More

  POLICIJA ISTERALA OPOZICIONOG ODBORNIKA NONIĆA IZ SKUPŠTINE GRADA NIŠA ZBOG SNIMANJA

  • Srđanu Noniću, odborniku opozicione „ Niške inicijative“ jutros nije omogućeno da snimi dolazak na posao načelnika Gradske uprave(GU) Ljubiše Janjića, već ga je policija izbacila iz zgrade Skupštine grada obrazlažući da to nije po zakonu
  • Janjić je više od godinu dana nedostupan za medije, a samim tim i građanima, pa sam hteo da mu predočim značaj člana 68. Statuta Grada, u kojem piše da načelnik odgovara upravo Skupštini, a da je ignorisanje medija jedan od težih radnih i etičkih prestupa, rekao je Nonić
  • On je ispričao da su ga predstavnici policije po nalogu tužioca isterali iz zgrade , pozivajući se na prekršaj neovlašćenog snimanja  i govorili mu da izađe jer će ako to ne učini  protiv njega biti podneta krivična prijava
  • Mojim izbacivanjem  povređen je Statut Grada, to jest, poslovnik o radu Skupštine Niša, član 36 kojim se uređuje parlamentarni život i demokratsko pravo, a u kome jasno stoji da se odborniku ne može uskratiti ulazak i boravak u zgradi Skupštine Grada, kazao je opozicioni odbornik
  • „Niška inicijativa“ zapitala je „ko ima prava da ovog visokog funkcionera stranke na vlasti liši odgovornosti za odnos prema poslu, koji su ocenili kao neprofesionalan, bahat i skaradan“
  • Nonić je najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv sudije koji je presudio da je nezakonito snimanje funkcionera

  Šefu opozicione odborničke grupe “Niška inicijativa“ Srđanu Noniću jutros nije dozvoljeno da telefonom snimi dolazak na posao načelnika Gradske uprave(GU) Ljubiše Janjića, već su ga policajci isterali iz zgrade Skupštine grada Niša s obrazloženjem da to nije zakonito.

  – Moja namera ne samo da je legalna, već i potpuno legitimna, imajući u vidu da je načelnik, u svom poznatom maniru, više od godinu dana nedostupan za medije, samim tim i za javnost i same građane. U svojstvu predstavnika građana, kao odbornik „Niške inicijative“, pokušao sam da Janjiću predočim značaj člana 68. Statuta Grada, u kojem piše da načelnik odgovara upravo Skupštini, a da je ignorisanje medija jedan od težih radnih i etičkih prestupa-rekao je Nonić.

  On je kazao da ne samo da načelnika Janjića nije zatekao na svom radnom mestu u radno vreme, već se da se uopšte nije ni pojavio.

  -Umesto načelnika u prostorije Skupštine grada obreo se manji policijski vod da hitno neutrališe dejstvo opasnog i drskog odbornika, koji nije snimao ni zaposlene u GU, niti njihove prostorije, već jedino javni prostor (hodnik), koji je ionako u potpunosti pokriven kamerama. Predstavnici policije koji su me po nalogu tužioca isterali iz zgrade pozivali su se na prekršaj neovlašćenog snimanja  i govorili su mi da izađem jer će ako to ne učinim protiv mene biti podneta krivična prijava-ispričao je Nonić.

  On je konstatovao da je njegovim izbacivanjem  povređen Statut Grada, to jest, poslovnik o radu Skupštine Niša, član 36 kojim se uređuje parlamentarni život i demokratsko pravo, a u kome jasno stoji da se „odborniku ne može uskratiti ulazak i boravak u zgradi Skupštine Grada“.

  foto: Vesna Torović

  Opozicioni odbornik je dodao da je povređen i član 117. Statuta koji garantuje javnost u radu svih organa Grada, to jest, Gradske uprave.

  -Na zahtev policije oglasilo i niško tužilaštvo, koje presuđuje da je nezakonito slikanje funkcionera. Pitamo: Ko, zašto i u čije ime štiti načelnika Ljubišu Janjića? Ko ima prava da ovog visokog funkcionera stranke na vlasti liši odgovornosti za odnos prema poslu, koji ocenjujemo kao neprofesionalan, bahat i skaradan-navela je „ Niška incijativa“

  Oni su napomenuli da su pravni postupci već pokrenuti, te da će se protiv svih aktera današnjeg događaja koji su onemogućili ostvarenje njihovih zakonom i statutom propisanih prava boriti svim dostupnim sredstvima.

  Inače, sredinom jula Nonić je započeo proteste, koje je prijavio ispred više od 50 gradskih preduzeća i ustanova, kako bi državne službenike podsetio da su dužni da rade u interesu građana, a ne za vladajuću partiju.

  Prvi “ odbor za doček” priredio je zaposlenima u Gradskoj upravi.


  NONIĆ: KRIVIČNA PRIJAVA ZA SUDIJU KOME JE NEZAKONITO SNIMANJE FUNKCIONERA

  Srđan Nonić, odbornik „ Niške inicijative“ rekao je da će sutra u Osnovnom javnom tužilaštvu da traži informacije o tome koji postupajući sudija je naredio policajcima da ga izbace iz Skupštine grada jer „nezakonito  snimanje funkcionera“.

  -Protiv tog sudije ću da podnesem krivičnu prijavu jer je prekršio zakon. Takođe, zahtevaću i da mi se daju imena onih iz Skupštine grada koji su zvali policiju, pa ću i protiv njih da podnesem prijave-najavio je Nonić.

  Inače, opozicionog odbornika je pre dolaska policije iz zgrade SG pokušao da izbaci i Aca Janković iz Službe za zajedničke poslove.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi