More

  PRAVNU POMOĆ NE TRAŽE PRAVE ŽRTVE TORTURE VEĆ GRAĐANI KOJI ČEKAJU U REDOVIMA ILI IH MALTERTIRAJU KOMŠIJE

  • Centru za ljudska prava za dva meseca se javila jedna žrtva i jedna potencijalna žrtva torture i nečovečnog postupanja, kaže predsednica Centra Lidija Vučković.
  • Građani prijavljuju torturu jer su “čekali u redovima ili ih maltrertiraju komšije”.
  • Vučković zamolila građane da prilikom prijave na telefone Centra  saopšte osnovne podatke o sebi i slučaju, kako bi mogli adekvatno da reaguju
  • Advokati Centra će u naredne tri godine pred sudom zastupati 10 žrtava , a pravne savete će dobiti od 120 do 150 osoba.

  foto: Saša Đorđević

  Jedna žrtva torture i jedna potencijalna žrtva nečovečnog postupanja zatražile su u poslednja dva meseca pomoć od advokata Centra za ljudska prava u Nišu, kaže Lidija Vučković, predsednica ovog Centra.

  Ona kaže da se Centru se od marta ove godine, pak, javio veliki broj građana koji se žalio na  torturu jer su “čekali u redu u opštini, kod lekara i drugim javnim ustanovama”.

  -Veoma je važno da ljudi shvate da tortura nije ako nekome komšija baca otpatke na terasu ili ga na drugi način maltretira- kaže Vučković za Medijsku kutiju.

  Ona precizira da Centar pomaže žrtvama torture i nečovečnog postupanja koje se nalaze  u zatvorima, policijskim pritvorima, zatvorenim odeljenjma psihijatrijskih bolnica, ustanovama socijalne zaštite gde su trajno smeštene osobe sa mentalnim invaliditetom, domovima za smeštaj starih osoba i sličnim ustanovama

  Ona preizira da su advokati Centra već su utvrdili da se u jednom slučaju radi o torture, ali za sada ne želi da iznosi konkretnije podatke u vezi sa njim.

  -Našu pravnu pomoć tražila je i starija žena zbog nečovečnog postupanja. Tu ženu su suprug i ćerka prijavili za porodično nasilje i ona je prinudno hospitalizovana u psihijatrijsku ustanovu. Policija i Hitna pomoć poštovali su procedure propisane za takve slučaje. Međutim, psihijatar je utvrdio da ona nije psihički bolesna i vraćena je kući-kaže  ona.

  Vučković napominje da će u ovom slučaju teško biti dokazano nečovečno postupanje jer su nadležni organi poštovali procedure.

  -Postavlja se pitanje da li su onda dobre procedure ili ih treba menjati. Iako je bilo sve po proceduri, žena, koja je stara i bolesna, doživela je veliki šok jer su je prinudno smestili u psihijatrijsku ustanovu –objašnjava ona.

  Stevan Arambašić, advokat iz Novog Sada, bivši sudija i zamenik pokrajinskog ombudsmana zadužen za mesta zatvaranja, naglašava da su tortura i nehumano postupanje apsolutno zabranjeni i da u korpusu ljudskih prava predstavljaju jednu od najznačajnijih stavki.

  On dodaje da svi prostori u kojima su lica lišena slobode kretanja  “predstavljaju potencijalni okvir gde može doći, i u velikom procentu slučajeva dolazi, do nehumanog i nečovečnog postupanja, odnosno do torture”.

  Advokati Centra će u naredne tri godine biti branioci u 10 slučajeva, ali će moći da pruže oko 300 “pravnih radnji”, što značiti da će pravnu pomoć moći da dobije 120 do 150 osoba, koje se osnovano žale.

  Za pravnu pomoć i zastupanje angažovani su advokati iz Beograda, Novog Sada, Novog Pazara i Niša, koji imaju veliko iskustvo u oblasti ljudskih prava.

  Besplatna pravna pomoć se pruža u okviru projekta „Sveobuhvatna akcija protiv torture“, koji zajedno sprovode Centar za ljudska prava, Međunarodna mreža pomoći (IAN) i Centar za gradjansku inicijativu iz bivše jugoslovenske republike Makedonije. Finansijer je Evropska komisija.


   VUČKOVIĆ: ŽRTVE MORAJU DA KAŽU PRAVO IME I PREZIME I RAZLOG ZBOG KOJEG ZOVU

  -Na naše telefone se javlja ogroman broj ljudi, koji ne ostavlja precizne podatke. Moraju na telefonskoj sekretarici da ostave poruku u kojoj će navesti puno ime i prezime, razlog zbog kojeg zovu i broj telefona ih možemo kontaktirati-kaže Lidija Vučković.   

  Potencijalne žrtve torture i nečovečnog postupanja mogu da se jave na telefon Centra za ljudska prava (018)  524- 332 ili na e-mail adresu: ni_cent@eunet.rs . Mogu da pošalju pismo poštom na adresu : Centar za ljudska prava-Niš, Ulica cara Dušana, broj 54  Poslovni centar  „Dušanov Bazar“ Kupola, lokal 202, 18000 Niš.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi