More

  POLICIJA KOSOVA UHAPSILA I POKUŠALA DA UHAPSI POLICAJCE KOJI SU NAVODNO SAKRIVALI DOKAZE U VEZI SA UBISTVOM OLIVERA IVANOVIĆA

  • Danas u ranim jutarnjim časovima na severu Kosova uhapšen je policijski istražitelj Rade Basara, koji je vodio istragu u slučaju ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića
  • Policija Kosova još uvek traga za šefom operative Direkcije regiona Sever Željkom Bojićem
  • Basara i Bojić se sumnjiče da su bili deo organizovane kriminalne grupe Milana Radoičića i zloupotrebili službeni položaj tako što su navodno sakrivali dokaze vezane za ubustvo Ivanovića, kao i za još neka krivična dela
  • Odlazeći ministar pravde u Vladi Kosova Abeljard Tahiri nedavno je saopštio da je kontroverzni biznismen Radojičić glavnoosumnjičeni za ubistvo Ivanovića, te da je za njim zbog toga raspisana međunarodna poternica.
  • Srpski zvaničnici u Beogradu ocenili su da današnje hapšenje predstavlja pokušaj da se kosovski Srbi zastraše, kriminalizuju i neosnovano povežu sa raznim zločinima

  Danas u ranim jutarnjim časovima na severu Kosova uhapšen je policijski istražitelj Rade Basara, koji je vodio istragu u slučaju ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića.

  Policija Kosova (PK) još uvek traga za šefom operative Direkcije regiona Sever Željkom Bojićem.

  Oni se sumnjiče da su bili deo organizovane kriminalne grupe Milana Radoičića i zloupotrebili službeni položaj tako što su navodno sakkrivali dokaze vezane za ubustvo Ivanovića, kao i za još neka krivična dela. 

  Odlazeći ministar pravde u Vladi Kosova Abeljard Tahiri je nedavno saopštio da je Radojičić glavnoosumnjičeni za ubistvo Ivanovića, te da je za njim zbog toga tužilaštvo Kosova za njim raspisalo međunarodnu poternicu.

  Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, kao i drugi funkcioneri u Beogradu, negirali su da je Radoičić  povezan sa ubistvom Ivanovića, navodeći kao argument za takve tvrdnje između ostalog i da je on “prošao poligraf”.

  Radoičić je kontroverzni biznismen sa severa Kosova i Metohije i potpredsednik Srpske liste, koju podržava vlast u Beogradu. 

  Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici i to ubistvo još nije rasvetljeno.

  PK je jutros uhapsila i sina Željka Bojića, Vasilija, zbog posedovanja oružja, ali je on nakon davanja izjave oslobođen i predmet protiv njega će se sprovoditi u redovnoj proceduri.

  Tužilac Kosova Sulj Hodža je na konferenciji za novinare kazao da je 14. oktobra tužilaštvo donelo odluku o proširenju istrage protiv dvojice policijskih zvaničnika na severu Mitrovice zbog krivičnih dela uključivanja u kriminalnu grupu i zloupotrebe službenog položaja.  

  Hodža je kazao da osumnjičeni Bulat tokom saslušanja nije prihvatio optužbe, ali da je on na osnovu dokaza kojima raspolaze tužilaštvo za policijskog istražitelja zatražio određivanje pritvora.  

  – Smatramo i imamo dokaze da su oni protiv kojih je proširena istraga radili pod naredbom Milana Radoičića i njegove kriminalne grupe. Ove osobe se sumnjiče da nisu postupile prema procedurama, ili su namerno krile i nisu postupile kako treba u odnosu na dokaze koje je trebalo da prikupe u raznim slučajevima, ne samo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića već se radi i o drugim neotkrivenim ubistvima- rekao je tužilac.

  On je dodao da na severu Kosova “operišu dobro organizovane kriminalne grupe koje predvodi Radoičić”.

  – Takođe, prema spisima predmeta kojima raspolažemo, Radoičićeva kriminalna grupa je dosta organizovana i ima uticaja, nažalost, i u Policiji Kosova, i u drugim opštinskim ili državnim strukturama u tom delu- rekao je on. 

  Hodža je izjavio da imaju osnovane sumnje da je osoba koja je uhapšena radila po direktivama druge osobe.  

  – Imamo još dva-tri slučaja na severu koja nisu otkrivena i mi sumnjamo da isti policajci nisu izvršavali svoje obaveze, već su radili pod uticajem kriminalne grupe koju vodi Radoičić- naveo je Hodža.

  Povodom jutrošnje akcije Policije Kosova na severu, Kfor je saopštio da je nadgledao policijsku akciju i da je bio spreman da interveniše ako bi bilo neophodno.

  – KFOR u skladu sa svojim mandatom po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sve vreme nadgledao situaciju i njen razvitak na terenu i bio spreman da interveniše kao treći u lancu reagovanja ili u slučaju da je bilo procenjeno da je neophodno- rečeno je danas iz Kfora za RTK2.

  Kako su naveli, operacija PK bila je izvedena na osnovu naloga za pretres izdatog od strane Osnovnog suda, koja je među lokalnim institucijama, prvenstveno zadužena za bezbednost na Kosovu.

   Iz Kfora su takođe ocenili da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna i pod kontrolom.


  ZVANIČNICI U BEOGRADU: FRUSTRACIJA PRIŠTINE ZBOG POVLAČENJA KLANDIDATURE KOSOVA ZA ČLANSTVO U INTERPOLU

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je „glavna meta“ jutrošnje akcije pripadnika ROSU na severu Kosova bio Željko Bojić.

  – Njemu su jedinice ROSU upale u stan, izvršile premetačinu, odveli mu sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu- rekao je Đurić za TV Pink.

  Prema njegovim rečima, sve je to deo scenarija da se Srbi kriminalizuju, da se uvežu sa različitim zločinima koji su se desili na području Kosova i Metohije, pa i sa ubistvima.

  Govoreći o akciji, Đurić je naveo da je počela oko 5:45 i da su albanski policajci bili do zuba naoružani, kao i da su nešto posle 6:00 napustili područje severne Kosovske Mitrovice.

  – Ovo je još jedan pokušaj da se Srbi zastraše, da se kriminalizuju, okrive i podvrgnu represiji- rekao je Đurić i dodao da Priština želi da izmisli „nacionalni kriminal“ i da za njega optuži Srbiju.

  Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je srpska policija imala saznanja da će ROSU danas sprovesti akciju na severu Kosova.

  On je za RTS kazao da su rano jutros u severni deo Mitrovice ušla 24 oklopna vozila, što je “suprotno propisima i rezolucijama i što predstavlja još jedan slučaj zastrašivanja Srba”.

  Rebić je ocenio da to pokazuje i „frustraciju“ Prištine, jer je ovih dana morala da povuče kandidaturu za članstvo u Interpol.

  Ministrarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenili je da jutrošnji upad pripadnika ROSU na sever Кosova i Metohije predstavlja “pokušaj da se istraga o ubistvu Olivera zloupotrebi za zastrašivanje srpskog naroda” i “skretanje pažnje sa „novog debakla takozvanog Kosova na međunarodnoj sceni“.

  – Posle povlačenja zahteva za prijem Кosova u Interpol, vlasti u Prištini pokušavaju da prikriju svoj najnoviji debakl policijskim akcijama u vezi sa ubistvom Ivanovića, koje prištinske institucije ne mogu da reše već 21 mesec- rekla je Mihajlović u pisanoj izjavi, a prenelo ministarstvo.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi