More

  Pozorišta iz Bitolja i Temišvara otkazala učešće na festivalu „Teatar na raskršću“ u Nišu

  • Iz zvanične selekcije festivala “ Teatar na raskršću” u Nišu povučene dve od osam predstava- Bakhe” Euripida, Narodnog teatra Bitolj, iz Severne Makedonije i “Labudovo jezero-novo viđenje” teatar „Čiki Gergelji“ iz Temišvara iz Rumunije
  • Razlozi za ovakav korak je solidarnost sa rediteljima tih predstava Igorom Vukom Torbicom i Kokanom Mladenovićem koji su odbili da režiraju u Nišu zato što je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić pokrovitelj ovog festivala
  • Izvor Medijske kutije kaže da direktor niškog teatra Spasoje Ž. Milovanović vrši pritisak preko ambasada Rumunije i Severne Makedonije da ta pozorišta, ipak, dođu na festival
  • Naš sagovornik dodaje da je Milovanović dodatno zabrinut jer postoje nezvanične najave da bi pozorišta iz Ljubljane i  Zagreba takođe mogla da otkažu učešće na festivalu

  Narodni teatar Bitolj, iz Severne Makedonije, odlučio je da povuče predstavu “Bakhe” Euripida, u režiji Igora Vuka Torbice, sa drugog pozorišnog festivala balkanskog kulturnog prostora “Teatar na raskršću” u Nišu, saznaje Medijska kutija.

  Izvor našeg lista kaže da se bitoljski teatar na ovakav korak odlučio iz solidarnosti sa rediteljem Torbicom koji je odbio da režira u Nišu zato što je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić prihvatio poziv Narodnog pozorišta u Nišu da bude pokrovitelj ovogodišnjeg “Teatra na raskršću”.

  „Čiki Gergelji“ teatar iz Temišvara iz Rumunije je prvo pozorište koje je otkazalo učešće na festivalu sa predstavom “Labudovo jezero – novo viđenje” u režiji Kokana Mladenovića.

  -Drago nam je što je naša predstava “Labudovo jezero “ izabrana za festival, ali smo odlučili da je povučemo zbog saradnje sa Mladenovićem, koji je ovu predstavu režirao. Gospodin Mladenović je otkazao saradnju sa vašim festivalom zbog političke konotacije festivala i mi ćemo pratiti njegov primer – navode u “Čiki Gergelji” teatru.

  Mladenović je pre toga odbio da režira predstavu “Sitničarnica kod srećne ruke” akademika Gorana Petrovića, kojom je 11. marta trebalo da bude otvoren festival i obeležen dan niškog teatra.

  -Direktor niškog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović  je u ogromnoj panici jer predstava iz Bitolja već druga otkazana iz ovogodišnje selekcije. Pokušava preko Ambasade Severne Makedonije u Beogradu da privoli Makedonce da, ipak, dođu na festival. To isto radi i preko Rumunske ambasade kako bi teatar iz Temišvara  došao u Niš. Vrši se ogroman pritisak i preko Ministarstva kulture Srbije koje je zatražilo zvanično obrazloženje od ove dve ambasade zašto su pozorišta iz njihovih zemalja odlučila da se povuku sa festivala -tvrdi dobro upućen izvor Medijske kutije.

  Naš sagovornik kaže da je Milovanović dodatno zabrinut jer postoje nezvanične najave da bi Slovenačko mladinsko gledališče iz Ljubljane i Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba takođe mogli da otkažu učešće na “ Teatru na raskršću”.

  foto: m.k.

  Direktor Narodnog pozorišta u Nišu nije želeo da govori za Medijsku kutiju, samo je rekao da “nema nikakav komentar i da ne daje ikakve izjave”.

  Inače, na festivalu “ Teatar na raskršću”, koji će biti održan od 11. do 19. marta u Narodnom pozorištu u Nišu, u takmičarskom delu je trebalo da bude izvedeno osam predstava, koje govore o odnosu čoveka prema slobodi.


  Izuzetna selekcija !

  Posle zvanične najave koje će se sve predstave naći u selekciji drugog “ Teatra na raskršću”  reditelj Kokan Mladenović je ocenio da se radi o izuzetnoj selekciji.

  -Niška publika će moći da vidi sve najbolje predstave koje su se igrale tokom protekle sezona na prostoru bivše Jugoslavije. Zaista se radi o sjajnim komadima-rekao je tada Mladenović.

  U selekciji su pored pomenutih i predstave “Tko se boji Virdžinije Vulf” Edvarda Olbija, režija Lenka Udovički, Ulisis teatar Brioni, Zagreb i Beogradsko dramsko pozorište Beograd,  “Baal” Andreja Rozmana Roza, po motivima istoimene drame Bertolda Brehta, režija Vito Taufer, Slovenačko mladinsko gledališče Ljubljana Slovenija,  “Antigona” Slavoja Žižeka, režija Anglela Rihter, Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba,  “Lorencačo” Alfreda de Misea, režija Boris Liješević, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd, “Razgovori o ljubavi” autorski projekat, režija Jernej Lorenci, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ Cetinje Crna Gora i Drama slovenskog narodnog gledališča Ljubljana Slovenija i “Kaligula” Albera Kamija, režija Diana Dobreva, Nacionalni teatar „Ivan Vazov“ Sofija Bugarska.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi