More

  Poverenik podneo prijavu zbog objavljivanja iskaza osumnjičenog za otmicu devojčice iz Niša

  • Poverenik za informacije Milan Marinović podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih za objavljivanja u medijima iskaza osumnjičenog za otmicu devojčice iz Niša
  • Marinović je postupku nadzora u Višem javnom tužilaštvu u Nišu utvrdio da su osumnjičenog Ninoslava Jovanovića saslušavala službena lica MUP i ovog tužilaštva, u prisustvu branioca po službenoj dužnosti
  • Poverenik je zaključio da postoji sumnja da su podaci o ličnosti iz iskaza osumnjičenog učinjeni dostupnim neovlašćenim licima, što je za posledicu imalo objavljivanje tih podataka u medijima
  • Ministarstvo kulture i informisanja podnelo je prekršajne prijave protiv  “Srpskog telegrafa”, “ Informera” i sajta alo.rs zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima jer su objavili detalje iz istrage protiv osumnjičenog za otmicu  devojčice
  foto: sajt Poverenika za informacije

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih za objavljivanje u medijima iskaza osumnjičenog za otmicu devojčice M.K. (12) iz Niša.

  Poverenik je sproveo postupak nadzora u Višem javnom tužilaštvu(VJT) u Nišu i utvrdio da su osumnjičenog Ninoslava Jovanovića saslušavala službena lica MUP i VJT, u prisustvu branioca po službenoj dužnosti.

  -Na osnovu činjenica utvrđenih u postupku nadzora, poverenik je zaključio da postoji sumnja da su podaci o ličnosti iz iskaza osumnjičenog učinjeni dostupnim neovlašćenim licima, što je za posledicu imalo objavljivanje tih podataka u medijima-naveo je Marinović.

  Ministarstvo kulture i informisanja podnelo je prekršajne prijave protiv tri tabloida- “Srpskog telegrafa”, “ Informera” i sajta alo.rs zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima jer su objavili detalje iz istrage protiv osumnjičenog Jovanovića, koji je oteo devojčicu.

  Ministarstvo se obratilo i Republičkom javnom tužilaštvu, pa je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu već formiralo predmet povodom detalja izjave osumnjičenog Jovanovića o zlostavljanju devojčice M. K. koji su objavljene u pisanoj štampi. Tužilaštvo je najavilo da “će preduzeti radnje u cilju utvrđivanja da li su se u radnjama bilo kog lica stekli elementi nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

  Centar za ljudska prava iz Beograda saopštio je da je 11. januara Republičkom javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv N.N. lica iz Višeg javnog tužilaštva i/ policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova zbog sumnje da su novinarima tabloida “ Srpski telegraf” , “ Informer”, “ Alo” i internet portal republika.rs  neovlašćeno otkrili sadržinu iskaza osumnjičenog Jovanovića.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi