More

  PORTRET SERGEJA TRIFUNOVIĆA BAČEN ZBOG SEDNICE NAPREDNJAKA U CENTRU ZA KULTURU U ALEKSINCU

  • Zbog sednice OO SNS u Aleksincu portret glumca Sergeja Trifunovića bačen sa zida sale Centra za kulturu, pošto je poznati glumac persona non-grata u tom gradu saznaje „ Medijska kutija“.
  • Hadži Miodrag Miladinović, autor izložbe od pedetak fotografija glumaca koji su učestvovali na Festivalu prvoizvedenih predstava, kaže da je jedino Trifunovićev portret sklonjen i oštećen zbog naprednjaka.
  • Direktorka Centra Maja Radoman Cvetičanin ne želi da komentariše da li je Trifunovićev portret uklonjen zbog SNS-a, kao i da li je time poremećen redovni kulturni program.
  • Predsednik Opštine Aleksinac i lider naprednjaka u tom gradu tvrdi da ne zna šta se dešavalo sa „ tom fotografijom“ i dodaje da su „salu zakupili i uredno platili“.
  • Nenad Nenadić, iz Transparetnosti Srbija, kaže da Zakon o kulturi direktno ne zabranje stranačko delovanje u ustanovama kulture, ako se time ne remeti redovni program i ako se nijedna politička partija ne favorizuje.

  foto Hadži Miodrag Miladinović

  Portret glumca Sergeja Trifunovića sklonjen je sa zida sale Centru za kulturu u Aleksincu u toku održavanja sednice Opštinskog odbora Srpske napredne stranke(SNS), saznaje „Medijska kutija“.

  Trifunovićev portret je deo izložbe od pedesetak fotografija slavnih glumaca koji su učestvovali na Festivalu prvoizvednih predstava u Aleksincu. Inače, izložba se tradicionalno u Centru otvara krajem novembra, kad i počinje taj festival, i traje do kraja godine.

  -Naprednjaci su odlučili prošlog petka da održe sastanak u Centru za kulturu jer su imali specijalnog gosta-načelnicu Nišavskog okruga Draganu Sotirovski. Pre nego što je sastanak počeo neko od članova SNS se setio da nije dobro da ih sa zida „gleda“ Trifunović, pošto je on već proglašen za personu non-grata u Aleksincu-rekao je za „ Medijsku kutiju“ izvor blizak Centru za kulturu.

  Autor izložbe umetnički fotograf Hadži Miodrag Miladinović kazao je da je jedino fotografija Sergeja Trifunovića bačena zbog naprednjaka.

  – Niko mi zvanično nije obrazložio zašto je baš taj portret bio nekoliko dana bio uklonjen sa izložbe, ali sam čuo da je to zato što je u toj SNS održavao sastanak. Ram i staklo na Trifunovićevom portretu su bili oštećeni, ali  je direktorka Centra Maja Radoman Cvetičanin naložila da se sve popravi i fotografija vrati na staro mesto-rekao je on.

  Direktorka Centra Radoman Cvetičanin objasnila je da ona nije bila prisutna kad je fotografija Trifunovića sklonjena sa zida, pa je tek nekoliko dana kasnije videla da nema tog portreta.

  -Trifunovićev portret smo pronašli bačen u drugoj sali, zaista ne znam ko je to učinio. Sad je taj portret tamo gde i treba da bude-rekla je ona.

  Ona nije želela da komentariše da li je Trifunovićev portret sklonjen zbog naprednjaka i da li je na taj način poremećen redovni program Centra za kulturu.

  – Centar je i ranije prema cenovniku iznajmljivao tu salu. Među zakupcima bilo i političkih stranaka i raznih drugih firmi. Niko tu nije privilegovan-rekla je direktorka.

  Predsednik Opštine Aleksinac i čelnik aleksinačkih naprednjaka Nenad Stanković  objasnio je da ne zna šta se dešavalo sa „tom fotografijom“.

  -Mi smo zakupili tu salu da bi smo održali sednicu jer u našim prostorijama nema dovoljno mesta. Sve smo uredno platili i ne vidim ništa sporno u tome. Nećemo valjda na ulici da održavamo sednice Opštinskog odbora-kazao je Stanković.

  Podsetimo, Centar za kulturu u Aleksincu došao je krajem novembra u žižu srpske javnosti  jer je neposredno pred početak 6. Festivala prvoizvedenih predstava iz programa izbačena predstava Beogradskog dramskog pozorišta „ Utopljena duša“  pošto u njoj glavnu ulogu tumači Sergej Trifunović. Zvanično je obrazloženo da je to učinjeno zbog sukoba interesa jer je selektor i umetnički direktor Festivala Tomislav Trifunović, Sergejev otac. On  je zbog toga podneo ostavku na funkciju umetničkog direktora.

  Zbog takve odluke veliki deo publike u Aleksincu je bojkotovao predstave na Festivalu, a neke od najavljenih predstava nisu izvedene jer glumci nisu želeli da igraju na festivalu koji cenzuriše njihovog kolegu Sergeja Trifunovića.


  STRANAČKI SKUPOVI NISU DIREKTNO ZAKONOM ZABRANJENI U USTANOVAMA KULTURE, ALI NISU DEO DOBRE PRAKSE

  Nenad Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija kazao je da Zakon o kulturi direktno ne zabranjuje da ustanove kulture po ekonomskim cenama iznajmljuju svoje sale drugim organizacijama.

  -Međutim, tim zakupima ne sme da se remeti  program ustanova kulture, niti da se neka politička partija favorizuje. Ako svi mogu pod istim uslovima da iznajme sale onda se na taj način ne krši zakon-rekao je Nenadić.

  Iako se u Zakonu o kulturi direktno se ne zabranjuje stranačko delovanje u ustanovama kulture, ipak, indirektno se zabranjuje. U članu 3 tog zakona taksativno u 12 tačaka nabraja šta se smatra kulturnom delatnošću, i tu se ne pominje stranačko delovanje.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi