More

  Policija će obolele od koronavirusa prinudno smeštati u izolacione centre

  • Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović izdao je naredbu u kojoj navodi da će oboleli od koronavirusa biti “izolovani i lečeni” u sportskoj hali ”Čair”, a da će oni koji se “ne budu pridržavali mera koje im naredi nadležni lekar” biti “prinudno izolovani”, uz asistenciju policije
  • Prema pisanju Danasa, u Radovanovićevoj naredbi, donetoj 5. aprila, navodi se da “sva lica kod kojih se nakon testiranja utvrdi da su COVID- 19  pozitivna, moraju da se izoluju i leče u objektima koji su merama republike Srbije prenamenjeni za tu namenu”, a u Nišu je to hala “Čair”
  • U naredbi se navodi da su sva ta lica dužna  da prihvate izolaciju u za to određenim objektima, kao i da se pridržavaju mera i uputstava koje naredi nadležni lekar
  • Lica koja se ne budu pridržavala mera koje im naloži nadležni lekar, po prijavi zdravstvene ustanove, biće prinudno izolovana uz prisustvo službenih lica MUP-a RS, navodi se u naredbi
  • Naredba je doneta na osnovu više zakona koji regulišu zdravstvenu zaštitu i zdravlje, kao i Vladine Odluke o proglašenju bolesti COVID- 19

  Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović izdao je naredbu u kojoj navodi da će oboleli biti “izolovani i lečeni” u sportskoj hali ”Čair”, a da će oni koji se “ne budu pridržavali mera koje im naredi nadležni lekar” biti “prinudno izolovani”, uz asistenciju policije.

  foto: Vanja Keser

  Prema pisanju Danasa, u Radovanovićevoj naredbi, donetoj 5. aprila, navodi se da “sva lica obolela od ove zarazne bolesti,  odnosno lica kod kojih se nakon testiranja utvrdi da su COVID- 19  pozitivna, moraju da se izoluju i leče u objektima koji su merama republike Srbije prenamenjeni za tu namenu”.

  U slučaju Niša sa pripadajućim centrima to je prostor sportske hale Čair, precizira se.

  – Sva gore navedena lica dužna su da prihvate izolaciju u za to određenim objektima, kao i da se pridržavaju mera i uputstava koje naredi nadležni lekar. Lica koja se ne budu pridržavala mera koje im naloži nadležni lekar, po prijavi zdravstvene ustanove, biće prinudno izolovana uz prisustvo službenih lica MUP-a RS- navodi se u naredbi.

  U ovoj naredbi nije precizirano da će u hali “Čair” biti smešteni isključivo pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, kako zaničnici uvek najavljuju.

  Naredba je doneta na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o javnom  zdravlju i Odluke o proglašenju bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV- 2 zaraznom bolešću, kao i “drugih mera koje priroda te bolesti nalaže, u skladu sa epidemiloškom situacijom”.

  U privremenu bolnicu u niškoj hali „Čair“ juče su smešteni prvi pacijenti kojima je potvrđen virus korona, a koji imaju blagu kliničku sliku, i do danas pre podne bilo ih je 27.

  U tom objektu, kapaciteta 256 ležajeva, biće izolovani i lečeni pacijenti sa jugoistoka Srbije, koji “pokriva” niški KC.


  Nakon dva negativna testa, kućna izolacija od 14 dana

  U naredbi je precizirano de će pacijenti nakon dva negativna testa biti otpuštena na kućno lečenje, ali da su dužna da ostanu pod zdravstvenim nadzorom u kućnoj izolaciji 14 dana.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi