More

  Poverenik pokrenuo nadzor u niškom tužilaštvu zbog navodnog curenja informacija iz istrage o otmici devojčice

  • Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović pokrenuo je inspekcijski nadzor u Višem javnog tužilaštvu u Nišu zbog navodnog curenja informacija iz istrage protiv osumnjičenog za otmicu devojčice
  • Marinović je rekao da će tužilaštvo biti sakcionisano, ako je informacija procurela iz tužilaštva
  • On je kazao da je utvrđeno da niko od medicinskog osoblja nije snimio devojčicu u ambulantnom vozilu, već da su to učinili mediji
  • Ministarstvo kulture i informisanja podnelo je krivične prijave protiv tri tabloida  “Srpskog telegrafa”, “ Informera” i sajta alo.rs zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima jer su objavili detalje iz istrage protiv osumnjičenog Jovanovića, koji je oteo devojčicu
  foto: sajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović pokrenuo je inspekcijski nadzor u Višem javnom tužilaštvu u Nišu zbog navodnog curenja informacija iz istrage protiv osumnjičenog Ninoslava Jovanovića za otmicu dvanaestogodišnje devojčice iz okoline Niša, prenelo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

  -Ako se ustanovi da je informacija procurela iz tužilaštva postoje zakonske mogućnosti da se to sankcioniše- rekao je Marinović za Radio Beograd.

  Poverenik je kazao da je služba Poverenika do sada tri puta pokretala nadzor zbog curenja informacija iz istrage, ali da je svaki put utvrđeno da su mediji izmišljali informacije.

  Marinović je precizirao da je sproveden inspekcijski nadzor i zbog objavljivanja fotografije devojčice posle njenog pronalaska u ambulantnom vozilu, kao i da je utvrđeno da niko od medicinskog osoblja nije snimio tu fotografiju, već da su to učinili predstavnici medija.

  Ministarstvo kulture i informisanja podnelo je prekršajne prijave protiv tri tabloida  “Srpskog telegrafa”, “ Informera” i sajta alo.rs zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima jer su objavili detalje iz istrage protiv osumnjičenog Jovanovića, koji je oteo devojčicu.

  Ministarstvo se obratilo i Republičkom javnom tužilaštvu, pa je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu već formiralo predmet povodom detalja izjave osumnjičenog Jovanovića o zlostavljanju devojčice M. K. koji su objavljene u pisanoj štampi. Tužilaštvo je najavilo da “će preduzeti radnje u cilju utvrđivanja da li su se u radnjama bilo kog lica stekli elementi nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

  Centar za ljudska prava iz Beograda saopštio je da je 11. januara Republičkom javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv N.N. lica iz Višeg javnog tužilaštva i/ policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova zbog sumnje da su novinarima tabloida “ Srpski telegraf” , “ Informer”, “ Alo” i internet portal republika.rs  neovlašćeno otkrili sadržinu iskaza osumnjičenog Jovanovića.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi