More

  Poverenik za informacije: Postoji neupitni interes javnosti da zna podatke o broju umrlih kovid pacijenata

  • Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović ocenio je da postoji “opravdani interes javnosti” u Srbiji da zna informacije o broju hospitalizovanih i preminulih pacijenata sa potvrđenom ili sumnjivom korona infekcijom i da nijedna institucija “ne može da dokazuje suprotno”
  • Neke kategorije informacija, uključujući i one o javnom zdravlju, od izuzetno su velikog javnog interesa zbog svog posebnog značaja za proces demokratskog nadzora i vladavinu prava, te njihovo uskraćivanje “ne može da bude opravdano čak ni iz razloga nacionalne bezbednosti”, ocenio je Marinović, pozivajući se na međunarodne standarde
  • Poverenik je takvu ocenu izneo u rešenju donetom krajem prošlog meseca po žalbi novinarke Danasa Zorice Miladinović, upućenoj jer je Klinički centar Niš odbio da dostavi  podatke o broju svih hospitalizovanih i preminulih pacijenata sa potvrđenom ili sumnjivom korona infekcijom u prva dva meseca epidemije
  • Uprkos tome što je Poverenik naložio KC Niš da, ukoliko ih ima, dostavi sve tražene informacije i dokumenta, ova ustanova to nije učinila, navodeći da “još uvek ažurira podatke” koje, inače, po navodima njene uprave, svakodnevno šalje Kriznom štabu
  • Nakon nepostupanja KC po ovakvom nalogu, novinarka Danasa je uputila Povereniku predlog za sprovođenje upravnog izvršenja, koje bi trebalo da omogući dobijanje podataka

  Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović ocenio je ovih dana da postoji “opravdani interes javnosti” u Srbiji da zna informacije o broju hospitalizovanih i preminulih pacijenata sa potvrđenom ili sumnjivom korona infekcijom i da nijedna institucija “ne može da dokazuje suprotno”.

  On je ovakvu ocenu izneo u rešenju donetom po žalbi novinarke Danasa Zorice Miladinović upućenoj jer je Klinički centar Niš odbio da dostavi  podatke o broju svih hospitalizovanih i preminulih pacijenata sa potvrđenom ili sumnjivom korona infekcijom u prva dva meseca epidemije novog koronavirusa.

  Uprkos tome što je Poverenik rešenjem donetim krajem jula ove godine naložio KC Niš da ukoliko ih ima novinarki Danasa dostavi sve tražene informacije i dokumenta u kojima su one sadržane “bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od prijema rešenja”, KC Niš ih još uvek nije dostavio, pravdajući prećutkivanje “kompleksnošću” njenog zahteva.

  Novinarka je podnela zahtev u kojem traži ovu vrstu informacija i dokumenata pre više od tri meseca.

  Poverenik: Postoji neoboriva pretpostavka da postoji opravdani interes javnosti da zna ovakve podatke

  – Prilikom donošenja ove odluke Poverenik je posebno imao u vidu da se tražene informacije odnose na informacije o virusu SARS- CoV- 2 i zaraznoj bolesti Kovid- 19, odnosno da su kao takve od izuzetnog značaja za javno zdravlje, odnosno ugrožavanje i zaštitu zdravlja stanovništva. Poverenik naglašava da u odnosu na informacije kojima raspolažu organi javne vlasti, a koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine, postoji neoboriva pretpostavka da postoji opravdani interes javnosti da ih zna… Organ javne vlasti ne može da dokazuje suprotno- navedeno je u rešenju koje je potpisao poverenik Marinović.

  foto: sajt Poverenika

  Marinović se se pri donošenju ovakve odluke poziva i na međunarodne standarde, precizirajući da prema “Tšvanskim principima” informacije o javnom zdravlju spadaju u kategoriju onih koje “uvek podležu pretežnom javnom interesu za otkrivanje”.

  – Neke kategorije informacija, uključujući između ostalog informacije o javnom zdravlju, su od izuzetno velikog javnog interesa zbog svog posebnog značaja za proces demokratskog nadzora i vladavinu prava. Shodno tome, postoji vrlo jaka pretpostavka, a u nekim slučajevima i pretežan imperativ, u korist javnog i proaktivnog objavljivanja takvih informacija- navodi se u rešenju.

  U njemu se naglašava da uskraćivanje pristupa takvim informacijama “ne može da bude opravdano čak ni iz razloga nacionalne bezbednosti”.

  U rešenju se dodaje da je KC Niš u izjašnjenju na žalbu novinarke Danasa naveo da će odgovoriti Povereniku nakon što od Ministarstva zdravlja, kojem se obratio, “dobije instrukcije”.

  Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, niški KC je poseban organ vlasti, a “traženje instrukcije od drugog organa vlasti nije opravdan razlog za nepostupanje po zahtevu”, ocenio je Marinović.

  KC Niš: Dostavljanje podataka kasni zbog “kompleksnosti i složenosti vođenja analitike”

  KC Niš je na ovakvo rešenje Poverenika odgovorio da “još uvek ažurira podatke” koje, inače, kako je uprava te ustanove saopštila, svakodnevno šalje Kriznom štabu. 

  – Obaveštavamo Vas da s obzirom na kompleksnost i složenost vođenja analitike za tražene podatke Klinički centar Niš još uvek radi na ažuriranju podataka koje ste tražili, pa će tražene informacije dostaviti čim se ovaj postupak bude okončao, navela je ove sedmice uprava KC Niš u odgovoru novinarki Danasa, a nakon što ih je ona podsetila na obavezni rok za dostavljanje podataka iz rešenja Poverenika.

  Predstavnici uprave niškog KC su, inače, početkom jula, na jednoj od retkih konferencija za novinare, kazali da neće saopštiti podatke o ukupnom broju umrlih od korone ili sa sumnjom na koronu, od početka epidemije.

  Oni su tada kazali da KC “nije nadležan” da saopšti takve podatke, već je to isključivo Vladin Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19, kojem ih ova ustanova „svaki dan i promptno šalje”.

  – Svi naši kliničari svakoga dana unose podatke u kovid nacionalnu bazu- precizirali su.

  Novinarka Danasa: Očigledno je da niški KC nije opredeljen da saopštava ovu vrstu delikatnih podataka od javnog interesa

  Novinarka Danasa Zorica Miladinović je nakon nepostupanja niškog KC po nalogu za dostavljanje informacija i dokumenata uputila Povereniku predlog za sprovođenje upravnog izvršenja, koje bi trebalo da omogući dobijanje takvih podataka.

  – Očigledno je da niški KC nije opredeljen da učini dostupnim ovu vrstu delikatnih podataka od javnog interesa. Zvanično je počeo da sopštava broj umrlih pacijenata kod kojih je potvtrđen virus tek početkom jula, dakle skoro tri meseca od početka epidemije. I tada je to učinio uz blagoslov centralnih zdravstvenih vlasti, kojoj se, inače, sve češće i sve ozbiljnije pripisuje prećutkivanje stvarnog broja umrlih kovid pacijenata u Srbiji, odnosno manipulacija tim brojem. I sama sam, kao novinarka, iz dobro obaveštenih izvora bliskih KC dobijala različite informacije i dokumenta iz kojih se verodostojnost zvaničnog broja dovodi u pitanje- rekla je ona za Medijsku kutiju.

  Novinarka Danasa je, inače, nakon prvih sumnji da nadležni umanjuju broj umrlih u kovid bolnicama u Srbiji, što su tvrdili i izvori bliski KC Niš, početkom maja ove godine od uprave te ustanove, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražila podatke vezane za takvu sumnju.

  Ovaj list je tada zatražio, za period od početka marta do početka maja, ukupan broj umrlih pacijenata u čijim otpusnim listama je navedeno da je “završna dijagnoza”- kovid 19, ili da su “lečeni” od suspektnog kovida 19, ili da su “lečeni” od sumnje na kovid 19 ali im je “završna dijagnoza” neka druga bolest.

  Zahtevao je i ukupan broj hospitalizovanih pacijenata, bilo da je u otpusnim listama navedeno da su imali korona infekciju ili su bili “samo” suspektni na nju.

  Pošto je na početku epidemije na korona virus testiran mali broj građana, zatražio je i podatak o ukupnom broju testiranih među suspektnim pacijentima.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi