More

  Poverenik naložio Vladi da “prinudi” KC Niš da Danasu dostavi podatke o umrlim kovid pacijentima

  • Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović zatražio je ovih dana od Vlade Srbije da “neposrednom prinudom” obezbedi da Klinički centar Niš dostavi novinarki Danasa Zorici Miladinović podatke o umrlim i hospitalizovanim pacijentima sa potvrđenom ili sumnjivom korona infekcijom u prva dva meseca epidemije
  • U dopisu kancelarije Poverenika novinarki Miladinović navodi se da se on obratio Vladi nakon što nije bio u mogućnosti da sam novčano kazni KC Niš, pošto su ga u Upravi za trezor i Ministarstvu finansija obavestili da “ne postoje” podaci o ukupnom godišnjem prihodu te ustanove, koji su osnov za izricanje kazne
  • Niški KC je prethodno odbio da sprovede izvršno rešenje Poverenika, doneto sredinom oktobra, u kojem mu se nalaže dostavljanje ovakvih podataka, pod pretnjom da će biti novčano kažnjen ukoliko to ne učini
  • KC je u obrazloženju naveo da podatke ne može da dostavi jer se dokumenta iz kojih se oni mogu videti “nalaze u crvenoj zoni” i “zbog svoje kontaminiranosti nisu dostupni upravi”
  • Ovo je treće odbijanje te ustanove da novinarki Danasa dostavi podatke, kao i dokumenta iz kojih se oni mogu videti, koje je zatražila po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pre skoro sedam meseci
  foto: sajt KC

  Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović zatražio je ovih dana od Vlade Srbije da “neposrednom prinudom” obezbedi da Klinički centar Niš dostavi novinarki Danasa Zorici Miladinović podatke o umrlim i hospitalizovanim pacijentima sa potvrđenom ili sumnjivom korona infekcijom u prva dva meseca epidemije.

  Niški KC je prethodno odbio da sprovede izvršno rešenje Poverenika, doneto sredinom oktobra, u kojem mu se nalaže dostavljanje ovakvih podataka, pod pretnjom da će biti novčano kažnjen ukoliko to ne učini.

  U dopisu kancelarije Poverenika novinarki Miladinović navodi se da se on obratio Vladi nakon što nije bio u mogućnosti da sam izvrši to rešenje, odnosno novčano kazni KC Niš, pošto su ga u Upravi za trezor i Ministarstvu finansija obavestili da podaci o ukupnom godišnjem prihodu te ustanove “ne postoje”, a da u Zakonu o budžetkom sistemu “pojam ukupnog prihoda korisnika budžetskih sredstava nije definisan”.

  Po Zakonu o opštem upravnom postupku, Poverenik ima pravo da zbog nesprovođenja njegovog izvršnog rešenja niškom KC-u izrekne novčanu kaznu u rasponu od polovine njegovih mesečnih prihoda do čak deset procenata godišnjih prihoda iz prethodne godine.

  Niški KC je odbio da sprovede izvršno rešenje Poverenika, uz obrazloženje da se dokumenta iz kojih se mogu videti traženi podaci “nalaze u crvenoj zoni” i “zbog svoje kontaminiranosti nisu dostupni upravi”.

  U odgovoru se dodaje da će niški KC “rado pružiti” tražene informacije, ali tek ”kada budu ispunjeni svi bezbednosno- zdravstveni uslovi da ta dokumentacija bude skladištena u ‘zelenim zonama’“.

  Ovo je treće odbijanje te ustanove da novinarki Danasa dostavi podatke, kao i dokumenta iz kojih se oni mogu videti, koje je zatražila po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pre bezmalo sedam meseci.

  Niški KC najpre nije odgovorio na zahtev naše novinarke o dostavljanju traženih podataka, koji je upućen početkom maja, nakon prvih ozbiljnijih sumnji da nadležni umanjuju broj umrlih u kovid bolnicama u Srbiji. Podnela je žalbu Povereniku, koji je, krajem jula ove godine, doneo rešenje u kojem nalaže KC-u da joj te podatke hitno dostavi.

  Uprava KC je to odbila, uz obrazloženje da “još uvek radi na ažuriranju” traženih podataka “s obzirom na kompleksnost i složenost vođenja analitike”.


  Uprava KC ima stav da ne saopštava podatke o umrlim kovid pacijentima

  Predstavnici uprave KC su početkom jula ove godine, na jednoj od retkih konferencija za novinare, rekli da javnosti neće saopštavati podatke o ukupnom broju umrlih pacijenata od korone ili sa sumnjom na koronu, jer je to “u sključivoj nadležnosti republičkog Kriznog štaba”.

  Oni su, ipak, “priznali” da kliničari ove ustanove takve podatke “svakoga dana unose u nacionalnu kovid bazu”, a da ih ona „svaki dan i promptno šalje” republičkom Kriznom štabu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi