More

  POLICIJSKI INSPEKTOR BLAGOTIĆ: VUČIĆ TREBA DA ODGOVARA ZBOG SLUČAJEVA KAO ŠTO JE MOJ

  • Aleksandar Vučić treba da snosi krivičnu i političku odgovornost zbog toga što kao bivši premijer i šef Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti nije preduzeo mere u okviru svojih nadležnosti, čime je zaštitio dve medijske kuće i lice za koje ga, prema nezvaničnim informacijama, vezuje staro kumstvo, a koji su trebali da budu provereni u operativnoj akciji zbog koje sam prevremeno penzionisan, rekao je za Danas nezakonito penzionisani niški policijski inspektor Nebojša Blagotić
  • Blagotić je penzionisan početkom oktobra 2015. godine, dan nakon što je direktoru policije Veljoviću referisao o operativnoj akciji provere lažnih ugovora osiguravajućih kuća i servisa tehničkih pregleda vozila, u kojoj je uhapšeno 17 osoba, među kojima i  J. M, direktor AS osiguranja, koji je “u kumovskim vezama sa porodicom Vučić”                 
  • Kako Medijska kutija saznaje, istraga u ovom slučaju je preko jednog od osumnjičenih dovela i do Dragana J. Vučičevića, odgovornog lica kompanije “Insajder team” i glodura tabloida “Inflormer”, kao i Aleksandra Rodića, odgovornog lica “Adria  media group” i  vlasnika “Kurira”
  • Uprkos brojnim dokazima, oni nisu saslušani, a puna istina nije utvrđena, pošto je Više javno tužilaštvo u Nišu obustavilo postupak, rekao je Blagotić
  • Mada je Upravni sud utvrdio da je Blagotićevo penzionisanje nezakonito, direktor policije Vladimir Rebić i Žalbena komisija Vlade Srbije do danas ga nisu vratili na posao

  Nezakonito penzionisani niški policijski inspektor Nebojša Blagotić ocenio je da Aleksandar Vučić treba da snosi krivičnu i političku odgovornost zbog toga što kao bivši premijer i šef Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti nije preduzeo mere u vezi sa delikatnim slučajevima na kojima je on radio i “zbog kojih je poslat u prevremenu penziju”, a o čemu ga je uredno obaveštavao.

  Blagotić, koji je bio inspektor privrednog kriminala Policijske uprave Niš, podsetio je da je u jednom od dva slučaja na kojima je radio u vreme naprasnog penzionisanja, uhapšena osoba koju, prema nezvaničnim informacijama, za porodicu Vučić “vezuje staro kumstvo”, a da je istraga došla i do “dve medijske kuće iz Beograda, od kojih jedna slovi za propagandni bilten Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS)”.

  – Mojim nezakonitim penzionisanjem i Vučićevim nereagovanjem povodom mojih dopisa, te osobe su ostale zaštićene- rekao je on za dnevni list Danas.

  Prema njegovoj oceni, Vučić je u okviru svojih tadašnjih nadležnosti trebalo da obezbedi da Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) izvrše proveru njegovih navoda u vezi sa slučajevima na kojima je radio i njegovim nezakonitim penzionisanjem.

  – On tim povodom nije ništa učinio, a motiv za nečinjenje mogli bi da budu navodno kumstvo sa jednim od osumnjičenih i evidentna bliskost sa vlasnikom jednog od tih medija. Umesto toga, tadašnji direktor policije Milorad Veljović, koji je potpisao moje nezakonito penzionisanje, unapređen je za savetnika premijera za regionalnu i nacionalnu bezbednost, dok je Vučić bio premijer, pa potom u savetnika predsednika Srbije za bezbednost, kada je on postao predsednik- rekao je Blagotić za taj list.

  On je prevremeno penzionisan u oktobru 2015. godine, a uprkos trima presudama Upravnog suda kojima je utvrđeno da je njegovo penzionisanje nezakonito, direktor policije Vladimir Rebić i Žalbena komisija Vlade Srbije do danas ga nisu vratili na posao.

  U trima presudama Upravnog suda navedeno je da je prilikom Blagotićevog penzionisanja prekršen Zakon o policiji, kao i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji navodi da sam zaposleni odlučuje da li će iskoristiti pravo na prevremenu penziju. Blagotić nije zahtevao prevremeno penzionisanje.

  On je juče Republičkom javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv Rebića zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj jer nije postupio po rešenju niškog Višeg suda iz juna ove godine, kojim se Direkciji policije nalaže da ga hitno vrati na posao dok se ne okonča sudski spor koji on vodi zbog prevremenog penzionisanja.

  Ovo rešenje Višeg suda doneto je u postupku zaštite uzbunjivača, pošto Blagotić “ima taj status”.

  Istovremeno je podneo i prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu na nedavne odluke beogradskog Višeg javnog tužilaštva i Tužilaštva za organizovani kriminal da odustaju od gonjenja  Rebića, Veljovića i predsednika Žalbene komisije Vlade Veselina Lekića, protiv kojih je u martu ove godine podneo krivične prijave zbog sumnje da su u slučaju njegovog penzonisanja zloupotrebili službeni položaj.

  U prigovoru je zatražio da mu se dostave akti iz kojih se vide obrazloženja te “neshvatljive odluke”.

  Blagotić je penzionisan dan nakon što je direktoru policije Veljoviću referisao o operativnoj akciji provere lažnih ugovora osiguravajućih kuća i servisa tehničkih pregleda vozila. Prema zapisniku Narodne banke Srbije, iz AS osiguranja Beograd na taj način je “izvučeno oko 650 miliona dinara”.

  U toj akciji je uhapšeno 17 osoba, među kojima je bio i  J. M, direktor AS osiguranja, koji je, prema nezvaničnim informacijama, u kumovskim vezama sa porodicom Vučić.                 

  Kako Medijska kutija saznaje, istraga u ovom slučaju je preko jednog od osumnjičenih dovela i do Dragana  J. Vučičevića, odgovornog lica kompanije “Insajder team” i glodura tabloida “Informer”, kao i Aleksandra Rodića,  odgovornog lica “Adria  media group” i  vlasnika tabloida “Kurir”

  – Uprkos brojnim dokazima, oni nisu saslušani, a puna istina nije utvrđena, pošto je Više javno tužilaštvo u Nišu obustavilo postupak, navodeći kao razlog kratku izjavu AS osiguranja da na taj način “nije oštećeno”- rekao je Blagotić.

  On je dodao da je naprasno penzionisan posle 27 godina rada  kako bi ovaj, kao i još jedan delikatan slučaj na kojem je tada radio, a u kojem je proverevan “direktor privrednog društva blizak SNS-u do kojeg su, kako je nepobitno utvrđeno, preko BIA i te stranke, sve vreme curili podaci iz operativne obrade“, bili „upropašćeni“, a osumnjičeni izbegli procesuiranje.

  Tokom službovanja je, kaže, radio je na najvećim i najsloženijim predmetima i dobijao odlične ocene za rad.


   

  OBRT OKO PRIVREMENE MERE POSLE PET GODINA?

  Rešenjem Višeg suda u Nišu od 2. septembra 2019. godine ukinuta je privremena mera vraćanja Blagotića u radni odnos.

  Ova odluka usledila je na preporuku Apelacionog suda u Nišu, a po žalbi MUP-a na prethodno rešenje niškog Višeg suda koje je nalagalo Blagotićev povratak na posao.

  Ona je doneta zbog toga što je nakon petogodišnjeg postupka utvrđeno da, kako Blagotić kaže, “postoji greška u imenu stranaka u postupku”.

  On se, naime, u zvaničnim spisima obraćao MUP-u, a Apelacioni sud je utvrdio da organi uprave, kojima pripada i MUP, nemaju pravni subjektivitet.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi