More

  PRAVOSUĐE NI POSLE VIŠE OD DVE GODINE NE PROVERAVA IZVEŠTAJE O NAVODNIM ZLOUPOTREBAMA U NIŠKOM POGREBNOM PREDUZEĆU „GORICA“

  • Nadležna tužilaštva i sudovi još nisu postupali povodom tri izveštaja Radne grupe za kontrolu poslovanja JKP „Gorica“, donetih početkom 2017, u kojima su iznete tvrdnje o navodnim zloupotrebama, potkrepljene zvaničnom dokumentcijom
  • Predsednik Radne grupe Zoran Jovanović, koji je i pripadnik ASNS „Gorice“, u septembru 2017. godine podneo je tužbu Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, koje je “nakon izvršenih provera i tužbu i dokaze o zloupotrebama prosledilo Višem javnom tužilaštvu u Nišu na dalje postupanje“
  • Član Radne grupe Rade Rašović, koji je bio predsednik ASNS „Gorice“, podneo je nekoliko krivičnih prijava zbog navodnog zelenašenja u „Gorici“, neuplaćivanja novca od sahrana na račun preduzeća i nezakonitog povećanja plata menadžmenta za 30 odsto
  • Rašović i Jovanović kažu da su upravo zbog iznošenja tvrdnji o ovim i drugim zloupotrebama dobili otkaze, a „Gorica“ protiv njih podnela krivične prijave zbog „uznemiravanja javnosti“, po kojima se „ekspresno postupa“
  • Pošto su ostali bez prihoda, Jovanović je otišao u Slovačku, a Rašović razmišlja o odlasku za Sloveniju

  Nadležna tužilaštva i sudovi ni posle više od dve godine nisu postupali povodom tvrdnji o nizu zloupotreba u  JKP „Gorica“ iznetim u tri izveštaja Radne grupe za kontrolu poslovanja u tom pogrebnom preduzeću.

  Umesto toga, predsednik i član Radne grupe Zoran Jovanović i Rade Rašović, koji su i nekadašnji lideri Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u tom pogrebnom preduzeću, dobili su otkaze, a „Gorica“ je protiv njih podnela krivične prijave zbog „uznemiravanja javnosti“.

  Pošto su ostali bez prihoda, Jovanović je, trbuhom za kruhom, otišao u Slovačku, a Rašović je prinuđen da razmišlja o radnom odlasku za Sloveniju.

  Radna grupa, koju je fomirao gradonačelnik Niša Darko Bulatović u februaru 2017, ubrzo je uradila izveštaj o “kriminalu, korupciji i zloupotrebama” u preduzeću, potkrepljen zvaničnom dokumentacijom, a nešto kasnije i dve dopune izveštaja.

  Jovanović je već u vreme objavljivanja izveštaja proglašen za tehnološki višak, a Rašović je dobio otkaz u februaru 2018.

  foto: Vesna Torović

  Rašović tvrdi da su u ove i kasnije zloupotrebe vezane za „Goricu“ umešani  ne samo bivši menadžment na čelu sa direktorom Igorom Novakovićem, već i najviši gradski funkcioneri, među kojima  gradonačelnik Darko Bulatović i funkcioner niških socijalista Mile Ilić.

  – U izveštajima, inače dokumentovanim fotografijama, kopijama faktura i drugim zvaničnim “papirima”, navedeno je i da su radnici i službeni automobili “Gorice” korišćeni za Ilićeve privatne potrebe. Bulatović je, pak, čekao osam meseci da izveštaj Radne grupe dostavi budžetskoj inspekciji, dok je ključna dopuna izveštaja „nestala“. Pojedini opozicioni odbornici su na sednici Skupštine grada tvrdili da je policija tu dopunu, posle više meseci, pronašla u Bulatovićevom kabinetu, sakrivenu ispod televizora- kaže Rašović.

  On kaže da je i lično podneo nekoliko krivičnih prijava zbog navodnog zelenašenja u „Gorici“, neuplaćivanja novca od sahrana na račun preduzeća i nezakonitog povećanja plata menadžmenta za 30 odsto. Jedna od njih je odbačena zbog navodne zastarelosti, a povodom druge dve ga „niko nije zvao“.

  foto: privatna arhiva

  Jovanović dodaje da je o „brojnim zloupotrebama“ u “Gorici” u septembru 2017. godine obavestio i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je odgovorilo da su “nakon izvršenih provera tužbu i dokaze prosledili Višem javnom tužilaštvu u Nišu na dalje postupanje“.

  – Više tužilaštvo nikoga od nas iz Radne grupe nije pozvalo da da izjavu, niti imamo saznanja da je na bilo koji način postupalo- kaže.

  On tvrdi da je nezakonito proglašen za tehnološki višak „zbog javnog ukazivanja na korupciju i pljačku“, ali da proces nije ni blizu kraja.

  – I kolegu Rašovića i mene su eliminisali zbog naše sindikalne i ljudske borbe za istinu, pravdu, naše preduzeće, grad…- ocenjuje on.

  Rašović dodaje da ni njegov postupak pred Osnovnim sudom zbog “nezakonitog otkaza” nije odmakao dalje od početka.

  On kaže da mu ni Viši sud u Nišu nije omogućio status uzbunivača koji je zahtevao pre skoro 15 meseci. Apelacioni sud nedavno je “oborio” negativnu odluku Višeg  suda i vratio predmet na ponovno postupanje, tako da se „praktično kreće od početka“.

  – Za razliku od naših radnih sporova koji “stoje”, krivične prijave koje je “Gorica” podnela protiv Jovanovića i mene, jer smo iznošenjem podataka do kojih smo došli navodno uznemirili javnost i izazvali paniku, ekspresno se rešavaju. Zamenik osnovnog javnog tužioca u Nišu Jova Tasić nas je već zvao na saslušanje, uzeo naše izjave, tražio dokumentaciju koju smo mu dostavili. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora od pet godina…- kaže on.                 

  Jovanović je uveren da “Gorica” i dalje propada zbog toga što niko nije postupao po izveštajima Radne grupe i da „za sobom povlači ceo komunalni sistem grada“.

  – Preduzeće je i danas u blokadi i dotira se velikim sumama koje nestaju, odnosno završavaju kao gubitak. Prema mojoj proceni, grad je samo u poslednjih pet meseci u „Goricu“ uložio oko 150 miliona dinara kroz dokapitalizaciju, kreditne linije i druga ulaganja- tvrdi Jovanović.

  Rašović je, inače, prošle godine skrenuo pažnju javnosti i svojim tvrdnjama da se „zbog neispravnih hladnjača leševi u Kliničkom centru Niš raspadaju“, a da „neki od njih zbog neažurnosti stoje u hladnjači na Novom groblju i po četiri meseca“.

  On je rekao da se deo umrlih koji su socijalni slučajevi „sahranjuju u sanducima napravljenim od kucanih dasaka, iako je novac za sahranu te kategorije pokojnika uredno uplaćivan preduzeću“.

  Prema njegovim rečima, osuđenici Kazneno- popravnog zavoda Niš se ne bave samo održavanjem Novog groblja, već „pod nejasnim uslovima vode sahrane, za šta je dovoljno da samo obuku uniformu ‘Gorice’”.


  „GORICA“: NIJE TAČNO

  Prethodni menadžment “Gorice” na čelu sa direktorom Igorom Novakovićem demantovao je skoro sve optužbe Radeta Rašovića.

  Posebno mu je zamereno što je u medijima “iznosio lažne podatke” o tome da deo novca od sahrana navodno završava van preduzeća i da se leševi koji čekaju na sahranjivanje raspadaju, uz tvrdnju da finansijski izveštaji i ispravnost hladnjača “govore drugačije”.

  U rešenju o Rašovićevom otkazu se navodi da mu radni odnos prestaje “zbog nepoštovanja  radne discipline, odnosno zbog toga što je njegovo ponašanje takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca”.

  Na spisku njegovih “disciplinskih propusta” nalazi se “iznošenje neistina i širenje lažnih vesti o poslovanju preduzeća u medijima” čime je “izazivao veliko uznemirenje građana” ili “kriminalizovao pojedine ličnosti iz menadžmenta”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi