More

  PRAVNA POMOĆ ZA ŽRTVE TORTURE I NEČOVEČNOG POSTUPANJA

  • Osobe sa teritorije Srbije koje su smeštene u institucijama gde im je ograničena sloboda kretanja, a izložene su torturi i nečovečnom postupanju, imaće pravo na besplatne pravne savete
  • Advokati će u naredne tri godine pred sudom zastupati 10 žrtava , a pravne savete će dobiti od 120 do 150 osoba.
  • U niškom Centru za ljudska prava očekuju da najveći broj žrtava traži besplatnu pravnu pomoć zbog zbog nečovečnog postupanja prilikom policijskoj zadržavanja.

  foto: Saša Đorđević

  Advokati Centra za ljudska prava u Nišu pružaće u naredne tri godine besplatnu pravnu pomoć i pravno zastupanje pred sudovima osobama sa teritorije cele Srbije koje su smeštene u različitima ustanovama gde im je ograničena sloboda kretanja, a izložene su torturi i nečovečnom postupanju.

  Pravo na ovu vrstu pravne podrške  imaće osobe koje se nalaze u zatvorima, policijskim pritvorima, zatvorenim odeljenjma psihijatrskih bolnica, ustanovama socijalne zaštite gde su trajno smeštene osobe sa mentalnim invaliditetom, domovima za smeštaj starih osoba i sličnim ustanovama.

  Stevan Arambašić, advokat iz Novog Sada, bivši sudija i zamenik pokrajinskog ombudsmana zadužen za mesta zatvaranja, naglašava da su tortura i nehumano postupanje apsolutno zabranjeni i da u korpusu ljudskih prava predstavljaju jednu od najznačajnijih stavki. On je kazao da svi prostori u kojima su lica lišena slobode kretanja  “predstavljaju potencijalni okvir gde može doći, i u velikom procentu slučajeva dolazi, do nehumanog i nečovečnog postupanja, odnosno do torture”.

  – Pred sudom će naši advokati biti branioci u 10 slučajeva, ali će moći da pruže oko 300 pravnih radnji, što će značiti da će pravnu pomoć moći da dobije 120 do 150 osoba, koje se osnovano žale- kaže predsednica Centra za ljudska prava u Nišu Lidija Vučković.

  Ona napominje da je izvesno da će najveći broj žrtava tražiti besplatnu pravnu pomoć zbog zbog nečovečnog postupanja prilikom policijskog zadržavanja.

  – Prema našim dosadašnjim iskustvima, mnogo je manje slučajeva nečovećnog postupanja u kazneno-popravnim domovima u odnosu na policijski pritvor. Imali smo pozitivni primer kad su nadležni iz KPZ u Nišu sami prijavili slučaj da je njihov službenik nečovečno postupao prema osuđeniku. Nažalost, nadležno tužilaštvo je odbacilo taj slučaj kao neosnovan. Osobe koje su smeštene u psihijatrijskim bolnicama, gerentološkim centrima i ustanovama za ljude sa posebnim potrebama često nisu u mogućnosti da same prijave nečovečno postupanje- kaže predsednica Centra.

  Za pravnu pomoć i zastupanje angažovani su advokati iz Beograda, Novog Sada, Novog Pazara i Niša, koji imaju veliko iskustvo u oblasti ljudskih prava. Besplatna pravna pomoć će se pružati u okviru projekta „Sveobuhvatna akcija protiv torture“, koji zajedno sprovode Centar za ljudska prava, Međunarodna mreža pomoći (IAN) i Centra za gradjansku inicijativu iz bivše jugoslovenske republike Makedonije. Finansijer je Evropska komisija.

            Prijava torture i nečovečnog postupanja

  Potencijalne žrtve torture i nečovečnog postupanja mogu da se jave na telefon Centra za ljudska prava (018)  524- 332 ili na e-mail adresu: ni_cent@eunet.rs . Mogu da pošalju pismo poštom na adresu : Centar za ljudska prava-Niš, Ulica cara Dušana, br. 54  PC „Dušanov Bazar“ Kupola, lokal 202  18000 Niš.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi