More

  Povećanje broja putnika na Niškom aerodromu je značajan uspeh ili “podatak za zabrinutost”?

  • Aerodrom “Konstantin Veliki” je prošle godine imao 422.255 putnika, što je za 17 odsto više nego pretprošle godine, kada je kroz njegove terminale prošlo 351.581 putnika, zvanični su podaci sa veb sajta niškog aerodroma
  • Zvaničnici ovakve podatke smatraju značajnim uspehom, koji je, kako su ocenili, posledica dobrih odluka da se Niški aerodrom, čiji je vlasnik bio grad Niš, preuzme od strane države, kao i da se uvede 12 linija od javnog značaja koje će se subvencionisati iz državnog budžeta, a na kojima će leteti nacionalni avio prevoznik “Er Srbija”
  • Kritičari ovakvih odluka, međutim, tvrde da je takav rast broja putnika isuviše mali za značajan budžetski novac koji se rasipa na ove linije “Er Srbije”, umesto da država insistira na što većoj samoodrživosti  niđkog aerodroma
  • Oni kažu da je popunjenost “niških” aviona “Er Srbije” manja od 50 odsto, a da je ta kompanija za šest meseci prošle godine dobila državnu subvenciju od 2,5 miliona evra iako je umesto 144.000 putnika, koliko su bili ugovoreni kapaciteti na tih 12 linija, prevezla svega 65.000
  foto: sajt Niškog aerodroma

  Aerodrom “Konstantin Veliki” u Nišu je prošle godine imao 422.255 putnika, što je za 17 odsto više nego pretprošle godine, kada je kroz njegove terminale prošlo 351.581 putnika, zvanični su podaci sa veb sajta niškog aerodroma.

  Na sajtu je objavljeno i da je na Niški aerodrom prošle godine sletelo ili iz njega odletelo 1967 aviona, odnosno 28 odsto više nego pretprošle godine, kada ih je bilo 1417.

  Zvaničnici ovakve podatke smatraju značajnim uspehom, koji je, kako su ocenili, posledica dobrih odluka da se Niški aerodrom, čiji je vlasnik bio grad Niš, preuzme od strane države, kao i da se uvede 12 linija od javnog značaja koje će se subvencionisati iz državnog budžeta, a na kojima će leteti nacionalni avio prevoznik “Er Srbija”.

  – To što u ovoj godini obaramo rekord po broju putnika, potvrda je ispravne politike razvoja aerodroma koju grad vodi zajedno sa državom- rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović pre tri sedmice, kada je na aerodromu svečano ispraćen (za Bolonju) 400.000-ti putnik.

  Portparol „Er Srbije“ Nikola Vukomanović je tada kazao da je popunjenost aviona na subvencioniranim linijama iz Niša iznad 70 odsto.

  On je rekao da je ta kompanija “zadovoljna rezultatima”, imajuči u vidu da je ovo tek početak njenih letova iz Niša, i izrazio uverenje da će 2020. godina “doneti još bolje rezultate”.

  Kritičari ovakvih državnih odluka vezanih za Niški aerodrom, međutim, tvrde da je prošlogodišnji rast broja putnika isuviše mali za značajan budžetski novac koji se rasipa na 12 linija “Er Srbije”, umesto da država insistira na što većoj samoodrživosti tog aerodroma.

  Bojan Avramović, bivši direktor Regionalne razvojne agencije “Jug”, koja je u vreme dok je bio na njenom čelu kroz studije i elaborate uređivala poslovanje „Konstantina Velikog“ u redovnom saobraćaju, kaže da je činjenica da je Aerodrom Niš prošle godine imao oko 70.000 putnika više nego 2018, a da je ovakav rast u najvećem rezultat pokretanja 12 linija “Er Srbije” od prošlog jula.

  Međutim, od ukupnog prošlogodišnjeg broja putnika- “Viz er”, “Rajaner” i “Svis” prevezli su oko 335.000 njih, a “Er Srbija” je prevezla oko 65.000, naglašava on.

  – Država je za period jul- decembar 2019. godine sa “Er Srbijom” ugovorila kapacitete za 144.000 putnika, a prevezeno je i prodato karata za oko 65.000 putnika, što znači da ona sa 2,5 miliona evra- koliko iznosi državna subvencija za pola godine, pokriva troškove i takozvanu razumnu dobit za skoro 80.000 praznih mesta u avionima. Popunjenost aviona Er Srbije je manja od 50 odsto i to je sada nesporno- kaže on.

  Avramović dodaje da je sada, takođe, lako uporediti rezultat u vreme dok je aerodrom bio u vlasništvu grada Niša, kada je bez subvencija imao 355.000 putnika, i danas, kada je “iz budžeta bačeno 2,5 miliiona evra za  65 000 putnika koje je prevezla ‘Er Srbija’”.

  Država je, inače, preuzela vlasništvo i upravljanje nad niškim aerodromom u avgustu prošle godine.

  “Er Srbija” je prošlog aprila pobedila na međunarodnom tender za izbpr avio previznika na 12 linija od javnog značaja kao ponuđač sa „jedinom ispravnom ponudom“.

  Vlada Srbije je mesec dana ranije saopštila da će letovi na tim linijama biti subvencionisani u periodu od 1. jula 2019. do 30. juna 2023. godine, a da je za tu namenu iz republičkog budžeta planirano 1,8 milijardi dinara, odnosno 600 miliona godišnje.

  Raspisan tender za izradu tehničke dokumentacije za proširenje niškog aerodroma

  “Aerodromi Srbije” su ovih dana raspisali javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije dogradnje i adaptacije terminalne zgrade na niškom aerodromu.

  Prema konkursnoj dokumentaciji, postojeća zgrada niškog aerodroma trebalo bi da bude dograđena, kako bi dobila više „ček in“ šaltera za registraciju putnika, te veći  prostor za  obavljanje carinske i pasoše kontrole. Putnici će dobiti i novi  prostor za različite komercijalne sadržaje, VIP salon i ambulantu.


  Rok za podnošenje ponuda je 30. januar.

  Mihajlo Zdravković, direktor privrednog društva „Aerodromi Srbije“, koje je formirala Vlada Srbije, i koje za sada upravlja niškim i kraljevačkim aerodromom “Morava”, sa ambicijom da ubuduće to čini sa mrežom manjih aerodroma u zemlji, precizorao je pre tri sedmice da će se na Niškom aerodromu izgraditi nova zgrada terminala od 5.000 kvadratnih metaRA.

  – Nova zgrada biće namenjena za odlaske, a postojeća će biti preuređena za dolaske- precizirao je on.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi