More

  Posle sedam godina bivši dekan Medicinskog fakulteta u Nišu Višnjić oslobođen svih optužbi za zloupotrebu službenog položaja

  • Apelacioni sud u Nišu doneo je pravosnažnu presudu kojom se bivši dekan Višnjić oslobađa svih optužbi za navodnu zloupotrebu službenog položaja, nakon sedmogodišnjeg sudskog procesa, hapšenja i pritvora od 82 dana
  • U presudi je utvrđeno da je prilikom oslobađana određenog broja studenata dela školarine u periodu od 2008. do 2012. godine, što mu je pripisivano kao navodna zloupotreba, poštovan Zakon o visokom obrazovanju, kao i Statut i odluke fakulteta
  • Na samom početku procesa iz optužnice protiv Višnjića odbačene su kao neosnovane i optužbe da je „samoinicijativno i suprotno Uredbi Vlade uvećao koeficijente plata nenastavnom osoblju “, kao i da je “naložio da svim zaposlenima koji su radili na fakultetskim projektima isplati deo predhodne plate, iako projekti još nisu bili usvojeni“
  • Višnjić, koji je na funkciji dekana bio 12 godina, ocenio da je ovo jedini logični kraj “montiranog političkog procesa” čiji je cilj bio da “grupa lekara i političara bliskih aktuelnoj vlasti, a rukovođena ličnim interesima, ovaj fakultet stavi pod kontrolu, što se i dogodilo”

  Apelacioni sud u Nišu doneo je pravosnažnu presudu kojom se bivši dekan Medicinskog fakulteta Milan Višnjić oslobađa svih optužbi za navodnu zloupotrebu službenog položaja, nakon sedmogodišnjeg sudskog procesa, hapšenja i pritvora od 82 dana.

  Višnjić, koji je na funkciji dekana bio 12 godina, ocenio da je ovo jedini logični kraj “montiranog političkog procesa” čiji je cilj bio da, kako je kazao, grupa lekara i političara bliskih aktuelnoj vlasti ovaj fakultet stavi pod kontrolu, što se i dogodilo.

  U presudi Apelacionog suda navodi se da se usvaja žalba Višnjića na odluku niškog Višeg suda iz septembra 2019. kojom je utvrđeno da je on izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju tako što je od 2008. do 2012. godine, prekoračenjem granica službenog ovlašćenja dekana, pribavio protivpravnu imovinsku korist studentima koje je oslobodio dela školarine u ukupnom iznosu od 7.058.964,43 dinara i za taj iznos oštetio Medicinski fakultet.

  Višnjić je presudom oslobođen od optužbe, a presuda Višeg suda je preinačena u oslobađajuću.

  Apelacioni sud je utvrdio da je prilikom umanjenja školarina delu studenata poštovan Zakon o visokom obrazovanju, kao i Statut i odluke fakulteta. Odluke o tome nije donosio Višnjić već kolegijum od 19 članova, a više od polovine rešenja o umanjenju školarina nije potpisao on već prodekan.

  Ovakvom presudom okončan je redovni proces protiv Višnjića, nakon što su na samom početku iz optužnice, kao neosnovane, izbačene optužbe da je „samoinicijativno i suprotno Uredbi Vlade uvećao koeficijente plata nenastavnom osoblju “, kao i da je “naložio da svim zaposlenima koji su radili na fakultetskim projektima isplati deo predhodne plate, iako projekti još nisu bili usvojeni“.

  foto. m.k.

  U svim slučajevima koji su bili navedeni u optužnici bila je reč o sredstvima fakulteta, kojima ta ustanova ima pravo autonomno da raspolaže.

  Višnjić je kazao da će njegovi advokati odlučiti da li će tražiti naknadu štete za sve što je prošao, ali je “siguran da prave satisfakcije za ovaj montirani politički proces ne može biti”.

  On je uhapšen umesto da tim koji je predvodio dobije pohvale što je napravio još jednu zgradu fakulteta, otvorio dva nova fakulteta- stomatologiju i strukovne studije ili realizovao navodno sporne projekte kojima su dobijena nepovratna sredstva za laboratoriju i pozitivna evaluacija fakulteta od strane Evropske unije.

  – Neki od tužilaca su mi rekli da su bili “uslovljeni” i “ucenjeni”, a neki od sudija da im je “rečeno” kako da presude. Iza svega je stajala grupa lekara bliska vlasti, koja je želela da stavi šapu i na fakultet i na Klinički centar, zarad ličnog političkog i finansijskog interesa- rekao je Višnjić.

  On je ocenio da je okidač za njegovo sudsko procesuiranje konferencija za štampu koju je organizovao krajem 2011. godine, pod nazivom „Kolubara u zdravstvu“, a na kojoj  je oštro kritikovao zloupotrebe u niškom zdravstvu, posebno vanstandardno lečenje multiple skleroze u niškom KC neispitanom metodom, od kojeg su neki vaskularni hirurzi, radiolozi i drugi zdravstveni radnici “masno profitirali”.


  Svoje hapšenje i pritvor opisao u knjizi

  Milan Višnjić je uhapšen 31. jula 2013, pod optužbom da je navodno oštetio fakultet za skoro 168 miliona dinara i 70 hiljada evra.

  Krajem 2017. izdao je autobiografski knjigu “Političke rešetke, dnevnik pritvorenog dekana”.

  Penzionisan je 2015. godine.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi