumović, iz Foruma Roma Srbije i portala Mašina, kazao je da je  „neophodna reforma javnih servisa“ i ocenio da bi manjine bolje ostvarile pravo na informisanje ukoliko bi se formirali regionalni javni servisi
  • Milosav Jukić, iz Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS), rekao je da se to udruženje zalaže za formiranje regionalnih javnih servisa jer smatra da bi ono između ostalog sprečilo diskriminaciju  građana južno od Beograda
  • Bojana Selaković iz Građanskih incijativa Beograda je kazala da je neophodno da građani kroz udruženja i na druge načine utiču na medijsku sferu, odnosno na program javnog servisa i projektno sufinansiranje medija

  foto: UPSS

  Cilj nove Medijske strategija trebalo bi da bude ispravljanje jasno uočenih grešaka predhodne strategije  i aktuelnih medijskih zakona, mogao bi da glasi jedan od zaključaka tribine „Kako do bolje medijske strategije“ održane danas u Nišu.

  Učesnici tribine su kazali da verovatnoća da se to dogodi nije velika, kako zbog toga što se u institucionalno urušenoj Srbiji sve strategije donose u korist vlasti, tako i zbog loše medijske situacije i pasivnosti građana.

  – Na sto bi trebalo staviti predlog o uvođenju regionalnih javnih servisa i o  njemu diskutovati sa aspekta ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja i medijskih potreba građana, a bez dosadašnje ostrašćenosti, pristrasnosti ili pritisaka različitih lobija- rekla je Zorica Miladinović, novinarka Danasa.

  Ona je kazala da Srbija do sada nije imala iskustvo postojanja i rada medijskih javnih servisa, jer se Radio televizija Srbije još uvek ponaša kao javno preduzeće koje je osnovala izvršna vlast, a ni mediji lokalnih samouprava pre privatizacije nisu bili ovakvi servisi.

  Prema njenoj oceni, osnovne greške medijskih zakona su „privatizacija medija po svaku cenu“, neadekvatna ovlašćenja i odgovornost REM-a i konkursno sufinansiranje medijskih projekata bez jasnih kriterijuma, monitoringa načina trošenja javnog novca i ostvarenja javnog interesa u budžetski podržanim medijskim sadržajima, kao i bez odgovornosti medijskih vlasnika za to trošenje i sadršaje.

  – Bezmalo svaka peta privatizacija je poništena, a više od 70 odsto medijskih radnika koji rade u privatizovanim medijima smatra da se nakon privatizacije još manje ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja, da je njihov profesionalni integritet još niži, a materijalni status još teži. Uostalom, svaki proces u kojoj je jedan od simbola postao Radoica Milosavljević ima ozbiljan problem- rekla je Miladinović.

  Zoran Gavrilović, direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), ocenio je da se u Srbiji  medijska struka zloupotrebljava da bi se vlast i kriminal legitimisali.

  – Pitanje je koliko ovde uopšte ima medija, a koliko sredstava ogoljene propagande, odmazde i zabave. Pink, Informer ili Srpski telegraf nisu mediji, baš kao ni što RTS nije javni servis- kazao je on.

  Gavrilović je kazao da bi nova Medijska strategija morala da se zasniva na tri stuba- integritetu medija i novinarske profesije, uključivanju građana koji moraju da imaju mogućnost da kažu šta žele i šta su dobili za svoj novac, kao i „ozbiljnu popravku REM-a“ i unapređenje rada javnih servisa.

  Robert Kasumović, iz Foruma Roma Srbije i portala Mašina, kazao je da romska manjinska zajednica u Srbiji na javnom servisu- RTVu, ima samo jednu emisiju sedmično, koju Romi izvan Vojvodine ne mogu da vide, a koja se reprizira na RTS-u „ne zna se kada“.

  On je ocenio da je „neophodna reforma javnih servisa“, te razmatranje predloga formiranja regionalnih javnih servisa, kako bi manjine ozbiljnije ostvarile pravo na informisanje.

  Milosav Jukić, iz Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS), rekao je da se to udruženje zalaže za formiranje regionalnih javnih servisa jer smatra da je takvo rešenje u korist građana, posebno onih južno od Beograda.

  – Ovi građani su diskriminisani u odnosu na sugrađane na severu, koji osim RTS, imaju i dva kanala RTV, dva kanala Radio Beograda i Radio 202, koje, inače, plaćaju svi građani Srbije- kazao je.

  Bojana Selaković iz Građanskih incijativa Beograda nije komentarisala ovakav predlog, ali je naglasila da je neophodno da građani kroz udruženja i na druge načine utiču na medijsku sferu, odnosno na program javnog servisa i projektno sufinansiranje medija.

  Trbinu je organizovao UPSS.


  KAD SE PODVUČE CRTA- OVO NIŠTA NE VALJA

  – Kada se podvuče crta- ovo ništa ne valja, a novinari su u najvećoj meri sami krivi za situaciju u kojoj su se našli. Na ovogodišnjim konkurisma za sufinansiranje medijskih projekata došlo je do masovne eliminacije ozbiljnih novinarskih udruženja, a njihovo mesto zauzela su hibridna udruženja, koja zapravo formiraju različiti medijski tajkuni. Nema nama dobra dok se dva najjača novinarska udruženja- UNS i NUNS, ne ujedine, i dok se ne formira pravi i ozbiljan sindikat- rekao je Milorad Doderović, član Izvršnog odbora UNS-a.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi