More

  PRANJE NOVCA I NAMEŠTANJE TENDERA NAJČEŠĆI OBLIK KORUPCIJE U NIŠU

  • Ivan Simonović, rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Nišu, kazao je da je u niškom javnom sektoru najčešći oblik koruptivnog ponašanja u domenu javnih nabavki i pranja novca
  • Trenutno radimo na nekoliko predistražnih postupaka protiv različitih opština iz čitavog juga Srbije, ali i javnih preduzeća iz Niša, rekao je on
  • Ministarska pravosuđa Nela Kuburović naglasila je da su neki od najvažnijh istraga vezanih za korupciju, poput one u vezi sa malverzacijama direktora CIP-a, vođeni u Nišu, ali nije mogla da preciza koliko je tih slučajeva imalo sudski epilog
  • Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da u borbi protiv korupcije da Srbija može da se meri i sa ozbiljnim državama Evropske unije
  • Država je danas prepoznala potrebu da se sistemski bori protiv korupcije, rekao je on
  • Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je da u Srbiji postoji dobar pravni okvir i nacionalna strategija u borbi protiv korupcije
  fotp: Ministarstvo pravde

  Rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva Ivan Simonović rekao je danas da je u Nišu korupcija najprisutnija u domenu javnih nabavki, odnosno nameštanja tendera i pranja para.

  – U ovom trenutku u toku nekoliko predistražnih postupaka protiv različitih opština iz čitavog juga Srbije, ali i javnih preduzeća iz Niša- kazao je Simonović na Antikorupcijskom forumu o primeni Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji je danas održan u Nišu.

  Ministarka pravosuđa Nela Kuburović naglasila je da su neke od najvažnijih istraga vezane za korupciju vođene u Nišu, mada nije mogla precizno da kaže koliko je od tih  slučajeva imalo sudski epilog.

  -Upravo je niško odeljenje radilo na  istrazi u vezi sa malverzacijama direktora Saobraćajnog instituta CIP-rekla je ministarka.

  Ona je kazala da je povećan broj osuđujućih presuda kada je reč o krivičnim delima sa koruptivnim elementom, a to su najčešće krivična dela za odgovorna lica, odnosno zloupotrebu položaja odgovornog lica za primanje mita.

  -Dobre rezultate tužilaštvo za organizovani kriminal je ostvarilo kada je reč o pranju novca- dodala je Kuburović.

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da u borbi protiv korupcije da Srbija može da se meri ne samo u regionu, nego i sa ozbiljnim državama Evropske unije.

  -Ne može da se gleda samo kroz jedan zakon zato što mi danas imamo suštinu, a to je da je država prepoznala potrebu da se sistemski bori protiv korupcije- konstatovao je Stefanović.

  Na Forumu je predstavljen rad specijalnih odeljenja za suzbijanje korupcije širom Srbije, a prisustvovali su i ambasador delegacije OEBS-a Abdrea Oricio, kao i ambasador Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.


  FABRICI: ZADOVOLJAN SAM NAPRETKOM SRBIJE U BORBI PROTIV KORUPCIJE

  Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Srbija na dobrom putu u oblasti borbe protiv korupcije.

  -Zadovoljan sam dosadašnjim napretkom Srbije u borbi protiv korupcije. Postoji dobar pravni okvir i nacionalna strategija, a značajan pomak postignut je u primeni IT tehnologije i pristupu informacijama u samom istražnom postupku-kazap je on.

   Fabrici je dodao da je dobro što postoje četiri specijalizovana odeljenja u četiri velika centra u zemlji.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi