More

  Poverenik i USAID u Nišu započeli obuku zaposlenih u lokalnim institucijama u vezi sa novim Zakonom o zaštiti podataka

  • U Nišu je danas započeta obuka zaposlenih u lokalnim institucijama u Srbiji u vezi sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, u okviru Projekta za odgovornu vlast koji realizuje USAD i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
  • U narednom periodu  kroz obuke će proći više od 350 zaposlenih koji su zaduženi za rukovanje i obradu podataka o ličnosti iz 19 lokalnih samouprava
  • Novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti počeo je da se primenjuje 22. avgusta ove godine, a ustanovio je niz obaveza za “rukovaoce” i “obrađivače podataka”, kao i nova prava građana i oštre kazne za nepoštovanje zakonskih odredbi
  foto: USAID

  U Nišu je danas održana prva obuka za primenu novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti namenjena zaposlenima u lokalnim institucijama u Srbiji, saopštila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), koja organizuje obuku zajedno sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

  U ovoj organizaciji su kazali da obuke imaju  za cilj da predstavnike institucija upoznaju ne samo sa zakonskim odredbama, već i da im ukažu zašto je važno odgovorno postupati sa ličnim podacima građana, budući da institucije poseduju veliki broj različitih ličnih podataka građana- od imena i prezimena, jedinstvenih matičnih brojeva, adresa stanovanja, preko elektronskih adresa i brojeva telefona, do podataka o imovini, zdravstvenom stanju ili nekim drugim ličnim svojstvima.

  Svi ti podaci mogu se zloupotrebiti na različite načine, ukoliko se njima ne upravlja odgovorno i na predviđen način, rekli su oni.

  – Uočili smo da je neophodno da se rukovaoci i obrađivači podataka o ličnosti što bolje i što pre osposobe za primenu ovog zakona, kako zbog brojnih novina i nejasnoća, tako i zbog kompleksnosti same materije, pa će u narednom periodu kroz obuke proći više od 350 zaposlenih koji su zaduženi za rukovanje i obradu podataka o ličnosti, iz 19 lokalnih samouprava- rekla je Džeklin Vilijams- Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović dodao je da je na osnovu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti institucija Poverenika jedina ovlašćena da sprovodi obuke iz oblasti zaštite podataka o ličnosti.

  – Upravo zato smo od početka primene zakona realizovali brojne obuke, a sada  želimo da ih proširimo i intenziviramo kako bi što veći krug rukovalaca i obrađivača podataka o ličnosti bio obučen za primenu zakona- rekao je on.

  Govornici na skupu u Nišu su podsetili da je novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti počeo je da se primenjuje 22. avgusta ove godine i da je ustanovio niz obaveza za rukovaoce i obrađivače podataka, nova prava građana i oštre kazne za nepoštovanje zakonskih odredbi.

  Zakon između ostalog uvodi pravo građana da znaju zbog čega neka institucija prikuplja njihove lične podatke i da budu informisani koje sve podatke institucija poseduje, a previđa i pravo na ispravku i dopunu podataka, brisanje podataka i njihovu ograničenu obradu.

  – Na ovaj način se štiti privatnost građana i smanjuje mogućnost zloupotrebe koja nastaje zbog neodgovornog prikupljanja i obrade podataka o ličnosti- rečeno je na skupu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi