More

  POMOĆNIK MINISTRA SAOBRAĆAJA: VLADA SRBIJE ĆE FINANSIRATI AVIO LINIJE OD JAVNOG ZNAČAJA SA AERODROMA “KONSTANTIN VELIKI” U NIŠU

  • Država će finansirati avio linije od javnog značaja sa Niškog aerodroma, pa će Niš dodatno biti povezan sa 10 evropskih gradova, kazao je pomoćnik ministra saobraćaja Zoran Ilić.
  • On je rekao da Vlada Srbije prvo usvojiti uredbu kojom će biti definisani regioni koji će imati pravo da koriste te linije do evropskih gradova, a onda će biti raspisan konkurs za prevoznike sa Niškog aerodroma.
  • Ilić je najavio da će novi toranj na Niškom aerodromu vredan 5,5 miliona evra biti završen do 2021.godine.
  • SMATSA će mesečno plaćati Niškom aerodromu zakup zemljišta, na kome će biti izgrađen novi toranj, od 50.000 do 80.000 evra, čime će aerodrom skoro pokrivati celokupne mesečne troškove zarada zaposlenih-objasnio je on
  • Ilić je kazao da bi “koncesioni ugovor zaključen sa francuskom kompanijom „Vansi erports“  trebalo da bude objavljen u narednih mesec dana”.

  Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić rekao je danasu Nišu da će Vlada Srbije  finansirati prve avio linije od javnog značaja sa  Aerodroma „Konstantin Veliki “ u Nišu.

  – Vlada Srbije je obezbedila novac, a u četvrtak bi trebalo da donese uredbu kojom će biti definisani regioni koji će imati pravo da koriste te linije do evropskih gradova. Tako će biti omogućeno dodatno povezivanje Niša sa 10 evropskih destinacija-kazao je pomoćnik ministra.

  Ilić je najavio da će uskoro biti raspisan javni konkurs za prevoznike koji će leteti na linijama od javnog značaja.

  – Očekuje se da “Er Srbija” bude jedan od učesnika konkursa, ali nije isključeno da se na konkurs jave i druge avio-kompanije-rekao je on.

  Ilić je naglasio da će na Niškom aerodromu da bude izgrađen novi toranj, koji će koštati 5,5 miliona evra.

  – Ove godine biće završena izrada projektne dokumentacije, a početak radova predviđen je za jul 2020. Završetak radova planiran je za decembar 2021. godine-kazao je on.

  Pomoćnik ministra saobraćaja rekao je da će novi toranj biti izgrađen na dva hektara zemljišta koje je u vlasništvu Grada Niša.

  – Prethodno rukovodstvo Aerodroma nameravalo je da proda to zemljište  za 40 miliona dinara. Mi smo se dogovorili sa Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) da zakup te lokacije bude na 30 godina. SMATSA će mesečno plaćati Niškom aerodromu zakup zemljišta od 50.000 do 80.000 evra, čime će aerodrom skoro pokrivati celokupne mesečne troškove zarada zaposlenih-objasnio je on.

  Ilić je dodao da se planira i produžetak piste sa 2.500 na 2.800 metara, nakon što 2023. bude izgrađena železnička obilaznica i pruga izmeštena sa severne strane vazdušne luke u Nišu.

  Ilić je ocenio da prelazak Aerodroma “Konstantin Veliki” u državno vlasništvo nije negativno uticalo na njegovo poslovanje.

  – Ni jedan zaposleni nije otpušten. Grad više nije mogao da ulaže u razvoj aerodroma i to je glavni razlog promene vlasništva. Nama je potreban aerodrom koji će raditi 24 sata dnevno-rekao je on

  Prema njegovim rečima, od kada je Niški aerodrom preuzela država, Vlada Srbije je u taj aerodrom uložila 256 miliona dinara, a od toga je 70 miliona dinara uplaćeno „Aerodromima Srbije“ za nabavku vozila za prihvat u vreme snežnih padavina, kao i za nabavku tečnosti za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja.

  Vršilac dužnosti direktora Niškog aerodroma Dušan Knežević najavio je da će aerodromska zgrada biti  proširena naredne godine.

  -Zgrada je prvobitno projektovana za prihvat 100.000 putnika, a Niški aerodrom je prošle godine uslužio 350.000 putnika. Ove godine ćemo raditi na modernizaciji i unapređenju kvaliteta usluga,otvaranju novih linija,  ugradnji prilaznih svetala za kategoriju 1-rekao je Knežević.


  ILIĆ: KONCESIJA SA “ VANSI ERPORTSOM” NIJE RAZLOG ŠTO JE DRŽAVA PREUZELA NIŠKI AERODROM

  Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić ocenio je da  koncesioni ugovor zaključen sa francuskom kompanijom „Vansi erports“ nije razlog prelaska niškog aerodroma u državno vlasništvo.

  -Ugovor sa tom francuskom kompanijom trebalo bi da bude objavljen u narednih mesec dana s obzirom na to da se privode kraju „podešavanja master plana“ i „usaglašavanja sa partnerom-najavio je on.

  Predsednik Srbije Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i njen pomoćnik  Ilić prošle godine su na indirektan ili direktan način, „priznali“ da je u ugovoru između Vlade Srbije i francuskog “Vansi erporta”, kojim se toj kompaniji u koncesiju daje Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, predviđeno da svi aerodromi u Srbiji, u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, ne smeju imati više od po milion putnika godišnje sve dok „Nikola Tesla“ ne dostigne 12 miliona.

  Inače, zbog odluke da država preuzme nišku vazdušnu luku u Nišu je održano više protesta građana, koji su se protivili da Niš poklani svoj aerodrom državi.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi