More

  POLICIJA IZBACILA DEMONSTRANTE IZ RADIO TELEVIZIJE SRBIJE

  • Jake policijske snage, među kojima i pripadnici Žandarmerije, izbacile su večeras demontrante koji su prethodno upali u zgradu RTS-a, zahtevajući da u centralnoj informativnoj emisiji gostuju organizatori građanskog protesta „1 od 5 miliona“ i predstavnici opozicije
  • Ministar policije Nebojša Stefanović večeras je najavio krivične i prekršajne postupke protiv odgovornih za upad u RTS  i ocenio da je reč o „nasilju“ demonstranata, koji su „demolirali“ zgradu RTS-a, „pretili novinarima“ i „fizički napadali, šutirali i psovali policajce“, pitajući  da li treba čekati da „oni zapale RTS“ ili „bace novinare RTS-a kroz prozor“
  • Boško Obradović, jedan od lidera Saveza za Srbiju i lider Dveri, rekao je da je sve što je ministar Stefanović izgovorio „gola laž“, jer građani prilikom ulaska u RTS, koji plaćaju i koji mora da bude javni servis svih a ne samo Aleksandra Vučića i njegove vlasti, nisu načinili nijedan incident, niti bili nasilni prema bilo kome
  • Obradović je pozvao sve građane Beograda i Srbije da sutra u 12 časova „dođu na konferenciju za novinare diktatora Aleksandra Vučića“, na kojoj bi on trebalo da govori  o večerašnjem upadu demonstranata u RTS
  • Protesti „1 od 5 miliona“ započeli su 30. novembra prošle godine i proširili se na više od 60 gradova i opština u Srbiji, ali u Dnevniku 2 RTS-a o njima se izveštava minimalno, a niko od organizatora protesta i predstavnika opozicije nije imao mogućnost da o njima govori

  Jake policijske snage, među kojima i pripadnici Žandarmerije, izbacile su večeras demontrante koji su prethodno upali u zgradu Radio televizije Srbije (RTS), zahtevajući da u centralnoj informativnoj emisiji gostuju organizatori građanskog protesta „1 od 5 miliona“ i predstavnici opozicije.

  Protesti „1 od 5 miliona“ započeli su 30. novembra prošle godine i proširili se na više od 60 gradova i opština u Srbiji, ali u Dnevniku 2 RTS-a o njima se izveštava minimalno, a niko od predstavnika protesta i opozicije nije imao mogućnost da o njima govori.

  Boško Obradović, jedan od lidera Saveza za Srbiju i lider Dveri, pozvao je sve građane Beograda i Srbije da sutra u 12 časova „dođu na konferenciju za novinare diktatora Aleksandra Vučića“, na kojoj bi on trebalo da govori  o upadu demonstranata u RTS.

  On je kazao da opozicija ne odustaje od zahteva da predstavnici protesta „1 od 5 miliona“ gostuju u u centralnoj informativnoj emisiji, a da će se ukoliko se to ne dogodi, sutra uveče ispred RTS-a okupiti „daleko veći broj ljudi“.  

  On je kazao da je večeras u telefonu urednika RTS-a Zorana Stanojevića pročitao poruku generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića u kojoj je, kako je kazao, bilo navedeno: „Nemoj ništa dozvoliti, u 21h će ih policija izbaciti iz zgrade, boli me uvo za njih“.

  Obradović je ponovio zahteve demonstranata da  direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik informativnog programa Nenad Lj. Stefanović podnesu ostavke, a da predstavnici protesta i opozicije gostuju u centralnim informativnim emisijama.

  Više desetina demonstranata je oko 19,30 časova ušlo u zgradu RTS-a i pri tom su razbili staklo na ulaznim vratima, a potom zahtevali da njihovi predstavnici gostuju u informativnoj emisiji. Povremeno je dolazilo do međusobnog guranja između njih i nekih od zaposlenih u RTS-u.

  Na nekim snimcima se može videti da su pojedini predstavnici policijskih snaga koristili pendreke i uz upotrebu fizičke sile izbacivali demonstrante.

  Ministar policije Nebojša Stefanović večeras je kazao da je reč o „nasilju“ demonstranata, koji su „demolirali“ zgradu RTS-a, „pretili novinarima“ i „fizički napadali, šutirali i psovali“ policajce, koji su intervenisali „mirno i ozbiljno“. Pitajući da li treba čekati da demonstranti „zapale RTS“ ili „bace novinare RTS-a kroz prozor“, Stefanović je najavio da će protiv odgovornih narednih dana biti pokrenuti krivični i prekršajni postupci.

  Boško Obradović je rekao da je sve što je ministar Stefanović izgovorio „gola laž“, jer građani prilikom ulaska u RTS, koji plaćaju i koji mora da bude javni servis svih a ne samo Vučića i njegove vlasti, nisu načinili nijedan incident, niti bili nasilni prema bilo kome.

  On je rekao da demonstranti nisu upali u RTS već da ih je pustilo obezbeđenje te televizije, koje je na taj način „prešlo na stranu naroda“. Prema njegovim rečima, deo policije je bez ikakvih razloga „tukao demonstrante i bacao ih na stepenice“.

  – Mi ovde branimo slobodu medija i RTS- zaključio je Obradović.

  Među okupljenima su se mogli videti neki od organizatora protesta „1 od 5 miliona“, kao i jedan od lidera SZS Dragan Đilas, predsednik DS Zoran Lutovac, poslanica Marinika Tepić i drugi.

  Jedna od organizatora protesta Jelena Anasonović rekla je da demonstranti ne vrše pritisak na bilo koga već traže objektivno informisanje. Ona je dodala da ima informacije da je policija legitimisala pojedine građane.

  Okupljeni građani su skandirali „Uhapsite Vučića“, „Gotov je“, „Koga čuvate“, „Ustaše“, „Ustanak“, „Av av“, „Idite na Kosovo“, „Lopovi“.

  Demonstranti su upali u RTS nakon večerašnjeg, 15. po redu, protesta „1 od 5 miliona“ u Beogradu, na kojem su građani pozvani da se 13. aprila okupe u što većem broju na velikom narodnom protestu, „ jer to pitanje opstanka“.

  Na protestu je, pre šetnje, govorio potpredsednik Narodne stranke i dramaturg Siniša Kovačević, koji je između ostalog rekao da „Beograđani žive u Ludogradu u kom se Nova godina slavi od avgusta marta“.

  – Jedino rešenje za Kosovo i Metohiju je da Vučić ode- naveo je Kovačević.

  Prema njegovim rečima, Vučić je stvorio kult vođe namerno se okruživši nesposobnim ljudima „kako bi mogao da dominira“.

  – To je čovek koji, kada se sretne sa istinom, ne prepozna je, jer se toliko se retko viđaju-rekao je on.


  PINK PROPAGIRA, RTS ĆUTI

  RTS do 23,30 časova nije izveštavala o tome šta se dešavalo unutar njene zgrade. Tek u to vreme je pustila neke od snimaka vezanih za upad demonstranata, a u emisiji je gostovao „prozvani“ Bujošević, koji je pozvao „nadležne organe“ i međunarodne novinarske organizacije da reaguju na večerašnji upad, koji, kako je ocenio, predstavlja napad na autonomnost uređivačke politike RTS-,.

  Televizija Pink je cele večeri emitovala program u kojem su gostovali isključivo predstavnici vladajuće politike, koji su ocenjivali da je reč o „nasilju“, pa i „fašizmu“,  koji su „pozdravili Tačijevi, Hardinajevi i hrvatski mediji“, i iznova ponavljala snimak u kojem se lomi staklo na ulaznim vratima RTS-a. Pink je ponudio „kolegama iz RTS-a koji trpe nasilje svaku pomoć“.

  O večerašnjem događaju je sa lica mesta izveštavala jedino Televizija N1, kroz direktan prenos.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi